Global site tag (gtag.js) - Google Analytics -->

Video: Ministrul antreprenoriatului: Compensaţiile pe 2021 pentru HORECA mai au de aşteptat cel puţin până la prima rectificare bugetară

14 aprilie 2022
Share:
whatsapp-image-2022-04-13-at-21-42-39-jpeg-1649875757.jpeg

Constantin-Daniel CADARIU, ministrul Antreprenoriatului și Turismului a participat astăzi la Ploieşti, la workshopul ,, ANALIZA IMPACTULUI PANDEMIEI DE COVID 19 ASUPRA IMM-URILOR DIN ROMÂNIA” organizat de PATRONATUL ÎNTREPRINDERILOR MICI ȘI MIJOCII PRAHOVA și CONSILIUL NAŢIONAL AL ÎNTREPRINDERILOR PRIVATE MICI ŞI MIJLOCII DIN ROMÂNIA, eveniment care s-a desfăşurat în Universitatea Petrol şi Gaze. 

Seminarul a făcut parte din proiectul ȘCOALA DE EXCELENȚĂ ÎN TURISM ȘI ANTREPRENORIAT-Ediția a VIII-a, organizat în perioada  13-15 aprilie 2022, de FACULTATEA DE ȘTIINȚE ECONOMICE și SOCIETATEA ANTREPRENORIALĂ STUDENȚEASCĂ,  derulat în colaborare cu experți în domeniul turismului, mediului de afaceri și IMM-urilor.

În cadrul unei conferinţe de presă organizată de UPG Ploieşti, ministrul a făcut mai multe declaraţii privind susţinerea statului pentru antreprenorii din HORECA afcetaţi serios de cei doi ani de pandemie. 

"Există o solicitare structurată de a pune în valoare un nou program de susţinere a celor care activează în HORECA şi care au fost afectaţi de pandemie şi în cursul anului 2021. În 2020, statul a sprijinit HORECA cu aproximativ 450 de milioane de euro pentru a compensa pierderile generate de măsurile de protecţie. Conform estimărilor primite la minister  ar fi nevoie de o sumă de 280 de milioane de euro (n.a. pentru compensaţii pentru 2021) din analiza domniilor lor (reprezentanţilor HORECA) Deocamdată am creat cadrul legal, în sensul că a fost adoptată o ordonanţă de urgenţă care permite constituirea unei ediţii a doua pentru sprijinul celor din HORECA. Pe de altă parte se lucrează la constituirea programului în sine, dar este nevoie şi de o aprobare în guvern. Lucrăm la un astfel de memorandum pe care în săptămânile viitoare îl vom prezenta într-o şedinţă de guvern pentru a fi astfel aprobat şi a sta la baza iniţierii unei noi etape pentru sprijinul HORECA. Însă, la toate discuţiile pe care le-am avut, i-am informat pe cei din industria turismului că lucrul acesta e posibil abia după prima rectificare bugetară", a declarat ministrul.

Cadariu a precizat că nu ar fi exclus ca banii pentru sprijin să vină din fonduri europene. Deocamdată se pregăteşte platforma pentru acest program , împreună cu specialiştii STS. 

https://youtu.be/EfCSX-pio10

La evenimentul de la UPG au participat reprezentanți ai autorităților publice locale/județene, ai Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România, Agenției pentru IMM, Atragere de Investiții și Promovare a Exportului Ploiești, Patronatul Întreprinderilor Mici și Mijlocii Prahova, Asociației pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului Prahova, Camerei de Comerț și Industrie Prahova, personalități din domeniul învățământului universitar din cele două centre Târgoviște și Ploiești, dar şi diverşi antreprenori.