Video-De ce să alegi Albena pentru vacanţa ta de vară! Interviu cu Dima Pusnava, directorul pentru piaţa românească din Albena
La 72 de km de Vama Veche, se află, după părerea mea, cea mai frumoasă staţiune de pe litoralul bulgăresc. Situată la marginea rezervaţiei naturale Baltata, Albena este de fapt un parc dendrologic cu alei îngrijite şi hoteluri presărate prin pădure şi pe malul Mării Negre, pe plaje cu steag albastru. Am mers mulţi ani în vacanţă în Albena, dar de data asta, o prietenă ne-a făcut cunoştinţă cu domnul Dima Pusnava, un constănţean care de 8 ani este directorul pentru piaţa românească în Albena. De la dumnealui am aflat atâtea lucruri noi despre Albena că am avut impresia că o văd pentru prima dată.
„Albena este singura staţiune de pe tot litoralul bulgăresc care a rămas un conglomerat. Este un S.A. format din 40 de hoteluri şi 18 întreprinderi. În Albena nu este numai turism. În hotelurile din Albena, peste 50% din ce se consumă provine din producţie proprie, bio. Tot ce este în Albena este în mâna unei singure persoane, care ia deciziile şi aşa este mult mai uşor de controlat şi de gestionat. Avem avantajul că fiind un concern puternic ne putem promova foarte uşor în ţară şi străinătate. Avem turişti din toată Europa. Pe primul loc sunt românii, pe urmă bulgarii, nemţii, polonezii, cehii, francezii, avem şi din Benelux şi Scandinavia, că turiştii de aici au revenit acum, după pandemie. Sezonul în Albena a fost super bun. Avem cu 40% turişti mai mulţi decât anul trecut. În fiecare an facem promovare în 10 oraşe din România. Datorită sistemului de intrare în staţiune, ştim după numărul maşinii de unde sunt turiştii şi în acele oraşe facem promovare. În clasamentul pe judeţele din România cei mai mulţi turişti vin din Bucureşti, Constanţa, Galaţi-avem perioade când jumate din Galaţi este la Albena, Suceava, Prahova, Dâmboviţa, Braşov, Sibiu, Bacău”, ne-a povestit Dima Pusnava.
Unul dintre miturile vehiculate între turiştii români care au mai fost în Albena este că staţiunea arată aşa de bine pentru că a fost administrată din anii 90 de o firmă germană. Nici pomeneală de aşa ceva, ne spune domnul Pusnava. Era vorba doar despre o colaborare cu o agenţie mare de turism din Germania care promova vacanţele în Albena. Acesta este motivul pentru care toate informaţiile din staţiunea sunt traduse şi în limba germană, pe lângă română. De fapt, Albena este nu numai frumoasă, ci şi un concept sustenabil pe termen lung, care atrage prin multe calităţi.
„Albena este verdeaţă şi aer curat. Spălăm în fiecare zi aleile, măsurăm puritatea aerului, avem rezervaţia naturală Baltata. Albena este unicat pe tot litoralul Mării Negre. La noi se pot face vacanţe de relaxare, am promovat turismul pentru familii cu copii şi nu avem discoteci. Avem Aqua parc, unul dintre primele 8 din Europa, 22 de terenuri de tenis pe zgură, 7 terenuri de fotbal pe iarbă în mărime naturală, plus altele cu gazon sintetic pentru minifotbal, o sală imensă de sport, unde organizăm competiţii sportive continuu naţionale şi internaţionale. Vă spuneam că peste 50% din ce se consumă în restaurantele din Albena este din producţie proprie. Avem serele noastre unde creştem legume bio, o fermă cu 400 de capete de vaci Black Angus, avem livezi de cireşi, meri, peri, pruni-de aici provine nectarul neîndoit cu apă din restaurante-de mere şi cireşe. Avem vie şi facem vinul pe care îl beau turiştii în restaurantele din hoteluri-este doar vin de Albena. Apele din piscinele din Albena sunt din izvoare proprii. Tot ce se aruncă de la mesele turiştilor de la all inclusive de fapt nu se aruncă. Se strânge şi se duce la fabrica de biogaz pe care o avem, un perpetum mobile, şi aşa producem energie electrică pe care o vindem în sistemul naţional bulgar şi o primim la un preţ modic. Pe toate hotelurile noastre, de altfel, au fost puse panouri solare care produc suficient cât să ne susţină pe noi. Asta se vede la final în preţul vacanţei. Avem preţuri competitive şi facem şi profit”, explică Dima Pusnava.
Şi produsele de panificaţie sunt obţinute din cereale cultivate pe terenurile agricole din jurul staţiunii. Bulgarii au înţeles cum trebuie să facă turism ca să scoată profit din acest domeniu şi nu ratează nicio oportunitate de promovare.
