joi , 4 martie 2021
Acasă / Afaceri / Video-Adriana Grigore amenajează grădina visurilor tale! Povestea unei afaceri plecate dintr-o meserie la modă în comunism

Video-Adriana Grigore amenajează grădina visurilor tale! Povestea unei afaceri plecate dintr-o meserie la modă în comunism

După ce în comunism, românii s-au luptat să aibă un apartament, acum, mai toţi îşi doresc să aibă o casă. Şi nu una oarecare, ci neapărat cu grădină ca în filme: cu gazon, flori şi dacă există spaţiu şi un heleşteu cu fântână arteziană. De fapt, toţi ne dorim un colt de verde în griul oraşului, un loc unde să ne simţim în natură si sa ne putem deconecta după orele de serviciu. Un arhitect bun şi horticultor îţi pot face o grădină frumoasă şi dintr-un petic de teren.

Adriana Grigore (50 ani) a lucrat ani în administraţia locală ploieşteană, până când într-o zi, în 2010, a simţit că în acest fel nu îşi poate valorifica cunoştinţele. Nu în interesul personal. Aşa că a spus stop şi a pus bazele propriei afaceri de amenajări de grădini în 2011. 

“Eu am făcut Liceul Agricol la Valea Călugărească şi am inclusiv permis de tractorist in brazdă. Din capul locului, am, ştiut că voi face o facultate pe acest profil, că altfel nu se putea. Mama m-a îndrumat spre acest domeniu. Pe vremea aceea, la Facultatea de Horticultură erau 12 pe loc. Era o facultate la modă pe vremea aceea, foarte căutată, pentru că se punea mare preţ pe astfel de domenii. Am intrat şi am şi terminat facultatea cu bine. Puteam să aleg oricare dintre domenii: viticultură, pomicultură, legumicultură, dar mie mi-a plăcut să lucrez cu florile”, povesteşte Adriana. 

După revoluţie, însă, lucrurile nu au mai stat chiar aşa, cum s-a întâmplat de altfel mai cu toate domeniile agricole şi industriale. Dar Adriana a tras lozul norocos, pentru că specialiştii ca ea sunt foarte căutaţi acum. De aici a şi plecat ideea afacerii de acum.

Sunt de profesie inginer horticultor şi am fost şef de producţie şi spaţii verzi la Parcul Memorial “Constantin Stere”. M-am gândit să fac o afacere proprie şi acum amenajăm şi întreţinem grădini, iar în perioada de iarnă, facem producţie de flori la ghivece pe care le vindem ca atare sau le folosim în amenajări. A fost foarte greu la început, dar m-am obişnuit pe urmă cu mediul privat, unde se lucrează mai repede şi reacţiile sunt mai rapide. Pentru deschiderea afacerii am fost ajutată de familie, dar am făcut şi un împrumut la bancă pentru a cumpăra utilajele necesare. Am cumpărat de toate, de la maşinile cu care se merge pe teren, până la utilaje ca maşina de tuns gazonul, pompe, inclusiv instrumente simple ca greble, sape etc”, a explicat Adriana.

Ideea de a avea propria afacere având la bază cunoştinţele învăţate în facultate şi apoi în câmpul muncii, a venit demult, atunci când a descoperit că din ce în ce mai mulţi oameni vor un spaţiu verde, bine amenajat. Chiar dacă la prima vedere pare simplu să îngrijesti o grădină, de fapt pentru a o face cât mai bine, este nevoie de specialişti care să facă atât întreţinere, cât şi replantare, unde este cazul. Apoi, este nevoie ca cineva să facă o analiză a solului pentru că tipurile de plante au nevoie de tipuri diferite de teren sau de sistem de irigaţii.

În general, clienţii Adrianei sunt persoane cu venituri peste medie şi firme. Preţurile diferă în funcţie de ce îşi doreşte fiecare client. Unii vor doar gazon, alţii vor şi flori, iar alţii vor de toate, inclusiv ochiuri de apă care liniştesc. Firma Adrianei face proiecte proprii, dar şi în colaborare cu arhitecţi şi peisagişti în funcţie de ce îşi doreşte clientul.

Deocamdată, Adriana furnizează servicii de acest gen în Prahova, dar îţi doreşte foarte mult să intre pe piaţa din Bucureşti şi judeţele învecinate Prahovei. Promovarea cea mai bună, crede ploieşteanca, este seriozitatea cu care faci o lucrare şi bucuria clientului care te recomandă cu încredere şi altor persoane.

Firma Adrianei are 4 angajaţi. Ar fi nevoie de mai mulţi angajaţi, dar nu găseşte: “Problema, cred eu, o reprezintă ajutoarele sociale oferite cu prea mare uşurinţă. Nu găsesc oameni care să vrea să muncească, deşi nu este greu, nu îţi trebuie şcoală pentru acest gen de îndeletnicire, totul se învaţă! Dar e mai uşor să stai acasă, când banii vin oricum, chiar dacă sunt mai puţini decât un salariu”, spune Adriana. 

Pe Adriana Grigore o puteti contacta pe pagina de facebook PH Garden. 

Verifică şi

Video-Artistul florist Laura Drăghici îşi doreşte să organizeze la Ploieşti un Festival al Florilor

Laura Drăghici este la bază economist şi mulţi ani a fost director în bancă. Asta …

2 Comentarii

  1. Buna ziua. Aveti date de contact ptr dna? Ma intereseaza amenajarea unei gradini. Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *