Global site tag (gtag.js) - Google Analytics -->

Video-Sorin Petculescu explică de ce promovarea online e cheia succesului unei afaceri moderne

5 iunie 2020
Share:
Video-Sorin Petculescu explică de ce promovarea online e cheia succesului unei afaceri moderne

Criza Covid a afectat toate domeniile de activitate, iar întreprinzătorii au fost nevoiţi să se adapteze noilor cerinţe. Până în declanşarea isteriei COVID-19, ploieşteanul Sorin Petculescu făcea fotografie comercială, dar ţinea şi cursuri foto, foarte apreciate de toţi cei care îşi doreau să obţină cât mai mult de la o cameră foto. Primele au picat cursurile, pentru că era imposibil să poţi explica cuiva cum să lucreze cu o cameră foto fără se te apropii de el.

„Partea de cursuri era o zonă importantă a veniturilor, dar era mai mult de pasiunea mea de a le arăta altora cum văd eu lucrurile şi cum le fac eu. Am fost obligat să închid cursul de fotografie, cursul de editare foto şi cursul de videografie, dar de luna aceasta le voi relua. Voi lucra cu maxim 10 oameni, dar asta se întâmpla şi înainte, acum însă vom avea grijă să fie spaţiu suficient între ei, măşti şi tot protocolul impus de această stare. În pandemie am reuşit să dezvolt partea de lucru individual cu persoane care vor să înveţe anumite lucruri şi clar e mult mai uşor de lucrat doar cu o persoană. Am reuşit să ajut oamenii să îşi dezvolte afacerile pentru că au înţeles ce înseamnă o imagine bună, nişte reglaje, o lumină profesională, ce înseamnă o promovare profesională”, a explicat Sorin.

 

Fotografia comercială a fost solicitată în continuare, dar oamenii au fost mai rezervaţi, aşa că Sorin a trebuit să caute altceva. Şi-a amintit că ştie să facă mult mai multe lucruri şi a venit în întâmpinarea clienţilor săi cu alte servicii.

„Eu am în spate un trecut ca IT-ist, aşa că am încercat să amestec fotografia cu IT-ul şi am reuşit să creez nişte pachete de produse şi servicii pentru clienţi special pentru magazine virtuale şi în felul acesta am reuşit să îmi ajut şi clienţii cu care deja lucrasem pe fotografie cu servicii noi care să le fie utile şi în acelaşi timp am reuşit să îmi aduc şi clienţi noi pe fotografie şi zona de magazine. La pachet cu magazinele şi fotografia vine partea de promovare online, pe care am făcut-o mereu, dar nu o promovasem foarte mult”, povesteşte Sorin Petculescu.

Din fericire, în această perioadă, oamenii de afaceri şi-au dat seama că este momentul să se promoveze mai bine atât pe ei, cât şi produsul lor. Iar Sorin le-a şi explicat de ce şi cum pot face asta.

„Oamenii de afaceri încă se mai tem să iasă în faţă, alături de afacerile lor. În primul rând pentru că încearcă să evite cheltuielile foarte mari cu promovarea, dar nu ştiu că asta nu înseamnă un buget mare şi preferă să folosească pentru asta angajaţi, o rudă etc. Dar atunci când lucrezi cu un profesionist diferenţa se vede şi vei avea o comunicare mult mai eficientă. Aici am avut norocul să am prieteni şi colaboratori împreună cu care să pot oferi pachete de servicii complete: fotografie şi magazin online, comunicare cu tot ce înseamnă asta, texte de promovare a produsului, afacerii etc, filmări, advertoriale, interviuri advertoriale, precum şi idei şi soluţii care să promoveze eficient o afacere în mediul online. În perioada asta chiar am lucrat cu oameni care au dorit acest gen de servicii complete. Mulţi dintre clienţii pe care i-am avut în ultimii 20 de ani se gândesc să migreze în online, alţii deja au făcut-o. De ce să ai un magazin mare, fizic, când poţi să ai unul virtual şi să poţi să vinzi acolo, cu nişte costuri mai mici. Vii astfel în întâmpinarea clienţilor care nu mai au timp să meargă în magazine şi preferă să cumpere online. Aici intervin eu care le explic că o imagine bună vinde mai bine decât una mai puţin bună şi că investiţia se va vedea repede”, spune Sorin.

Firma în sine este produsul eforturilor unei persoane, iar acea persoană trebuie să se vadă în piaţă la fel de mult ca firma, pentru a căpăta notorietate şi totodată încrederea clientului.

„În primul rând trebuie să te faci cunoscut ca şi brand, tu, cel din spatele produselor. Pe urmă arăţi ceea ce faci. Asta se face cu un plan de comunicare cu tot ce acoperă zona de online: site, magazin, pagină de social media. Dacă acestea sunt administrate cum trebuie şi au material de calitate pot creşte mult imaginea şi odată cu imaginea şi vânzările efective. Imaginea omului din spatele afacerii este la fel de importantă ca şi afacerea. Clienţii asociază un om, o echipă, cu un produs şi capătă încredere şi mai mare. De fapt noi facem afaceri oameni între oameni, pentru că în spatele unui site sunt oameni. Venind şi cu promovarea ta şi a echipei tale, de fapt multiplici canalele prin care poţi face cunoscută afacerea ta!”, spune Sorin Petculescu.

A veni cu ceva nou în piaţă înseamnă să creşti. Cei care evitau se gândeau la costuri mai mari, dar cei mai mulţi o făceau pentru că nu le-a explicat nimeni de ce este mai bine aşa. În vestul Europei este ceva obişnuit să dezvolţi personal branding. Făcând asta clienţii văd nişte oameni curajoşi, care vor să facă lucruri bune. Clienţii capătă şi mai multă încredere în marca respectivă, în produs, în omul din spatele produsului. Criticile sunt bune şi ele, pentru că reprezintă o reacţie şi reacţiile sunt de dorit! Poţi să iei o critică şi să o transformi în ceva bun. Răspunzând unei critici constructive, creşti! Şi clienţii văd şi capătă încredere!”

Mai multe pe acest subiect puteţi descoperi urmărind interviul video.

https://youtu.be/iWjvcxI9obY