Podul de la Blejoi, luat la puricat de mai multe instituţii din Prahova. Uite câte nereguli au fost găsite!

Podul de la Blejoi, de pe DN1A, dat în folosinţă în urmă cu două săptămâni după ce a intrat într-un amplu proces de reparaţii, este obiectul unor controale în valuri, după ce prefectul judeţului Prahova, Daniel Nicodim, a dispus ca această construcţie importantă să fie verificată de instituţiile cu competenţe în acest sens.
Primele nereguli au fost descoperite de Inspectoratul Județean în Construcții Prahova care făcuse verificări înainte de a fi terminată lucrarea. Inspectorii au aplicat două amenzi contravenționale în valoare de 20 000 lei.
Ulterior, Poliţia Prahova a amendat şi ea constructorul cu suma de 4254 lei pentru deficienţe de semnalizare la lucrări.
Comisariatul Județean Prahova al Gărzii Naționale de Mediu a aplicat sancțiune contravențională in cuantum de 60.000 lei, pentru încặlcarea de către constructor a prevederilor privind regimul deșeurilor, „în sensul că executantul lucrărilor nu deține spații special amenajate pentru stocarea deșeurilor în condiții care să garanteze reducerea riscului pentru sănătatea umană și deteriorării calității mediului, nu a amplasat în Organizarea de șantier containere, pentru deșeuri reciclabile și pentru deșeuri nereciclabile". Deșeurile rezultate în urma lucrărilor, respectiv deșeurile de covor asfaltic rezultate în urma decapării/ frezării au fost depozitate direct pe sol în apropierea căilor de comunicație rutieră, iar restul deșeurilor din construcții și demolări sunt depozitate dispersat în zona de sub podul pe DN1 A km 90+086 peste râul Teleajen.
În urma controlului comun s-au dispus următoarele măsuri:
-Colectarea și depozitarea corespunzătoare a deșeurilor rezultate în urma lucrărilor efectuate; deșeurile rezultate din lucrări se vor valorifica/elimina, pe masura acumulării lor, prin societăți autorizate - permanent, până la finalizarea lucrărilor (termen valorificare/eliminare deșeuri identificate în urma controlului: 24.07.2025);
-Amplasarea containerelor pentru deșeuri reciclabile și pentru deșeuri nereciclabile în zona lucrărilor (termen amplasare: 17.07.2025)
Inspectoratul Teritorial de Muncă Prahova a desfășurat un control în domeniul relațiilor de muncă și în domeniul securității și sănătății în muncă la cei doi angajatori care prestează activitate la șantierul podului din zona localității Blejoi.
Inspectorii de muncă au descoperit că muncitorii de la pod lucrau cu forme legale, dar au găsit nereguli în ceea ce priveşte normele SSM, la unul dintre angajatori:nereguli privind planul propriu SSM și planul de revizii și reparații; lipsa instrucțiunilor de utilizare și nerespectarea perioadelor de înlocuire pentru unele E.I.P. (bocanci de protecție, casca de protecție, centură de siguranță); angajatorul nu a putut face dovada autorizării nacelei identificate în zona lucrărilor in conformitate cu prescripțiile tehnice ISCIR.
În acest sens, a fost aplicată amendă contravențională in cuantum de 10.000 lei pentru neconformități în domeniul securității si sănătății în muncă, dispunându-se oprirea din funcțiune a nacelei identificate până la intrarea in legalitate.
În cazul celui de al doilea angajator, s-au identificat nereguli privind:planul propriu SSM; lipsa instrucțiunilor de utilizare și nerespectarea perioadelor de înlocuire pentru unele E.I.P. (bocanci de protecție, casca de protecție, centură de siguranță); angajatorul nu a asigurat in mod corespunzător examinarea și instruirea personalului care deservește nacela și nu au fost eliberate adeverințe din care să reiasă instruirea lucrătoritor, respectiv procesele verbale de examinare periodică intocmite de către operatorul R.S.V.T.I.
În acest sens, ITM Prahova a aplicat o amendă contravențională in cuantum de 8.000 lei pentru neconformități în domeniul securității si sănătății în muncă, dispunând măsuri de remediere.
De asemenea, urmare a adresei Instituției Prefectului Prahova din data de 01.07.2025, către Direcția Regională de Drumuri și Poduri București prin care au fost semnalate aspecte ce țin de slaba calitate a lucrărilor și semnalizarea necorespunzătoare a zonei pietonale a podului, DRPD București prin Direcția Întreținere D.N. și Autostrăzi a transmis următoarele:
La solicicarea DRDP București, Supervizorul informează că au fost emise rapoarte de neconformitate cu măsuri corective pentru slaba calitate a lucrărilor executate, fiind, de asemenea, solicitat un plan de măsuri corective in vederea remedierii tuturor neconformităților
Constructorul a comunicat DRDP București remedierea tuturor aspectelor semnalate de către Instituția Prefectului Prahova, prin:
- acoperirea golurilor dintre consolele de trotuar cu tabla striată din oțel;
- semnalizarea prin panouri ce interzic accesul pietonilor, amplasate la capetele podului;
- armaturile vechi au fost tăiate și polizate la nivelul suprafeței betonului;
- molozul situat pe zona rampelor de acces a fost evacuat, terenul de pe acostament aducându-se la starea inițială;
- acoperirea cu mortare speciale a fisurilor din betonul turnat pentru reparare;
- executarea lucrărilor de racordare a bordurilor de trotuar la capetele dinspre rampele de acces;
- suplimentarea numărului de lucrători în vederea încadrării in termenul de execuție.