Global site tag (gtag.js) - Google Analytics -->

Video-Interviu cu Marius Zinveliu de la Magic5: Cum vom depăşi criza financiară provocată de pandemie!

7 mai 2020
Share:
Video-Interviu cu Marius Zinveliu de la Magic5: Cum vom depăşi criza financiară provocată de pandemie!

Restricţiile impuse de ordonanţele militare odată cu apariţia pandemiei de coronavirus nou au dat peste cap planurile tuturor antreprenorilor. Aşa cum era de aşteptat, pe cei nou veniţi pe piaţa i-a destabilizat serios, iar pe ceilalţi i-a făcut să caute soluţii pentru supravieţuire. Noi am stat de vorbă cu Marius Zinveliu, administratorul Magic 5, o  firmă de web design din Ploieşti, cu un portofoliu de clienţi impresionant, deşi activează în piaţa de profil de patru ani. El ne-a mărturisit atât modul în care a acţionat în această perioadă, cât şi analiza pe care a făcut-o acestei crize, analiză bazată pe propriile observaţii şi pe experienţa antreprenorială. 

"Acum păstrăm o linie de plutire. Am pus pauză pentru moment la planurile de expansiune de la începutul anului. Impactul imediat a fost pierdere de bani şi stoparea unor proiecte pentru că avem şi clienţi care activează în domeniul HORECA-servicii de turism care au picat în prima săptămână, pe urmă serviciile care s-au oprit din a mai face ce dezvoltau cu noi, unii nu şi-au revenit, alţii au început uşor uşor să îşi revină. Prima reacţie a fost ca în martie să rezistăm pe înţelegerile pe care le aveam pentru că aveam proiecte în derulare. Când am văzut cât de mult au scăzut încasările la începutul lunii martie, am decis să intrăm în şomaj tehnic la începutul lui aprilie. Dar nu am stat aşa decât o săptămână! Pentru că nu puteam să stăm, ne-am adunat şi ne-am asumat riscul de a începe munca. Cei mai mulţi de acasă,  doi-trei am venit la birou. Am luat decizia bună! Dar pe plan emoţional, e dezolant să fi fost activ, aşa cum eram noi, şi dintr-odată să-ţi îndrepţi atenţia asupra ştirilor, să vezi ce face guvernul. Am început să mă delimitez mult, de tot ce înseamnă ştiri, pentru că am simţit că există o stare generală de a transmite frică. Inconsistenţa cu care mesajele ajung către noi, bâlbele şi lipsa de trasabilitate şi de viziune, faptul că unii antreprenori s-au ocupat de speculă nu de afaceri corecte, ne-a făcut să filtrăm bine totul", ne-a povestit Marius.

Citeste despre afacerea lui Marius aici: https://prahovaeconomica.eu/2018/02/07/cum-sa-ti-transformi-clientii-in-prieteni-povestea-de-succes-a-magic5-din-ploiesti/

Unitatea comunităţii în faţa crizei

Marius se aştepta ca el şi alţi antreprenori să primească susţinere din partea statului român, pentru că în astfel de situaţii antreprenorii trebuie ajutaţi fiind şi cei care pompează bani la bugetul de stat. A funcţionat mai degrabă omenia, susţinerea pe care oamenii de afaceri şi-au acordat-o unii altora. Mai ales cei cu firme mici, pentru că marile companii au înţeles să îşi menţină profitul chiar şi în această perioadă grea.

"Proprietarul clădirii de birouri în care funcţionează firma, fără să mă duc să-i cer ajutor, a înţeles cât de greu este tuturor şi a venit cu proprunerea de ne înjumătăţi chiria pe perioada crizei, lucru pe care îl stimez. Există clienţi cu businessuri mai stabile şi ne-au sunat să ne întrebe dacă vrem nişte bani în avans, să ne dea proiecte. Eu la rândul meu am vrut să suţin comunitatea şi am făcut o pagină web facemnoi.ro. si am listat gratuit orice afacere care a dorit să se promoveze astfel. S-a format şi un grup pe facebook. A mers bine, oamenii s-au unit în jurul ideii de a se ajuta între ei!", explică Marius Zinveliu.

Cum va fi această criză economică?

Criza are şi părţile ei bune, crede Marius, pentru că antreprenorii au început să se cearnă. În plus, întreprinzătorii au înţeles că trebuie să facă economii tocmai pentru ca astfel de crize să nu îi prindă total descoperiţi. El a început încă de anul trecut să facă mici economii care se văd-să cumpere apă pentru firmă la cantitate mai mare, să cumpere cafea boabe pe care să o râşnească, în loc de doze, care sunt mai scumpe. Şi chiar dacă par lucruri neînsemnate, s-au văzut.

"Eu cred că această criză nu are nicio legătură cu cea din 2008. Va fi de scurtă durată, dar mult mai intensă decât cea din 2008. Noi vom continua să facem aceleaşi greşeli pentru că nu avem tradiţia investitului cu cap, a apreciatului a ceea ce avem, noi suntem aşa...cred că suntem singurii care atunci când se duc la un interviu de angajare prima întrebare este cât e salariul şi nu ne interesează cum ne putem dezvolta acolo, ci ne interesează cât vom putea câştiga pe termen scurt şi dacă se poate şi cu muncă puţină! Asta o să să vadă acum. O să fie ca atunci. Reduceri de personal, oameni supăraţi. Dar se vor cerne oamenii de afaceri care mergeau pe furt de cei care muncesc şi sunt cu toate taxele la zi! Criza putea fi anticipată. Când vezi că pică bani din cer, trebuie să îţi faci probleme, pentru că nimic pe lumea asta nu e gratis ", spune Marius.

Ce domenii vor răzbate?

Cel puţin până la sfârşitul acestui an, vor fi domenii de activitate din care nu se va putea scoate profit, iar antreprenorii ar trebui să se mulţumească doar cu supravieţuirea, crede Marius.

"Eu cred că vor merge construcţiile, bricolaj şi amenajări interioare. Că românii se vindecă prin terapie la cumpărături, mai ales acum când au stat mult în casă. O să meargă online-ul, a devenit vital, vor merge farmaciile, laboratoarele medicale, dar nu vor funcţiona serviciile şi turismul şi asta mai ales din cauza restricţiilor de circulaţie"

Puteţi vedea întregul interviu cu Marius Zinveliu aici.

https://youtu.be/iCgODVfuF28