marți , 9 martie 2021
Acasă / National / Salariu minim brut lunar de 3.000 de lei pentru muncitorii din construcţii

Salariu minim brut lunar de 3.000 de lei pentru muncitorii din construcţii

Guvernul României are în vedere măsuri pentru sprijinirea sectorului construcţiilor, ținând cont ca acesta  este prioritar pentru realizarea obiectivelor prevăzute în Programul de Guvernare şi că această activitate este decisivă pentru realizarea proiectelor de investiţii publice şi private. Astfel, ieri, a fost aprobat prin memorandul acordul între Guvernul României şi Federaţia Patronatelor  Societăţiilor din Construcţii, care are scopul să susțină dezvoltarea sectorului construcţiilor în România. 

Sectorul construcţiilor va fi declarat sector prioritar, de importanţă naţională pentru economia românească pe următorii 10 ani.

Pentru sectorul construcţii se va stabili un salariu minim brut lunar de 3000 lei. Taxele datorate de angajator pentru forța de muncă vor fi eliminate, iar cele ce revin angajatului se vor stabili astfel încât salariul minim net lunar să depășească echivalentul în lei a 500 euro.

Va fi introdusă certificarea profesională făcută de un organism de certificare neutru, alcătuit din membri ai organizaţiilor patronale reprezentative, organizaţiilor profesionale, instituţiilor de învăţământ şi specialiştii din domeniu.

De asemenea, se vor introduce măsuri suplimentare pentru combaterea muncii la negru.

În domeniul legislaţiei, se va adopta legea Casei Sociale a Constructorilor în forma actualizată şi se va perfecționa legislația privind achizițiile publice.

O altă măsură va consta în introducerea obligativității de acordare a avansului pentru contracte de lucrări în procent de 30%, în special pentru cele din fonduri europene și pentru contractele de interes național, și restituirea acestuia prin reduceri procentuale la fiecare factură, până la finalizarea proiectului.

 În sprijinul finanţării sectorului de construcţii se va înfiinţa un Fond de garantare pentru construcţii, cu participarea statului în procent de  80% şi a firmelor de construcţii, cu 20%.

comunicat de presa Guvernul României

Verifică şi

Vreme deosebit de caldă până pe 10 ianuarie, în toată ţara. Află ce temperaturi vor fi în Muntenia!

De astăzi şi până pe 10 ianuarie, potrivit estimărilor meteorologilor de la ANM, vremea în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *