vineri , 7 august 2020
Acasă / Afaceri / Povestea singurului club sportiv din România care are o prăjitură ce-i poartă numele şi a omului din spatele lui, ploieşteanul Ionuţ Urzeală

Povestea singurului club sportiv din România care are o prăjitură ce-i poartă numele şi a omului din spatele lui, ploieşteanul Ionuţ Urzeală

Ploieşteanul Ionuţ Urzeală (31 ani) este exemplul perfect de tânăr adaptat timpurilor noastre. A terminat marketingul, dar lucrează de când a devenit major. În mai multe domenii, din care a învăţat câte ceva şi toate la un loc l-au format omul care este astăzi. Ionuţ are o afacere din care susţine o pasiune. Pasiune care este totodată un proiect social şi de ce nu, o viitoare activitate din care se pot scoate bani frumoşi. Este directorul general al Clubului Sportiv Ploieşti Basketball, o aventură pornită din ideea de a crea viitori baschetbalişti pentru fosta echipă Asesoft Ploieşti.  

„Sunt un cumul de informaţii. Am început să lucrez la 18 ani într-o staţie de carburant, pe urmă am terminat studiile şi am lucrat în cadastru, pe urmă în logistică. Am fost şef de depozite la unul dintre cele mai mari depozite la un comerciant, marcă vândută recent. Aici am ajuns căutând un loc de muncă în ziar. Am fost asistent manager, pe urmă am crescut în funcţie, am fost asistent şef de recepţie, pe urmă am ajuns de aveam grijă de foarte mulţi bani cu care retailerul îşi plătea furnizorii de marfă”, povesteşte Ionuţ despre traiectoria sa profesională.

Povestea clubului sportiv a început din tribunele Sălii Sporturilor Olimpia. „În urmă cu şase ani, eram suporter al echipei de baschet Asesoft şi chiar îmi doream să aducem cât mai mulţi tineri şi copii care să susţină echipa, pentru că la acel moment conducătorii echipei puneau preţ doar pe produsul finit şi cumpărau jucători de mare valoare şi nu exista o academie în oraş care să formeze jucători. Am propus la acel moment să se creeze o astfel de academie sub egida Asesoft junior. Au trecut anii şi în 2014 am adus primul titlu de Baby Basket la Ploieşti, echipa mare s-a desfiinţat, dar povestea celor mici a mers mai departe. Am redefinit şi rebrenduit această idee şi de un an şi jumătate avem Ploieşti Basketball, cel mai mare club din Ploieşti care aduce cele mai bune rezultate din oraş”, a povestit Ionuţ.

Clubul are legitimaţi 250 de băieţi şi fete la baschet şi 100 de fete la Ploieşti Dancer-majorete şi dans modern. Fiecare dintre aceşti copii vrea să fie în echipa care merge la competiţii şi dă ce e mai bun pe teren. Fără să-şi dea seama se educă în spiritul competiţional, dar şi în cel de echipă şi mai ales, face mişcare, ceea ce îşi doresc părinţii. „Toţi tânjesc să ajungă la prima echipă din cadrul clubului unde au antrenamente mai multe şi rezultate pe măsură. Noi muncim pentru aceste rezultate, care înseamnă victorii, înseamnă bucuria lor. Avem şase echipe înscrise în campionatele naţionale şi municipale din Bucureşti. Deplasările sunt foarte frumoase, aventură de când ne trezim, plecăm cu autocarul, dansăm, cântăm, facem glume, ajungem la meci, ne întoarcem victorioşi, e distracţie. Ne-am gândit să ne extindem pe fotbal, dar încă aşteptăm, pentru că suntem prea legaţi de baschet. Mie îmi place să câştig-am făcut judo şi fotbal. Aşa că şi lor le cer să câştige. Inclusiv fetelor de la dansuri-anul trecut au participat la 6 concursuri şi au venit cu şapte premii I şi două premii II”, spune cu mândrie Ionuţ Urzeală.

Deocamdată nu este o afacere, ci o activitate care se autofinanţează, iar Ionuţ trăieşte dintr-o altă firmă pe care o are. Are însă potenţial să devină mult mai mult.

„Părinţii plătesc activitatea sportivă a copiilor. Din încasări, mai bine de 60% înseamnă salarii şi contribuţii la stat. 25% înseamnă chirii de săli -de antrenament, 5% consumabile şi 10% plătim anumite lucruri la campionate. Campionatele pentru echipele de performanţă sunt susţinute de Clubul Sportiv Universitar şi asta e bine, că ar fi fost un cost în plus pentru părinţi. Pentru o echipă de începători cotizaţia minimă este de 100 de lei, iar pentru echipele de performanţă ajungem la 220 de lei pe lună unde se fac patru antrenamente pe săptămână cu antrenor sârb. Avem nouă angajaţi-antrenori, coregrafi, translator şi un asistent manager”, povesteşte Ionuţ.

Şi pentru că experienţa profesională îşi spune cuvântul, Ionuţ ştie ce drum trebuie să parcurgă pentru ca pasiunea lui să ajungă pe profit. În primul rând, spune el, trebuie să muncească la creşterea brandului, pentru a ajunge să ofere beneficii de imagine sponsorilor.

„Anul trecut am fost la Sport Business Academy şi am fost uimit să aflu că în 2015-2016 investiţiile în publicitatea din sport au adus beneficii de şase ori mai mari decât din publicitatea tradiţională. Dacă vorbim de 10.000 de euro investiţi în publicitatea tradiţională care aduce beneficii instant de 10.000 de euro, investiţiile în pubclitatea din sport în imagine alăturată poveştii sportive a adus în acel an, de şase ori mai mare vizibilitate. D-aia există Ploieşti Basketball, d-aia cred că avem cea mai mare campanie de marketing la nivelul unui club de juniori la nivel naţional. Suntem singurii care avem o prăjitură dedicată nouă într-o cofetărie, am fost singurii care au avut un banner uriaş în centrul oraşului cu echipa noastra, şi avem şi foarte multă activitate în mediul online opentru că se pune mare preţ acolo.

Avem un site, o pagină de Facebook şi un cont de Instagram ce generază vizibilitate. Sunt postări pe pagina de facebook care generează 65.000 de vizualizări organice-oameni care au văzut pur şi simplu, nu pentru că am sponsorizat. Nu urmăresc să ies pe profit, adică să trăiesc din asta. Cei care vor veni cu sponsorizări, banii aceia vor fi reinvestiţi-să ne mărim echipa, pentru că în primăvara anului trecut am avut un departament de marketing şi o să avem şi la anul”.

Până atunci, Ionuţ munceşte mult. Vine în fiecare zi de la ora 7 la birou şi se dedică cât mai mult acestei poveşti frumoase care educă în spiritul sportului viitorii locuitori ai oraşului.

Rezultate în ultimii patru ani:

  • Campioni naţionali la baby-baschet (Craiova 2014 şi Mangalia 2017)
  • Locul 5 la minibaschet (Mangalia 2016)
  • Locul 7 în Campionatul Naţional „sub 13 ani” (2017)
  • Locul 8 în Campionatul Naţional „sub 14 ani” (2016).

Verifică şi

Smart Networking-eveniment gratuit, online, pentru promovarea Start-up-urilor din Regiunea Sud-Muntenia

Asociația “Societatea Națională Spiru Haret pentru Educație, Știință și  Cultură” în calitate de beneficiar al …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *