Global site tag (gtag.js) - Google Analytics -->

Cum să-ţi transformi clienţii în prieteni? Povestea de succes a Magic5 din Ploieşti

7 februarie 2018
Share:
Cum să-ţi transformi clienţii în prieteni? Povestea de succes a Magic5 din Ploieşti

Magic5 este o firmă de design web din Ploieşti cu un portofoliu impresionant. Dincolo de toate, însă, sunt băieţii excepţionali care mă suportă pe mine (şi nu e puţin lucru, pentru că sunt praf pe zona asta) care vin mereu cu idei la propunerile mele şi care mi-au devenit prieteni în scurt timp. Ca să vă vorbesc despre ei trebuie să vă spun mai întâi câte ceva despre clienţii lor. O să vă spun despre mine, pentru că sunt clientul despre care ştiu cel mai mult.

Transformări

Mă gândeam zilele trecute la începuturile mele în presă, prin 2001, cand ştirile se făceau de cele mai multe ori mergând pe teren, nu prin telefon, iar de e-mail şi internet nici nu putea fi vorba. Instituţiile publice trimiteau diverse informaţii pe fax, iar discuţiile se făceau la telefonul fix. Am scris mult la ziar fără să mă pot folosi de minunea care se numeşte internet. Pe urmă a venit colaborarea cu televiziunea naţională la care sunt si acum reporter corespondent. A trebuit să reînvăţ să scriu, să pun întrebări, să, să, să. O perioadă am cochetat şi cu transmisiunile telefonice şi la radio. Am făcut şi propriile emisiuni tv şi pentru fiecare activitate a fost nevoie să mă reinventez, să învăţ.

Acum e moda site-urilor care au transformat tot ce învăţasem eu despre jurnalism. Pentru mine, vă spun sincer, a fost greu să învăţ să scriu pe site-editorial vorbind, să respect toate îndrumările SEO, să scriu alea 300 de cuvinte optime când sunt ştiri care nu merită atât, să nu prezint de la început ce trebuie prezentat într-o ştire. Când nu te pricepi la ceva, este bine să găseşti oameni care o fac, mi-am zis. Aşa că am început să caut. Până am ajuns la „magicieni”, am trecut prin alte două firme. Nu o să spun nimic rău despre serviciile acelor firme, dar eu sunt o persoană emoţională şi dacă văd că nu se leagă nimic pe partea asta, că nu pot rezona cu cineva şi că nu mi se pot citi gândurile, nu pot merge mai departe.

Când găseşti oamenii de care ai nevoie

Cred eu că nu dintr-o întâmplare am ajuns la Magic5. Le-am explicat băieţilor că eu am un site, că habar nu am ce trebuie făcut ca să meargă mai bine, tehnic vorbind, şi că am nevoie de ajutor. „Nu o să vă deranjez des, le-am spus încrezătoare, sunt mici chestii de care mă mai lovesc!” Au râs, dar nu au spus nimic. Acum sunt pe capul lor tot timpul şi de fiecare dată găsesc aceeaşi înţelegere. Să-i explici unui autist în lumea cyborgilor nu e o treabă prea uşoară, dar cumva băieţii mă fac să înţeleg ce trebuie să înţeleg.

Am crezut mereu că ştiu să pun întrebări. Asta e meseria mea. Nu pui întrebarea potrivită, nu primeşti răspunsul aşteptat şi nu iese ştirea. E, aici e cu totul altceva. Ai nevoie de interpret, unul care să citească gândurile eventual şi care să facă ieri ce voiai tu azi. Mă şi gândeam că încă doi clienţi ca mine şi băieţii ajung la depresie.

Marius Zinveliu, şeful de trib de la Magic5, e ardelean şi probabil că asta ajută mult în activităţi de acest gen. Omul ăsta ştie cum să mă tempereze şi când am cei mai mulţi nervi şi credeţi-mă că ajută mult. E confortul ăla pe care ţi-l dau prietenii despre care mai ştii şi că sunt profesionişti. Adică ce poate ieşi rău? Oamenii ştiu ce fac şi în plus îţi reprezintă aşa cum trebuie interesele, că doar ţi-au dovedit-o de atâtea ori. Şi uite aşa, m-am pomenit că vorbesc cu Marius şi chestii legate de publicitatea pe site şi altele, că doar el a terminat marketingul şi ştie despre ce vorbeşte.

Povestea de succes Magic5

Magic5 are o poveste frumoasă, despre prietenie şi despre diferenţa dintre oameni care naşte lucruri minunate.  Marius a terminat marketing, Teddy şi Bob –conservatorul, iar Cosmin, Vlad şi Ionuţ sunt programatori. Bine, acum toţi sunt programatori, dar fiecare a avut altceva în spate. Andu vine din imobiliare şi acum se ocupă de partea de vânzări. Toţi sunt tineri, media de vârstă e undeva la 30 de ani, iar entuziasmul e pe măsura vârstei.

„Eu mă ştiu cu Teddy de 12 ani prin intermediul muzicii care ne pasiona pe amândoi. El e la bază muzician, a şi remixat pentru Paloma Faith, de exemplu. Când ne-am gândit la aventura asta, eu eram project manager la o firmă din Ploieşti care făcea web design, dar voiam mai mult. Voiam să interacţionez altfel cu clienţii, voiam ceva al meu. Teddy nu se pricepea la asta, dar era foarte creativ şi voia să înveţe. Acum e unul dintre cei mai buni programatori din ţară. Pe urmă ni s-a alăturat Cosmin, care lucra la o televiziune locală, dar era pasionat de programare. Magic5 a apărut în 2016 şi s-a tot dezvoltat. Au venit şi ceilalţi băieţi şi acum formăm o echipă.

Ce ne recomandă? În primul rând clienţii noştri: cei mai mulţi sunt în top 5 la nivel naţional-în vânzare de uşi, în producţia de sticlă, în producţia de etichete, de maşini rulate etc. Dar noi facem site-uri de tot felul pentru firme mici sau mari. Avem o creatoare de modă, o cântăreaţă de muzică populară, site-uri de ştiri ca al tău. Nu am pierdut niciun client până acum şi asta ne încântă foarte mult”, explică Marius Zinveliu.

Îmi spune că a devenit prieten cu clienţii săi şi probabil de aici vine succesul. „Suntem empatici şi încercăm mereu să înţelegem nevoile. Vorbeşti altfel cu cineva pe care îl consideri partener şi prieten. Interesul comun este ca lui să-i meargă treaba pentru că astfel îţi merge şi ţie treaba, te recomandă altora şi dezvoltaţi o relaţie de lungă durată. Cam aşa sunt toţi clienţii, veniţi pe recomandările altor clienţi cărora le-a plăcut ce facem, le-a convenit preţul şi condiţiile noastre”, spune Marius.

Dincolo de empatie,însă, în spatele succesului stă multă muncă făcută cu profesionalism şi dăruire. „ Nu spunem niciodată -Nu pot să fac asta! Dacă altul a făcut-o, e clar că se poate face! E vorba doar de timp ca să poţi livra un proiect aşa cum şi-l doreşte clientul. Aş spune că putem livra chestii în care alţii nu vor să se bage. Pentru că ne lăsăm provocaţi şi ne pasă de ce îşi doreşte clientul!

La noi nu prea există program de lucru obişnuit. Stăm de dimineaţă până seară pentru proiecte care trebuie făcute repede şi la care e mult de muncă, dar putem să lucrăm şi de acasă sau să ne luăm zile libere în compensaţie oricând dorim. E între prieteni. Nu te poţi trezi devreme azi? Nu-i problemă! Vino când poţi şi dacă poţi. Productivitatea nu vine din programul strict de lucru. Dacă nu ai chef de muncă azi, mai tare încurci! Noi avem nevoie de idei, de creativitate şi astea vin doar când avem condiţie fizică şi psihică optimă pentru aşa ceva”, adaugă Marius.

În concluzie, de ce aş recomanda eu Magic5:

-pentru că am găsit înţelegere pentru toate modificările pe care le-am dorit la site

-pentru că e oricând cineva online care să rezolve o problemă (de multe ori las mesaje ca sa nu uit eu, dar nu e urgent de rezolvat, iar băieţii rezolvă pe loc)

-pentru că problemele sunt rezolvate rapid şi bine

-pentru că primesc idei noi pentru optimizarea site-ului

-pentru că preţul pentru serviciile date este unul corect