Global site tag (gtag.js) - Google Analytics -->

Vinerea neagră a bunului simţ. Funcţionarii Consiliului Judeţean Prahova nu sunt mărfuri la reduceri!

13 noiembrie 2020
Share:
Vinerea neagră a bunului simţ. Funcţionarii Consiliului Judeţean Prahova nu sunt mărfuri la reduceri!

Site-ul www.prahovaeconomica.eu nu are secţiune pentru "Politică" şi încă de la început am comentat doar deciziile administrative la nivelul judeţului. De fiecare dată m-am străduit să fie tratate cu maximă obiectivitate. Spun că "m-am străduit" pentru că atunci când apare factorul uman este greu să rămâi obiectiv. Aşa ca astăzi, când majoritatea aleşilor judeţeni a decis reorganizarea aparatului propriu al Consiliului Judeţean (din 247 de posturi vor rămâne doar 146)

Încă de la anunţul acestei restructurări nu am putut să nu mă gândesc la cei care vor rămâne pe dinafară, la familiile lor şi la contextul actual în care ne aflăm, când foarte mulţi români au rămas fără loc de muncă şi când foarte multe firme s-au închis. În plus, este iarnă când nimeni nu face angajări şi toate cheltuielile casei sunt mai mari. Totuşi, sunt de acord cu reorganizarea dacă această operaţiune va selecta cu adevărat angajaţii astfel încât să rămână cei mai valoroşi. Toţi funcţionarii din aparatul propriu vor da concurs pe post şi din asta am putea trage concluzia că vor rămâne cei mai buni. Prefer să nu comentez acest demers.

Dar când comunicatul de presă şi postarea de pe pagina de facebook a Consiliului Judeţean Prahova este însoţită de o fotografie ilustrativă de cel mai josnic cinism nu pot să nu mă întreb dacă vorbim despre eficientizare sau doar despre răzbunarea noului pe vechi. După ce a primit comentariile indignate ale internauţilor, administratorul paginii de facebook a şters poza, dar presa deja primise fotografia pe care o vedeţi mai jos.

Indiferent cât de nepregătiţi, leneşi, delăsători, "plimbă hârtii" şi "pile de partid" ar fi cele 101 persoane care urmează să plece din Consiliul Judeţean Prahova, nimeni nu are dreptul să trateze nişte oameni ca pe mărfurile dintr-un magazin, sugerând că reducerile de personal s-ar fi făcut de Black Friday. Nimeni, chiar dacă a fost ales de cetăţeni (dacă ne gândim la prezenţa la vot, deja e o glumă şi alegerea...dar nu voi intra în detalii, pentru că asta e legea), nu are dreptul să facă glume pe necazul care s-a abătut asupra unui om sau a 100, pentru că sunt convinsă că printre cei 101 vor fi şi din aceia care îşi făceau treaba. Fă economie la buget, nu la bunul simţ.

Am auzit discuţii precum că preşedintele Iulian Dumitrescu nu ar fi fost informat despre acest colaj şi daţi-mi voie să mă îndoiesc. Am lucrat în biroul de comunicare al unei instituţii publice şi nimic din ce transmiteam presei nu trecea fără să fie avizat de şeful acelei instituţii. În plus, logica simplă nu îmi premite să cred că un funcţionar vizat cu disponibilizarea (biroul de presă face parte din aparatul propriu) ar face aşa ceva pe la spatele noului său şef.

Iulian Dumitrescu ştia de această poză şi a aprobat-o. Cu acelaşi cinism cu care invită jurnaliştii la conferinţe de presă unde nu le permite decât un număr limitat de întrebări pe o problemă importantă ca cea a reorganizării instituţiei.

Şi ca şi când asta nu ar fi fost de ajuns, într-o postare pe pagina personală de socializare, Dumitrescu spune la "şi altele" că îşi cere scuze "dacă grafica de la postarea precedentă, făcută de Departamentul de comunicare, a deranjat". Ca şi când departamentul de comunicare a făcut totul de capul lui şi ca şi când preşedintelui nou ales nu i s-a părut o glumă bună pe care probabil chiar domnia sa a cerut-o.

Faptul că în şedinţa de astăzi a explicat cu exemple propunerea sa şi că funcţionarii-cazuri sociale au fost mutaţi prin alte structuri ale CJ şi deci salvaţi de la disponibilizare, nu îi dă dreptul preşedintelui Dumitrescu să dea satisfacţie electoratului său cu glume de un astfel de cinism.

Aşa încât declaraţia sa: „Restructurarea are drept scop gestionarea eficientă a resurselor financiare limitate și reducerea cheltuielilor de personal, precum și îmbunătățirea și eficientizarea funcționalității activității aparatului de specialitate al Consiliului Județean Prahova prin aplicarea principiilor meritocrației și responsabilității”, rămân e doar vorba în vânt.