Global site tag (gtag.js) - Google Analytics -->

(Video) Afacerea, prelungirea sufletului. Terapeutul Loredana Mocescu a răspuns celor mai mari frământări personale în afaceri

5 noiembrie 2024
Share:
463873869-3847196502261906-7775615831377891139-n-jpg-1730797593.jpg

Oamenii de afaceri de succes au mai multe calităţi care îi ajută în a-şi atinge scopurile. Dincolo de orice, sunt curajoşi şi au încredere în ei. Despre aceste calităţi şi multe altele, terapeut ploieştean Loredana Mocescu le-a vorbit mai multor doamne aflate la început de drum în antreprenoriat, în cadrul unui eveniment organizat de MIB International Ploieşti. De fapt, psihologul a răspuns la întrebările care îi frământă pe antreprenorii debutanţi, în general.

Cele mai multe întrebări ale antreprenoarelor s-au legat exact de teama de risca sau de a fi judecate greşit, de a cere bani pe munca lor  sau de a risca. 

Cum pot să depăşesc teama de a fi judecată atunci când vorbesc cu pasiune despre beneficiile aduse prin bussinesul meu?

"Să ne uităm la două cuvinte opuse: teamă şi pasiune care sunt în conflict în interiorul meu. Am pasiune pentru afacere, deci e în interiorul meu pasiune, dar am teamă faţă de exterior. De ce va zice lumea. Asta înseamnă că undeva în familia mea a contat foarte mult ce zice lumea. Aşa că am rămas cu sentimentul că orice aş face e important să trag o privire în exterior mai întâi ca să vad dacă este validată pasiunea mea. Dar dacă e pasiunea mea ar putea fi validată doar de oamenii care au aceeaşi pasiune cu mine, deci aşteptarea ca lumea toată să îmi valideze pasiunea este un pic idealistă. Că ar însemna ca tuturor să le placă şi asta nu se poate. Şi atunci mă duc într-o zonă de neutralitate. Nu mă ataşez prea mult de partea că având această pasiune toţi ar trebui să o împărtăşească, dar nici de teama că lumea s-ar putea să nu îmi împărtăşească pasiunea şi mai bine nu mai vorbesc despre ea. Ce voi face în echilibrul acesta? Voi lua pasiunea şi teama să ajungă în pace şi acest conflict dintre cele două să se dizolve. Teama are ca şi opus curajul. Cum ar fi să accept teama şi să am curajul să vorbesc despre pasiunea mea ştiind că din toţi oamenii de aici, probabil 5 vor fi atraşi de pasiunea mea? Şi dacă doar unul ar fi atras înseamnă că eu astăzi mi-am făcut treaba la nivel de pasiune şi teama nu mai are loc să se manifeste. nu ne focusăm pe ce nu merge, ci pe ce merge. Este procesul în care eu mă accept pe mine în interior sau aştept să fiu validată din exterior ca să ştiu că sunt suficient de bună", a explicat Loredana Mocescu. 

Ce pot face să nu mă mai leg de rezultat?

"Rezultatul este nota de la şcoală, nota cu care ne-am născut. Deci am fost validaţi după un rezultat aşa că e înscris în noi să căutăm această notă şi avem tendinţa să credem că aprecierea din afară este dovada că ne facem treaba bine. Dar nu e despre asta. Am învăţat încă din copilăria mică: Bravo! ai spus un cuvânt -bravo, adică am fost validaţi şi apreciaţi după un rezultat. Şi noi am înţeles că asta înseamnă iubire. Cu cât golul nostru interior la nivel de hrană emoţională e mai mare, cu atât vom căuta validare şi apreciere mai multă în exterior pentru că va umple golul pe moment. Dar asta ar însemna să facem mereu ceea ce făceam atunci când am primit validarea, ori fizic şi psihic vorbind am intra în bournout. Care este măsura lucrurilor după care noi ne măsurăm? după apreciere şi validare sau după faptul că, dacă am întâlnit un singur om care a spus mulţumesc este suficient să validez partea exterioară, iar pentru mine să fie suficient faptul că am făcut acţiunea de a fi aici cu voi, fără să aştept un rezultat sau o apreciere. Da, e un proces de a ne dezvăţa de a aştepta validare din exterior.", a precizat psihologul. 

Alte întrebări au privit afacerea ca pe o bucurie, nu  ca pe ceva care trebuie, care e cel mai bun moment pentru a începe o afacere, cum să creezi un echilibru în viaţa personală şi cea profesională, cum să stabilesc un preţ pentru munca depusă în asa fel incat clientul să nu se simtă jecmănit etc.

Puteţi vedea în videoul de mai jos toate întrebările şi răspunsurile Loredanei Mocescu:

https://youtu.be/8qMKb4rv9bw