Top 10 experienţe de trăit în Budapesta: ape termale, muzee tematice, barul ruină şi delicii de încercat!

Un oraş mare cum este Budapesta necesită mult timp pentru a fi văzut, dar mai ales pentru a fi savurat. Noi am vizitat Budapesta de 3 ori în ani diferiţi şi perioade diferite. Prima dată am fost între Crăciun şi Anul nou şi ne-am bucurat de un oraş împodobit festiv, de brazi cu globuleţe, de pieţe cu vin fiert şi langoşi, de târguri cu obiecte artizanale şi de oraş în general, la 5 grade Celsius. A doua oară am fost în august şi am vizitat obiectivele turistice clasice, într-un tur de bifat cele mai reprezentative muzee, clădiri, parcuri etc. Aici găsiţi articolul pe larg.
Anul acesta am fost la sfârşitul lui septembrie, când temperaturile sunt de vară ziua şi de toamnă spre seară şi nu am mai alergat să vedem cât mai mult, ci ne-am dat timp să savurăm pe îndelete şi să privim Budapesta din punct de vedere al unei experienţe reuşite. De câţiva ani vizităm locurile care ne-au plăcut de mai multe ori, tocmai pentru a surprinde esenţa adevărată a locului, pentru a prinde magia pe care o trăiesc localnicii: muzee inedite, cafenele cu animale, parcuri superbe, băi termale şi multe alte atracţii. Am făcut chiar un top 10 al experienţelor de trăit în Budapesta despre care credem că o să vă inspire şi pe voi.
1.Băile cu ape termale Szechenyi
Hotelul în care am stat de data aceasta era foarte aproape de Bulevardul Andrassy şi de parcul din Varosliget, acolo unde sunt şi băile cu ape termale Szechenyi. Am dat 9.400 HUFde persoană la intrare şi ne-am bucurat de o bălăceală în apă caldă cu temperatura de 27 de grade Celsius pentru 4 ore. Era cam greu să înoţi în apă atât de caldă cu atât mai mult cu cât temperatura de afară era de 29 de grade, dar am stat pur şi simplu să ne relaxăm corpul în apa caldă, iar ochii la clădirile superbe făcute la 1913 în stil secesionist. Noi am stat într-una dintre piscinele de afară, dar complexul este foarte mare şi adăposteşte cele mai fierbinţi şi adânci băi termale din Ungaria cuprinse într-un centru spa regesc, cel mai mare din Europa.
2.Biserica Matyas
Catedrala din Buda se vede de pe celălalt mal al Dunării, din Pesta, străjuită de Bastionul Pescarilor, undeva vis-a-vis de Parlamentul Ungariei. De fiecare dată când am venit nu am apucat să intrăm, aşa că de data asta a fost prioritară pe lista noastră. Biserica poartă numele lui Matei Corvin, cel mai mare rege al Ungariei, fiul nobilului român din Transilvania, Iancu de Hunedoara. Matei a extins în secolul XV lăcaşul de cult făcut de regele Bella al IV-lea. O îmbinare de stiluri, biserica este o adevărată încântare aurie, cu vitralii colorate şi statui deosebite. Aici se află mormântul regelui Bella al III-lea şi al soţiei acestuia. După ce am cotrobăit în fiecare cotlon după comorile de peste tot, ne-am aşezat pe o bancă şi ne-am lăsat gândurile să se liniştească în imensa navă centrală. Ne-a părut rău că nu am ajuns la slujba de sâmbătă când cele două orgi de la 1909 acompaniază corul bisericii într-un concert religios deosebit, aşa cum ne-au povestit mai mulţi turişti. Intrarea în această biserică costă 6,5 euro de persoană şi merită fiecare bănuţ.
3.Fântâna cântătoare de pe Insula Margareta
După o plimbare prin Buda, am ajuns la podul de după Parlament, cel prin care se intră pe insula Margareta, o bucată de pământ în mijlocul Dunării, o oază de verdeaţă cu parcuri şi baze sportive. Aici am admirat o grădină japoneză, o bucată dintr-o biserică franciscană şi monumentul Centenarului. Chiar în spatele acestei flăcări stilizate din fier, se află o fântână cântătoare care oferă un spectacol în sine. În fiecare seară de la ora 19.00, timp de o jumătate de oră, această fântână bucură trecătorii într-un spectacol de lumini, muzică şi dans al apei. Ne-am aşezat pe unul dintre scaunele cre o înconjoară şi ne-am lăsat vrăjiţi de apa ce ţâşnea din toate părţile în ritmul muzicii. O experienţă gratuită, care merită trăită!
