Video-Liviu Drăghici, autorul cărţii "Principiile banilor": "Când ai puţini bani, e mai uşor să pui deoparte!"

Liviu Drăghici este profesor de economie la Colegiul Economic Virgil Madgearu din Ploieşti, dar şi antreprenor. Recent, el a lansat cartea "Principiile banilor-de la a dispera la a prospera", un ghid de educaţie financiară ca să vină în sprijinul elevilor săi pe care să-i înveţe mai uşor valoarea şi modul în care trebuie cheltuiţi banii. Cartea este, însă, pentru noi toţi, un instrument foarte bun pentru gestionarea bugetului casei indiferent cât de mic ar fi acesta, astfel încât să poţi să pui şi ceva deoparte.
Liviu şi-a început cartea cu analiza concepţiilor noastre despre bani şi a modului în care funcţionează banii.
„Banii sunt doar bani. De aici am plecat. Pentru că obişnuiesc să întreb la ore: banii sunt buni sau răi? Iunii spun că sunt buni că faci multe cu ei, alţii că sunt răi..că aşa am învăţat de la părinţi. Banii nu sunt nici buni, nici răi sunt doar bani. Ce facem noi cu banii poate să fie bun sau rău. Sunt un instrument. Noi avem nişte convingeri preluate din familie. Auzeam foarte des: dar tu crezi că banii cresc în copaci? Şi multă vreme am rămas cu gândul ăsta. Mult timp mă limitam, cumpăram lucrurile mai ieftine, că mă gândeam că banii nu cresc în copaci. Şi acum simt că mă limitează câteodată chestiile astea învăţate în familie. De aceea este bine să înveţi educaţie financiară încă din copilărie, dar cred că poţi schimba lucruri şi după 40 de ani”, spune Liviu Drăghici.
Este foarte importantă planificarea bugetului, spune Liviu.
„Rolul banilor este să ne satisfacă nevoile, nu dorinţele, pentru că dorinţele sunt nelimitate. Aşa că trebuie să îţi faci un plan, să ai un obiectiv pe care să îl urmăreşti şi toate acţiunile tale să ducă spre acel obiectiv”, explică Liviu.
Veniturile pot fi obţinute în patru feluri, spune Liviu: ca angajat, din salariu şi pentru venituri mai mari poţi face ore suplimentare sau mai eficient; ca liber profesionist: să faci lucrări calitative sau să îţi iei mai multe; patronii-cei care creează sisteme care funcţionează fără ei şi în a patra categorie sunt investitorii, cei care pun banii să munceasă fără ei. Venitul ar trebui să fie egal cu economiile şi pe urmă să cheltui. Când iei salariu, mai întâi cheltui şi de multe ori poţi rămâne şi pe minus. Ar trebui schimbată formula: să pui mai întâi deoparte şi pe urmă să cheltui. Ca să ai o plasă de siguranţă, că tot suntem în pandemie.
Este bine să vă ţineţi evidenţa cheltuielilor şi aşa vă daţi seama cum să cheltuiţi cu rost şi să reduceţi din cheltuieli.
„Când ai puţin e mai uşor să pui deoparte! Puneţi deoparte măcar 10% din ce câştigaţi. Sunt mai multe domeniile din care poţi să tai, dar cel mai simplu este ca timp de o lună să îţi faci o listă cu toate cheltuielile. Îţi vei da seama clar ce îţi trebuia cu adevărat şi la ce puteai renunţa. Nu faceţi niciodată o achiziţie importantă pe loc. Dacă a doua zi mai vreti să îl cumpăraţi înseamnă că chiar aveaţi nevoie. Nu cumpăraţi sub impuls şi veţi economisi nişte bani!”
Temele pot fi urmărite pe larg în interviul video de mai jos. Revenim săptămâna viitoare cu continuarea acestei emisiuni.
https://youtu.be/vf_9_4CCwZM