„Sezonul 2023 a fost chiar peste aşteptările noastre, chiar dacă concurenţa este foarte mare. Grecia, Turcia au oferte avantajoase şi ne-au concurat foarte tare. Sunt însă nişte diferenţe. Grecia este foarte frumoasă, dar aici se evită să se dea servicii all inclusive, ultra all inclusive pentru că este încurajat turismul local. Acela în care turistul mănâncă la taverne mici, se cazează la pensiuni de familie, să trăiască toată lumea. Statul grec se plânge că nu are bani, dar nu poţi să faci bani ca stat dacă micul întreprinzător face tot ce poate să nu plătească impozite şi taxe. La negru nu poate scoate statul bani, totul trebuie făcut oficial. Dar statul trebuie să prospere ca să poată susţine turismul. Vă dau un exemplu: compania germană TUI în care statul german are 50% capital. E clar că o astfel de companie nu va da faliment. În bulgaria, singura industrie care funcţionează bine este turismul, celelalte ramuri fiind slabe în comparaţie cu noi. Bulagrii au înţeles că turismul este baza şi atunci investesc în staţiunile de munte, mare şi trăiesc mult din turism. Aici, Ministerul Turismului se implică. Nu există târguri de turism externe în care Bulgaria să nu participe. Ca stat. România nu participă poate cine ştie cum găsim vreo agenţie de turism care a ajuns acolo pe banii proprii. Şi aici vorbim de târgurile din Europa. Cum să aduci turişti străini, fără să mergi la târguri de turism? Am fost acum doi ani la un târg de turism la Londra. În timp ce Bulgaria avea un stand mare şi frumos, România nu avea stand deloc. Era doar o agenţie de turism, nu dau nume, cu un stand mic care venise acolo prin eforturi personale. Eu fac turism de 47 de ani. Am stat 15 ani la Malorca, Tenerife. Am făcut turism adevărat. Am ajuns aici este pentru că ştiu şi fac ceva. Afară nu merge pe pile, ci pe competenţe. Eu promovez continuu Albena, dau interviuri la televiziuni, vorbesc cu bloggeri, oriunde găsesc deschidere”, spune Pusnava.
Baza hotelieră din Albena este cea din comunism. În 1969 s-a deschis primul hotel din Albena care a fost vizitat de preşedintele Cubei de atunci, Fidel Castro. Aici nu există hoteluri nou construite, ci hoteluri modernizate în aşa fel încât să poată creşte în clasificarea pe stele, aşa cum este şi Amelia ajuns de la 4 la 5 stele. Noi am luat prânzul aici şi am constatat că sunt diferenţe substanţiale între hotelurile de 4 şi 5 stele în ceea ce priveşte masa, care are preparate mult mai variate la cel de 5 stele, iar condiţiile de cazare în general sunt mai bune,
Posibilitatea ca în Albena să se fure maşina, o mare temere a românilor, nu există, ne asigură domnul Pusnava, fapt pe care, de altfel, l-am constatat şi noi. Turiştii intră în staţiune după ce trec de o barieră de unde primesc un tichet. Aici, maşina este filmată. Pe măsură ce înaintează spre staţiune, maşinile trec prin alte bariere, iar la plecare, abia după ce este plătită parcarea (20 de leva pe zi) la hotel, se ridică barierele pentru ca turistul să poată ieşi din Albena.
Ca peste tot în Europa, şi în Albena au fost angajaţi, în restaurante, în general, tineri din Asia. Sezonul acesta au fost tineri din Kazahstan, Kirghizstan şi Uzbekistan, iar anul viitor vor fi aduşi angajaţi din Indonezia, foarte muncitori şi vorbitori de limbă engleză. Din păcate, ca şi în România, tinerii bulgari nu sunt prea interesaţi să obţină experienţă în câmpul muncii lucrând în hoteluri pe timpul verii.
În curând în Albena se va închide sezonul estival , dar în septembrie sunt oferte la preţ redus şi la jumătate, iar vremea se anunţă bună în continuare. Noi am ajuns aici la început de septembrie cu agenţia Love to Holiday, cumpărând un pachet de 4 nopţi la un hotel de 4 stele situat pe plajă în regim de ultra all inclusive. Oferta acestei agenţii poate fi consultată aici.
Din octombrie, Albena se pregăteşte pentru vacanţa de iarnă când de Crăciun sau Anul Nou, mulţi turişti vor să vină aici. Vor urma Paştele, mini vacanţa de 1 mai şi pe urmă Rusaliile, când Albena îşi va deschide câteva hoteluri pentru românii care nu mai au răbdare până în vară să se reîntâlnească cu marea.