Global site tag (gtag.js) - Google Analytics -->

Video-Afaceri începute în pandemie. Află cum au rezistat mai multe firme prahovene nou înfiinţate în domenii neesenţiale!

17 iunie 2021
Share:
Video-Afaceri începute în pandemie. Află cum au rezistat mai multe firme prahovene nou înfiinţate în domenii neesenţiale!

Au primit 35.000 de euro pe proiecte finanţate prin alocarea de ajutor de minimis şi cu ce au contribuit şi ei, au pus bazele unor afaceri temerare, pe care au reuşit să le menţină şi pe perioada pandemiei. Este vorba despre antreprenori din județele Argeș, Călărași, Dâmbovița, Ialomița, Giurgiu, Prahova si Teleorman care au aplicat în cadrul proiectului „SMART Start-up – Antreprenoriat inovativ si sustenabil  in Sud Muntenia” implementat de către Camera de Comerţ şi Industrie Prahova.

 Elisabeta Vârlan, manager proiect: "115 persoane au depus planurile de afaceri care au fost analizate în etapa a doua, fiind selectate pentru finanţare 79 de planuri. din cauza pandemiei, însă, la finalul acestui proiect avem doar 61 de afaceri care sunt încă sustenabile şi îşi menţin locul de muncă. Cele 61 rămase au creat un număr mare de locuri de muncă, depăşind aşteptările noastre, de 144 de noi angajaţi, ajungând la 164 de locuri de munca"

Maria Ciobanu, director general CCI Prahova: "CCI Prahova a avut în responsabilitate implementarea a activităţii de recrutare, selecţie şi formare profesională a celor care au devenit tineri antreprenori, după cursuri ne-am străduit să avem lectori performanţi, cu expertiză care să împărtăşească competenţe chiar dacă durata cursului de 40 de ore a fost foarte mică. Am asigurat ulterior stagii de practică"

Pandemia a fost o provocare pentru toţi antreprenorii la început de drum, iar cei prezenţi la evenimentul de încheiere a proiectului au povestit cu mândrie prin ce au trecut şi ce anume i-a menţinut în piaţă.

Marina Trifina a lucrat mulţi ani în multinaţionale şi chiar dacă pe funcţia de conducere pe care o ocupa era bine plătită, ploieşteanca a constatat că nu are timp de familie. Aşa că alături de soţ şi cei doi copii a dezvoltat o afacere cu jocuri şi jucării.

"Vreau să construiesc o afacere pentru copiii mei să îşi poată exercita talentul şi totodată să înveţe de meci ce înseamnă să fie antreprenor şi să evalueze corect banii. De ce acest domeniu? În momentul în care vii cu lucruri personalizate, educative, părinţii vor investi un preţ poate un pic mai mare pe articolele pe care le dăruiesc copiilor lor. Am reuşit să accesez acest proiect în 2019 şi când au intrat banii în cont şi aşteptam utilajele ne-am trezit că a venit pandemia. cum să ne suspendăm activitatea când urma şi tranşa a doua şi nu aveam cum să facem cifra de afaceri?" s-a întrebat Marina.

Continuarea poveştii ei în video de mai jos. 

O salină în mijlocul Ploieştiului a fost ideea Oanei Cotorceanu. Aceasta a tapetat un spatiu cu sare de Himalaya şi acum serveste diverselor terapii.

"Este o oază de sănătate într-un oraş poluat. Pandemia nu ne-a prins bine opentru că a trebuit să închidem după 3 luni de funcţionare. am început să facem evenimente că doar aşa am fi rezistat. avem piese de teatru, prezentări de produse, a fost şi platou de emisiune pentru o televiziune locală, cu Nicoleta Mocanu colaborăm pe partea de sport de trei ori pe săptămână...", a povestit Oana.

Continuarea poveştii ei cu tot cu ce ar schimba dacă ar lua-o de la capăt în video de mai jos

Adriana Zamfir s-a orientat spre un proiect educaţional, reuşind să editeze cărţi pe teme importante pe înţelesul copiilor. Dacă ar lua-o de la capăt ar face lucrurile puţin diferit, mărturiseşte ea.

"Ceea ce am scris în proiect acum 3 ani nu ştiu cât mai este de valabil acum. Activitatea noastră se baza pe lansarea acestor cărţi în cadrul unor evenimente şi exact evenimentele au picat. Tot ce am făcut, am făcut cu bani din proiect, dar am plecat la drum după nişte decizii greşite. Practic îmi amanetasem viaţa, aveam datorii. Şi asta a fost o gură de oxigen. Nu a fost uşor. Acum aş alege altfel să investesc. aş merge mai mult pe partea on-line, pe tehnologie şi m-aş compara cu cei care sunt deja pe drumul pe care eu merg şi vreau să ajung", a povestit Adriana.

Mai multe amănunte din povestea ei vezi în video:

Soţii Răzvan şi Alexandra Rotaru din Sinaia s-au întors din Anglia şi au pus bazele unei afaceri pe care o consideră un succes. Firma lor de curăţenie este singura de acest fel pe Valea Prahovei.

"Nu ne-am gândit la a doua tranşă iniţial, dar datorită implicării de care am dat dovadă am reuşit să ne triplăm cifra de afaceri în mai puţin de 18 luni. Am avut noroc că nu am avut concurenţă. Este singura firmă de curăţenie din Sinaia, Breaza, Câmpina, Buşteni, Azuga. am avut în Anglia propria firmă de curăţenie, dar a venit copilul şi ne-am gândit să ne întoarcem pentru ajutorul părinţilor cu cel mic. Am avut noroc că a făcut soţul acest curs de antreprenoriat si pe urmă am făcut planul de afaceri. Nu e o muncă uşoară, dar mie îmi place şi mă implic alături de angajaţi. De doi ani de zile nu avem timp liber muncim 6 zile din 7 pentru că am muncit să avem contracte fixe. Deocamdată nu ne gândim la profit, pentru că vreau să am bani dacă va veni o altă criză să nu ne gândim ce vom face. Îi mulţumim lui Dumnezeu că acum, cu pandemia am avut bani puşi deoparte şi am supravieţuit fără să dăm oamenii afară", au povestit cei doi sinăieni.

Ce au făcut cu banii din proiect şi ce provocări intâmpină zilnic, puteţi afla din video de mai jos.

https://youtu.be/Bofrvfo-Jmg

Proiectul a fost implementat in perioada 15 ianuarie 2018 – 14 iunie 2021.