Global site tag (gtag.js) - Google Analytics -->

Ana Maria Negru face ce fac mii de români şi trăieşte din asta! Fără şefi şi termene limită!

25 octombrie 2017
Share:
Ana Maria Negru face ce fac mii de români şi trăieşte din asta! Fără şefi şi termene limită!

Ne plac lucrurile frumoase, colorate, care ne impodobesc pe noi sau casa noastra. Fie ca e vorba despre bijuterii sau tablouri cu o anumită semnificaţie, există obiecte de care ne ataşăm chiar dacă nu sunt utile, ci doar frumoase. Aşa şi-a spus şi ploieşteanca Ana Maria Negru când a pornit o afacere cu obiecte hand made fără să se lase speriată de mulţimea de artişti care face lucruri asemănătoare. A avut mai întâi o parteneră, după care a decis să îşi încerce norocul de una singură. Şi nu a greşit!

„În urmă cu şase ani lucram în Italia la o doamnă şi ea se ocupa cu mărgelitul. Făcea bijuterii cu cristale, cu pietre de Murano, frumoase. Şi-i mergea foarte bine. Aşa că atunci când am revenit în ţară, împreună cu o prietenă am început să mă ocup serios cu obiectele hand made. Nu găsisem un loc de muncă care să-mi placă şi trebuia să fac ceva. Familia m-a susţinut să încep această poveste frumoasă. Am pornit cu o prietenă, pe urmă mi-am spus că e mai bine să continui singură”, îşi aminteşte Ana Maria.

La început, Ana Maria a făcut bijuterii din pietre semipreţioase, după care s-a extins. A început să croşeteze, aşa cum învăţase la şcoală, la orele de lucru manual şi de la bunica ei. Prima dată a făcut o căciuliţă pentru copilul unei prietene. Obiectul a fost admirat, aşa că s-a gândit să facă mai multe. Şi tot pentru copii, pentru botez sau alte ocazii a început să facă obiecte personalizate-seturi de botez înfrumuseţate cu tehnica şerveţelului.

„Se pot face multe lucruri frumoase cu această tehnică şi eu am învăţat rapid. La început am mai stricat materiale, pe urmă cu atenţie mare, asta nu s-a mai întâmplat. Acum orice bucăţică de placaj care îmi rămâne devine un obiect frumos, un magnet de frigider, ceva draguţ. Eu am terminat contabilitate, dar îmi place ceea ce fac acum. În general fac pe comandă seturile pentru moţ, dar foarte bine la vânzare merg tablourile cu tehnica şerveţelului.

La târguri merg foarte bine, merg la Braşov, Sinaia, Ploieşti, Sibiu, am mers şi la Tulcea şi a mers bine, la Bucureşti. Tablourile le fac pe lemn, nu pe faianţă pentru că sunt mai rezistente aşa. În plus, pot să le pun ramă şi arată mult mai bine. Pare uşor, dar e multă muncă la tablourile cu şerveţele. Tai placajul, îl şlefuiesc, îl vopsesc, lipesc şerveţelul, lăcuiesc, curăţ, pun agăţători. Necesită timp şi atenţie. Şerveţelele le cumpăr de pe internet. Vânzarea merge bine şi pe facebook”, spune Ana Maria.

Investiţia iniţială a fost de 1500 de lei. A cumpărat cutii şi perii de lemn, accesorii pentru bijuterii, pietre semipreţioase, boabe pentru sticlele cu sporul casei. Acum vrea să facă obiecte cu modele tradiţionale, dar şi cu decoraţiuni din pănuşi de porumb.

„Pot să spun că din această activitate îmi câştig un salariu. Puţin peste minim pe economie, mediu aşa, cam 2.000 de lei. Câteodată merge chiar şi mai bine, de sărbători-Paşte, Crăciun, 8 martie etc”, spune Ana.

Banii aceştia rămân, însă, după ce Ana Maria plăteşte atât impozitele la stat, cât şi diverse cheltuieli cu cazarea în alte oraşe, chiria standului la târguri şi materialele folosite. Uneori împarte cheltuiala standului cu alte prietene, artiste şi ele.

„Nu sunt bani mulţi, dar îmi convine că pot să fac ce vreau oarecum. Adică nu sunt obliagtă să plec zilnic de acasă, nu am şefi, iar la târguri întâlnesc oameni minunaţi şi asta îmi place foarte mult”.

Acum vin sărbătorile de iarnă, aşa că Ana Maria a început deja lucrul. Trebuie să aibă pregătite multe tablouri, casete pentru bijuterii, perii pentru fetiţe, seturi de botez, bijuterii, căciuliţe şi fulare care vor deveni cadouri plăcute .