4.Simpla Kertmozy, un bar ruină foarte popular
Acest bar ruină faimos nu numai în Budapesta, ci şi în Europa, poate fi o experienţă în sine. Noi nu ne-am oprit să bem ceva pentru că era foarte aglomerat, dar am făcut poze şi am intrat repede în atmosfera tinerească din curtea cu multă vegetaţie. Culori una peste alta, materiale de tot felul lipite sau agăţate, radiouri vechi ancorate în pereţi, o pianină care cântă dar nu ar putea să o audă nimeni în vacarmul acela şi mese cu scaune aşezate peste tot, în nişte separeruri care în acele lumini păreau de pe altă lume. Simpla Kertmozy arată bine şi ziua, dar noaptea e adevărata experienţă.
5.Muzeul Light Art (LAM)
Acest muzeu este altceva decât cel clasic cu care eram noi obişnuiţi. Prin instalaţii şi proiecţii luminoase, acest spaţiu permite explorarea luminii nu numai ca fenomen fizic natural, ci şi ca un indicator real al dezvoltării tehnologiei. Aici puteţi înţelege mai bine măreţia universului de la supernove şi găuri negre, reţele neuronale şi până la aurora boreală şi multe mai multe lucruri care o să vă capteze interesul. Totul este atât de intens încât nu l-aş recomanda persoanelor care suferă de ameţeli şi în niciun caz celor care suferă de crize epileptice. Preţul unui bilet pentru un adult este de 6000 HUF în timpul săptămânii şi 7000 HUF în weekend şi 4000 HUF pentru studenţi.
6.Muzeul Retro
Budapesta din comunism şi chiar mai de demult cu maşini Lada sau de poliţie în care poţi intra, cu bucătării utilate în stilul anilor 70, obiectele cu care a plecat în spaţiu Bartalan Farkas, astronaut maghiar toate acestea şi multe altele pot fi văzute în acest muzeu, interesant pentru toată familia. Intrarea pentru un adult aici este de 4.800 HUF de luni până vineri, preţul fiind de 5.900 HUF în weekend.
7.Şomloi şi Kurtos cu îngheţată
Este un desert unguresc atât de bun încât trebuie neapărat să-l încercaţi,cu atât mai mult cu cât este disponibil în mai toate meniurile din restaurantele din Budapesta. Câteva bile de pandispan cu nucă îmbibate în sos de ciocolată, cu o cremă de vanilie la mijloc, acoperite cu frişcă sunt o experienţă în sine pe care nu trebuie să o rataţi. Mi-a plăcut aşa de mult încât nu m-am putut opri să fac şi o poza şi pentru a vă exemplifica am luat una de pe internet (savoriurbane.com). Kurtos cu îngheţată este şi el un desert care merită încercat.
8. Zoo Cafe Budapesta
Dacă sunteţi iubitori de animale mergeţi la Zoo Cafe, o cafenea unde trebuie să vă programaţi cu o zi înainte cel puţin şi unde, în schimbul unei consumaţii-cafea, limonadă, prăjituri, îngheţată sau sandvişuri, puteţi admira şi chiar mângâia mai multe animle care vă vor fi aduse direct la masă. Pisici, iepuri, porcuşori de Guineea, arici, papagali, cameleoni şi alte animăluţe sunt la Zoo Cafe ca la ele acasă în cuşti sau pur şi simplu pe holuri şi în săli.
9.Roata uriaşă din Budapesta
Pentru 3.900 HUF puteţi sta între 8 şi 10 minute în roata uriaşă de lângă Piţa Vorosmarty care vă permite admirarea Budapestei de sus. O expereinţă interesantă este să faceţi această incursiune seara, când oraşul este frumos luminat, la fel ca şi roata. Pentru copii între 2 şi 12 ani biletul este mai ieftin, 2.100 HUF dar mare atenţie dacă au rău de înlţime mai bine renunţaţi la idee.
10.Cumpărături în Hala Comercială Centrală
Lângă podul Elisbeta, în Pesta, se află frumoasa clădire în stil secensionist a Halei Comerciale Centrale. Intraţi în această piaţă uriaşă, unde la parter se află tot felul de delicatese-de la pălincă, turtă dulce proaspătă, ciocolată, fructe, legume, condimente dintre care cea mai bună este boiaua de ardei făcută în Ungaria, peşte, carne, cafea etc, iar la etaj sunt atât puncte de servit masa în stil unguresc, cât şi tot felul de obiecte de artizanat care o să vă placă foarte mult-de la podoabe de pom superb ornate, la genţi, veselă de cristal şi multe altele. Mirosul îmbietor de jos poate fi întrecut doar de o masă servită sus. În plus, suvenirele de aici au cel mai bun preţ, aşa că merită vizita.