Global site tag (gtag.js) - Google Analytics -->

(Video) Proiectul educaţional "Da, se poate!" şi-a celebrat roadele la Conacul Nucu de la Urlaţi. Elevi, părinţi şi profesori, încântaţi de rezultate

15 iulie 2025
Share:
foto-463-jpg-1752571292.jpg

Indiferent de contextul social, de schimbările legislative şi politice, oamenii care dau tonul în educaţia de calitate îşi continuă menirea. Aşa ar putea fi descris proiectul Asociaţiei ROI denumit sugestiv „Da, se poate!”, care s-a derulat în anul școlar 2024-2025  și s-a încheiat cu o tabără de reflecție și celebrare care a avut loc în perioada 7-9 iulie, la Conacul Nucu de la Urlați, Prahova.

Aproape 50 de profesori, elevi şi părinţi din 8 şcoli din România şi din Republica Moldova au participat la acest eveniment de închidere a primei etape a programului „Da, se poate!”, început în iulie 2024 ca un proiect special, care încurajează colaborarea profesori-elevi-părinți în activitatea şcolară. Proiectul s-a derulat în 18 şcoli partenere, dar a impactat peste 100, în comunitatea extinsă.

În prima seară, participanții au avut parte de conectare printr-un atelier de muzicoterapie cu Jean Baptiste Manitou. Un moment memorabil pentru toți participanții, pentru că au fost transpuși într-o lume magică a poveștilor, ceea ce a pus în valoare puterea tribului, a comunității create de-a lungul acestui an școlar. A urmat procesul de reflecție asupra etapelor prin care a trecut echipa-nucleu din fiecare școală, echipă formată din directori, profesori, elevi și părinți. Cu ajutorul sesiunilor de mentorat, coaching și ghidare din partea facilitatorilor Asociației ROI, aceste echipe au reușit să vină cu inițiative noi în școlile lor, care i-au activat mai mult pe elevi și pe părinți, în spiritul “Da, se poate!”.

Vizionaţi clipul video pentru a vedea prezentările şcolilor implicate şi declaraţiile participanţilor. 

https://youtu.be/oSqBRZxbH6Y

"Noi, la Asociatia ROI, avem programe în educaţie de aproape 15 ani , ideea pe care am susţinut-o acum 15 ani era Ba se poate –atunci am avut proiecte care încurajau colaborarea aceasta între profesori, elevi şi părinţi în licee tehnologice pentru a obţine rezultate mai bune şi am dovedit că este posibil acest lucru şi iată că după 15 ani am ajuns la un alt nivel şi noi spunem nivelul Da, „se poate” . Acum ne uităm să vedem care a fost impactul, care sunt emoţiile, călătoria prin care ei au parcurs-o în acest an şcolar şi de asemenea cum putem să cocreăm împreună ceea ce urmează în proiect", a declarat Simona Crisbăşanu, preşedintele Asociaţiei ROI. 

Reprezentanţii şcolilor au demonstrat cât de importantă este includerea în proiecte a părinţilor în echipă cu elevii. Fiecare echipă şi-a prezentat proiectul, accentul fiind pus pe transformarea unor activități obișnuite în experiențe valoroase pentru toţi cei implicaţi.

La Liceul Agricol din Bărcăneşti, proiectul a presupus, de fapt, mai multe proiecte în fiecare lună din anul şcolar.

Echipa Şcolii nr.22 din Galaţi şi-a propus să facă activităţi prin care actorii principali-elevi, părinţi şi profesori- să simtă că lucrurile merg mai bine atunci când le fac împreună.

Proiectul a fost bine primit şi în Republica Moldova. Echipa Gimnaziului „Alexandru Lupaşcu” din Voloviţa-Soroca a explicat că provocarea Asociaţiei ROI i-a unit în jurul unor idei fructuoase pe toţi cei implicaţi.

Şcoala Gimnazială Iedera de Jos din Dâmboviţa a dus mottoul „Da,  se poate” la „Trăind se poate”.

Proiectul „Da, se poate” a dezvoltat mult relaţia dintre părinţi şi profesori în Şcoala „Iustin Ilieşiu” din Anieş, judeţul Bistriţa Năsăud.

Proiectul derulat în Liceul Tehnologic „Dimitrie Filipescu” din Buzău s-a axat pe îmbunătăţirea performanţelor şcolare ale elevilor şi reducerea absenteismului, toţi cei implicaţi recunoscând că Împreună e mai uşor.

În Şcoala „Elena Rareş” din Botoşani se pune mare preţ pe educaţie non formală şi tocmai de aceea, proiectul propus de Asociaţia ROI a venit ca o continuare a altor proiecte la fel de folositoare şi a reuşit să strângă relaţia dintre profesori si părinţi.

La Şcoala gimnazială numărul 4 din Turnu Măgurele fiecare copil este un super erou, alături de părinţi şi profesori.

Participanții din proiectul "Da, se poate!" s-au întâlnit într-o tabără la începutul anului școlar, iar acum, după atâtea luni de întâlniri online, s-au reconectat tot într-o tabără pentru a celebra progresele realizate. 

Toţi participanţii au recunoscut că proiectul „Da, se poate” a fost un real  succes, un exemplu de bună practică în educaţie şi un punct important de plecare în schimbarea perspectivei în şcoli, acolo unde elevii, părinţii şi profesorii pot cu adevărat să schimbe lucrurile în bine. În ceea ce privește viitorul, majoritatea participanților și-au exprimat disponibilitatea de a contribui ca școli-resursă în viitor și de a crea parteneriate în comunitate. Interacțiunile din tabere au fost foarte apreciate, mulți dintre copii experimentând, la Urlați, cum este să stai la cort.

Unul dintre obiectivele proiectului Da, se poate! a fost de a crea un context favorabil pentru creșterea gradului de participare a elevilor la viața școlii și a comunității, în sensul în care elevii să fie întrebați și încurajați să vină cu inițiative pe care să le organizeze chiar ei, cu sprijinul profesorilor și al părinților.

Au fost discutate exemple de activități școlare și extrașcolare inițiate de copii și tineri în școlile participante și nu numai. Una dintre concluzii a fost necesitatea încurajării voluntariatului ca stil de viață, atât în rândul copiilor, cât și al adulților.

Simona și Mircea Crisbășanu au oferit exemplul viu al implicării lor de peste 10 ani în educație și în comunitatea locală din Urlați. Zeci de copii și tineri au beneficiat de oportunitățile de voluntariat și de proiectele internaționale finanțate prin programe precum Erasmus plus, oferite de Asociația Centrul Cultural și Comunitar de la Conacul Nucu, care funcționează ca întreprindere socială.

Fiecare școală a contribuit la atmosfera de celebrare din ultima seară inter-regională cu diverse activități – de la scenete, la jocuri, dar și gustări, cântece și dansuri tradiționale. Un eveniment care a pus în valoare dăruirea, creativitatea, curajul, deschiderea unor școli care în loc să se teamă de schimbare, aleg să fie cu un pas înaintea ei.