„Poate pare ciudat că spun asta, dar pe noi ne recomandă în primul rând seriozitatea şi onestitatea cu care onorăm contractele. Şi evident, profesionalismul!”, îşi începe Adrian Urzeală (48 ani) povestea despre firma WARP Arhitectura fondată de el şi de Eduard Preda (37 ani) în urmă cu 8 ani, societate la care s-a alăturat ca partener în 2017 şi Ioana Alexandrescu (32 ani).
Îl încredinţez că nu mi se pare ciudat că face această precizare, pentru că mult prea mulţi cunoscuţi se plâng zilnic de neseriozitatea celor care le prestează diverse servicii. În mod cert, încrederea este foarte importantă şi dacă firma de proiectare WARP a reuşit să se dezvolte exclusiv pe baza recomandărilor clienţilor e clar că au dus seriozitatea la cel mai înalt nivel.
„De câteva luni am început să ne gândim la consolidarea brandului, altfel decât prin recomandarea clienţilor. Avem un site în care ne prezentăm pe noi şi echipa noastră, am postat câteva dintre sutele de proiecte pe care le avem în portofoliu. În plus, ne-am înscris în clubul de networking Bizz Club şi chiar săptămâna trecută am participat, în calitate de sponsori, la conferinţa „Curajul de a nu renunţa niciodată”, eveniment cu adevărat inspiraţional la care ne-a făcut plăcere să luăm parte. Pe noi ne ştiu clienţii, pe fiecare în parte, dar credem că este important să fim văzuţi ca brandul WARP pentru că împreună facem lucruri foarte frumoase”, îmi povesteşte Edi.
Cum a început totul
Un inginer şi un economist, adică Adi şi Edi, au fost colegi într-un parc industrial privat de pe raza judeţului Prahova. De acolo, în 2014, au plecat amândoi cu gândul că vor înfiinţa o firmă care să ofere servicii de consultanţă firmelor din parc. Aşa a apărut WARP „copilul” în care s-a investit tot ce aveau cei doi mai bun: experienţă, cunoştinţe şi foarte mult timp. A fost o perioadă cu multe provocări încununate de succes.
„Ne-am dat seama că suntem pe drumul cel bun atunci când am reuşit să ne listăm ca furnizor direct pentru câteva companii americane din top 10 mondial în industria petrolieră, pe servicii de consultanţă şi distribuţie, pentru că, de obicei, firmele americane lucrează cu case de comenzi, nu cu listare directă. Pe urmă, am avut o cumpănă, din care am ieşit mai puternici. La un moment dat, a scăzut mult prețul petrolului și începea să scârţâie domeniul petrolier, dar Adi a avut ideea de a trece în zona de proiectare. Și atunci ne-am cunoscut și cu Ioana, care era arhitect stagiar”, îşi aminteşte Edi.
De la consultanţă industrială la proiecte de arhitectură
De fapt, divizia de proiectare a fost solicitată cumva de clienţi.
„Primeam multe telefoane de la oameni care mă cunoşteau şi care îmi solicitau diverse servicii spre recomandare. După o lună, mă sunau iar să se plângă că acele firme nu livraseră la timp sau nu făcuseră corect ce aveau de făcut. Aşa că am identificat lipsa de seriozitate pe piaţa proiectării. O cunoscusem şi pe Ioana care era stagiar atunci şi am propus să facem divizia de proiectare. Nu cunoşteam deloc domeniul, dar cum am fost pionier în multe alte domenii, am zis că mă pot avânta şi în asta. Edi a fost de acord şi aşa a intrat şi Ioana în parteneriat”, povesteşte Adrian Urzeală.
Ioana Alexandrescu era pe finalul stagiaturii şi urma sa susțină examenul pentru obţinerea dreptului de semnătură. A acceptat provocarea şi s-a alăturat echipei WARP.
„Îmi place să lucrez cu ei. Nu e niciunul arhitect, dar chiar şi aşa, au multe idei. Adi vine cu tot felul de proiecte nebuneşti şi când ceva mi se pare că ar merge, îi acord tot sprijinul. Aşa a apărut proiectul cu acoperișul scenei pe care îl realizăm pentru comunitatea din Brazi. Acoperișul are formă de pisică de mare. Coada ei va atinge luciul apei. Şi uite cât de bine arată!”, spune Ioana şi-mi arată entuziastă o randare cu o scenă futuristă care pare că stă suspendată în aer. Parcurge şi alte randări şi îmi explică la fiecare ce o să fie. Se vede că e pasionată de munca ei. În ultimii 5 ani şi-a pus semnătura pe sute de proiecte: locuinţe, clădiri de birouri, hale industriale, şcoli, complexe de sănătate, spitale etc.
WARP vrea să-şi mărească echipa
Acum, WARP Arhitectura face management complet de proiect, de la idee până la autorizare: de la identificarea nevoii clientului, la consiliere, estimare de costuri complete şi timp de obținere a autorizaţiilor. Odată contractul încheiat, WARP se ocupă de obţinerea certificatului de urbanism, întocmire de documentaţie şi obţinere de avize de amplasament, întocmire şi obținere studii de specialitate, precum si de proiectarea în sine: arhitectură, structură și instalații.
„Cred că acesta e diferenţiatorul cu care venim pe piaţa de profil local. Că putem asigura toate serviciile necesare unui proiect pentru autorizație de construire sau autorizație de securitate la incendiu. Suntem 10 în firmă şi trei dintre colegii mei se ocupă doar de partea administrativă: întocmire documentații, depunere și ridicare de avize și autorizații, centralizare documente, întocmire de dosare de autorizare, etc. Desigur, avem deocamdată colaborări cu specialişti pentru structură, instalaţii şi studii de specialitate. Spun deocamdată, pentru că acum căutăm să şi angajăm mai mulţi profesioniști in domeniu. Avem nevoie de ingineri în construcţii civile, inginer instalaţii și asistent administrativ. Pe viitor ne-ar mai trebui încă un arhitect şi desenatori construcţii civile şi instalaţii, aşa că pe această cale îi aşteptăm pe cei care au astfel de calificări şi viziune modernă să vină să ne cunoaştem”, spune Eduard Preda.
„Ne lăsăm provocaţi!”
„Ar mai fi ceva de adăugat!”, zice Adrian. „Ştii cât de greu se obţin autorizaţiile pentru securitate la incendiu pentru clădirile vechi? Tocmai pentru că este greu, nu se bagă mulţi, întrucât sunt multe cerinţe care se pot atinge cu dificultate. De multe ori trebuie să refaci diverse structuri. Dar noi ne lăsăm provocaţi. Am reuşit să autorizăm la incendiu săli de spectacole, săli de sport, spitale, case de cultură, sedii administrative, grădiniţe, şcoli. Toate au fost făcute cu multă bătaie de cap, dar ne-am adaptat la ce am găsit”, explică satisfăcut.
Îi intreb cât de bine se înţeleg între ei şi râd toţi trei în acelaşi timp. Au firi diferite, dar sunt cerebrali şi argumentele aduse de fiecare fac discuţiile în contradictoriu, productive. „Argumentele şi o prăjitură bună!”, adaugă Adi.
Cum în pandemie, domeniul construcţiilor a înflorit şi partenerilor de la WARP Arhitectura le-a mers foarte bine.
„Avem multe proiecte și există necesitatea să le gestionăm într-un soft specializat. Am avut discuții cu firme specializate și vrem să implementăm o astfel de soluție prin care beneficiarii să aibă acces la statusul proiectului. În următorii 5 ani ne-am propus să avem puncte de lucru în mai multe locaţii din ţară în câteva oraşe mari, după care să deschidem altele în afara ţării. Ne-am gândit la Londra, Madrid şi chiar Dubai. Sunt visuri mari, dar cine nu gândeşte mare nu reuşeşte să se dezvolte”, spune Edi.
Văzându-i atât de entuziaşti, nu am nicio îndoială că nu li se vor împlini visurile. Entuziasmul, dar şi portofoliul impresionant pentru o firmă relativ tânără. Mai arunc un ochi pe site-ul https://www.warp-arhitectura.ro/ şi mă las vrăjită de ultimul paragraf:
“O lume mai bună pornește de la o lume utopică. Fără a ne considera simpli visători, considerăm că prin munca noastră, noi proiectăm viitorul!”