duminică , 24 ianuarie 2021
Acasă / Afaceri / Reţeta de succes a Restaurantului Orizont din Ploieşti: “Ne pasă!”

Reţeta de succes a Restaurantului Orizont din Ploieşti: “Ne pasă!”

Statisticile spun că una din trei afaceri se închid după primul an de la deschidere. Iar dacă ne referim la industria alimentară, unde rigorile care ţin de sănătatea clientului sunt şi trebuie să fie foarte mari, putem înţelege că restaurantele au risc şi mai mare de a se închide. Cum oamenii gătesc din ce în ce mai puţin acasă, pentru că stau din ce în ce mai mult timp la serviciu, restaurante şi cantine sunt din ce în ce mai multe. Loc sub soare este, însă, pentru toată lumea şi trebuie să găseşti doar un diferenţiator.

Andreea şi Dragoş Podoş Prisnel au găsit, se pare, reţeta miraculoasă, iar restaurantul lor, Orizont, are tot timpul clienţi. Situat pe strada Basarabi, în centrul Ploieştiului şi în imediata apropiere a Palatului Administrativ, Restaurantul Orizont are mai mult decât vecinii. Cei doi soţi se implică foarte mult în această afacere şi sunt tot timpul printre clienţi.

„ Reţeta succesului nu este grea. Noi am redus-o la un singur concept. Ne pasă! Ne pasă de calitatea serviciilor oferite, ne pasă de clienţii noştri şi de renumele pe care l-am câştigat în oraş. Noi doi mergem zilnic la cumpărături pentru ca mâncarea să fie proaspătă mereu şi de bună calitate. Eu verific produsele care pleacă spre clienţi aproape de fiecare dată, iar dacă nu sunt eu, asta o face Dragoş sau prietena noastră, Andreea (n.a. Andreea este mai mult decât o angajată şi chiar dacă îţi aduce mâncarea la masă simţi că nu e o ospătăriţă oarecare. Este fosta colegă a Andreei Podoş de la banca în care lucra înainte de “aventura Orizont”). Verific atât produsele din mesele organizate-aniversări în general, cât şi cele care pleacă spre clienţi prin serviciul de catering pe care deocamdată îl livrăm mai ales prietenilor şi cunoştinţelor”, îmi explică Andreea.

Bucătar cu acte în regulă şi perfecţionare la locul de muncă

La bază, Andreea este economist şi a lucrat mulţi ani într-o bancă. Când şi-a pus în cap să se facă patron de restaurant s-a gândit foarte bine că şi aici, ca în orice meserie, este nevoie de perfecţionare.

„Am făcut cursuri de bucătar ca să simt că vorbesc aceeaşi limbă cu angajaţii. Am descoperit pe urmă că-mi şi place să bucătăresc. Cum îţi spuneam, pentru prieteni şi cunoştinţe, facem pachete pentru petrecerile lor de acasă. Nu ai chef să găteşti, dar ştii că vei avea musafiri? Noi facem pentru tine preparate reci şi calde. Un astfel de platou din care pot mânca 4 persoane costă 100 de lei şi oamenii au fost chiar încântaţi. Aperitivele le pregătesc chiar eu-rulouri la care migălesc mult, dar îmi place, baghete combinate cu roşii şi specialităţi de brânză, castravete frumos decupat în care pun cu poşul pastă de brânză preparată de mine şi multe altele. Multă atenţie acord şi decorării platoului pentru că pe oricine încântă să vadă culoare multă şi formă.

Pentru că-mi place aşa de mult, în decembrie am făcut ateliere gastronomice pentru copii. Am gătit cu ei chestii simple, dar ne-am distrat împreună. A fost nevoie să facem două grupe pentru că au fost multe cereri. De aceea vom reedita asta şi în luna martie când cei mici vor să facă daruri mămicilor să vină la noi şi să pregătim împreună brioşe sau tortuleţe. Nouă ne plac copiii. Pentru că sunt sinceri şi pentru că debordează de bucurie mereu. Mai mult decât atât, ne dorim ca Restaurantul Orizont să devină unul destinat familiilor, în care să vină părinţi şi copii să se simtă bine. De fapt, deja vin, şi de aici ne-a venit ideea. Celor mici le aducem diverse joculeţe, culori, coli, pentru că ei sunt cei care se plictisesc la un restaurant şi au nevoie de atragerea atenţiei spre ceva plăcut. Cei mai mulţi dintre cei care ne calcă pragul vin la recomandările prietenilor, după care devin clienţi fideli. Şi asta ne place mult. Stăm de vorbă cu ei, merg personal să le servesc la masă, pentru că vreau să se simtă bine, să simtă că au venit la prieteni, nu la un restaurant oarecare”, spune Andreea.

Ştiu despre ce vorbeşte, eu sunt unul dintre acei prieteni, iar Andreea şi Dragoş au scaunele lor rezervate la masa mea ori de câte ori mă duc. Greu este să mă hotărăsc ce mănânc, pentru că totul e bun şi la preţuri atractive. Mă dau în vânt după murăturile puse la restaurant şi mereu încerc să găsesc ceva la care să le combin, iar la desert aş mânca şi tort de biscuiţi şi papanaşi, dar şi clătite.

La seară de coaste Barbeque nu am fost până acum, dar pe 18 februarie am deja loc rezervat, ceea ce vă sfătuiesc să faceţi şi voi. Bine, puteţi alege să vă scoateţi iubita pe 14 februarie, de Ziua Îndrăgostiţilor, când e pregătit un meniu special. Dar şi pentru asta trebuie să faceţi rezervare.

 

Organizăm tot felul de evenimente ca să fim prezenţi mereu în viaţa oraşului. De 1 decembrie sau de 24 ianuarie am gătit româneşte-mă refer la mâncăruri tradiţionale-fasole cu ciolan afumat, sărmăluţe, pentru că altfel, la noi vei găsi adesea fidea cu lapte ca cea făcută de bunica, orez cu lapte şi scorţişoară, ciorbiţe tradiţionale. Ne bucură că oamenii revin pentru că s-au simţit bine, pentru că sunt întâmpinaţi mereu cu zâmbete, pentru că simt că pentru noi sunt importanţi, mai importanţi decât ar fi ca şi clienţi ai oricărui restaurant. Sunt prieteni!”, spune Andreea.

Ca să tragem o concluzie, afacerea Orizont merge bine pentru că:

-patronii au înţeles că ei trebuie să se implice personal ca treaba să meargă

-au căutat şi găsit diferenţiatorul

-şi-au făcut clienţii prieteni prin respectul acordat de fiecare dată

-au păstrat preţurile decente pentru ca oamenii să-şi poată permite oricând să le treacă pragul

-şi-au extins serviciile pe ceea ce au văzut că prinde

-sunt mereu prezenţi cu tot felul de evenimente pe paginile de socializare

 

 

Verifică şi

Oferte avantajoase şi pofticioase de la firmele de catering, pentru ploieştenii care nu vor să stea în bucătărie de sărbători

Dacă nu aveţi timp pentru a găti pentru sărbătorile de iarnă sau pur şi simplu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *