Global site tag (gtag.js) - Google Analytics -->

Veste bună pentru bolnavii de cancer! Guvernul promite acces la radioterapie pentru toate formele bolii!

27 iulie 2023
Share:
363353258-605495841734667-5864396367017737310-n-jpg-1690452400.jpg

Sistemul de sănătate românesc nu va mai face diferenţe între bolnavii de cancer atunci când vine vorba de tratamente. De ani de zile, pacienţii oncologici sunt diferenţiaţi în funcţie de afecţiunile lor, ceea ce face ca tratamentele cu radioterapie sau alte tratamente pentru bolnavii de cancer de colon, de exemplu, să nu fie decontate şi pentru cancerul de tiroidă, chiar dacă este acelaşi tratament. În an preelectoral, Guvernul încearcă să repare această nedreptate care ţine de prea mult timp şi a omorât mulţi români. 

"Astăzi încheiem o etapă extrem de importantă şi atât de aşteptată de altfel, odată cu elaborarea normelor Planului Naţional de control al Cancerului. Aprobăm o ordonanţă şi o hotărâre de guvern care includ programul de oncologie prin care deblocăm finanţarea serviciilor de diagnostic genetic şi tratament personalizat, asigurând astfel acces la radioterapia de ultimă generaţie pentru toţi pacienţii onologici. Practic toţi bolnavii de cancer sunt incluşi acum în noile programe de diagnostic şi tratament. Vor urma rapid alte măsuri pentru reorganizarea sistemului de asistenţă medicală pentru pacienţii de cancer precum şi standarde de calitate a îngrijirii şi centre complexe de oncologie pediatrică. Vom stabili parcursul pentru realizarea acestor obiective pe luni şi pe ani", a precizat Marcel ciolacu la începutul şedinţei de guvern de astăzi. 

Tot în domeniul sănătăţii guvernul va aproba astăzi patru programe guvernamentale cu fonduri din PNRR prin care vor fi dotate cu echipamente medicale cabinetele medicilor de familie, de planificare familială şi centre comunitare integrate. Vor fi utilate unităţi mobile de terapie intensivă pentru nou născuţi şi unităţi mobile de screening pentru cancer.