Video-Liviu Drăghici, autorul cărţii "Principiile banilor": Educă-te financiar continuu pentru a avea bani mai mulţi!

Liviu Drăghici este profesor de economie la Colegiul Economic “Virgil Madgearu” din Ploieşti, dar şi antreprenor. Recent, el a lansat cartea “Principiile banilor-de la a dispera la a prospera”, un ghid de educaţie financiară ca să vină în sprijinul elevilor săi pe care să-i înveţe mai uşor valoarea şi modul în care trebuie cheltuiţi banii. Cartea este, însă, pentru noi toţi, un instrument foarte bun pentru gestionarea bugetului casei indiferent cât de mic ar fi acesta, astfel încât să poţi să pui şi ceva deoparte.
Este bine să îţi investeşti banii pe care ti-i pui deoparte pentru a-I înmulţi.
“La început am băgat bani în depozit. Aveam în 2008 un randament de 6% la o bancă şi am găsit o altă bancă cu dobândă de 12%. Am putut negocia cu prima bancă la 19,75% dobânda. Acum am început să investesc în acţiuni. Pot primi divinde sau e posibil ca valoarea acţiunilor să crească în timp. Deşi se zice că statul este cel mai prost gestionar, cel puţin în privinţa corectitudinii este cel mai bun. Dacă nu vrei să rişti cu acţiunile poţi cumpăra certificate de trezorerie. Sunt bani sută la sută siguri şi dai sigur randament”, explică Liviu.
În acest moment ne aflăm într-o criză sanitară, dar şi financiară. Liviu spune că este criză pentru că banii nu mai circulă.
Prima parte a interviului cu LIVIU DRĂGHICI poate fi urmărită aici: https://prahovaeconomica.eu/2020/10/23/video-liviu-draghici-autorul-cartii-principiile-banilor-cand-ai-putini-bani-e-mai-usor-sa-pui-deoparte/
“Nu mai circulă pentru că eu nu încasez de la clienţii, furnizorii mei nu mai încasează de la mine, la fel ei nu îi plătesc pe furnizorii lor şi aşa mai departe. Dar dacă undeva vine statul cu o parte din bani şi îi pune în piaţă atunci ne revenim toţi de acolo în jos pe lanţ. Oamenii economisesc mai mult acum. O criză este bună şi pentru că curăţă piaţa. Dispar acei afacerişti care nu erau curaţi. Piaţa are nevoie de cei care concurează corect, îşi plătesc impozitele, aşa mari cum sunt. Acum, guvernul acordă subvenţii în funcţie de profitul pe anul trecut. Beneficiezi de mai mulţi bani dacă ai încasat mai mult. Dar dacă tu anul trecut nu ai trecut tot prin contabilitate ca să nu plăteşti impozit pe profit, cum te aştepţi anul acesta să primeşti mult?”, se întreabă Liviu Drăghici.
Păstrează cât mai mult din ce câştigi. Se poate face asta din impozite pentru că există tot felul de deduceri şi scutiri legale.
“Pentru angajaţi sunt acei 3,5% din impozit pe care îi donezi an de an către un ong. Asta nu te afectează deloc şi poţi şi să ajuţi. Pe urmă ai posibilităţi legale să îţi diminuezi impozitul”, spune Liviu.
Să îţi ţii evidenţa banilor este absolut necesar. O poţi face pe o aplicaţie pe telefon sua classic, într-un tabel. Avantajul aplicaţiilor este că generează rapoarte şi poţi primi alerte cand ai ajuns la o limită, dar tot tu trebuie să fii chibzuit pentru că aplicaţia nu îţi pune lacăt pe portofel.
Trebuie să faci banii să lucreze pentru tine, mai spune Liviu. Ai putea să faci asta prin a da spre închiriere trei apartament, de exemplu. Şi aşa banii generează alţi bai din care să poţi să trăieşti fără să mai fi nevoit să te duci forţat la muncă. Dar ca să ajungi aici trebuie să urmăreşti acel scop, adică achiziţionarea a trei apartamente.
Multe alte principii pentru atragerea banilor şi folosirea lor cu cap puteţi descoperi urmărind interviul video de mai jos.
https://youtu.be/FJlAyapmrN4