Joi, la Ploieşti, află istoria celor persecutaţi, în proiectul "Imagini din trecut. Holocaustul în Prahova"
Toţi trebuie să cunoaştem trecutul pentru a ne feri să repetăm greşelile făcute de strămoşii noştri. Holocaustul reprezintă genocidul exercitat de nazişti împotriva evreilor şi romilor din Europa în cel de-al doilea război mondial. Holocaustul nu s-a întâmplat doar în lagărele de concentrare, ci oriunde au existat orientări naziste şi ură de rasă. Freedom House România şi-a propus să le arate tinerilor printr-o formă apropiată lor, că şi în Ploieşti şi Prahova a fost Holocaust.
Joi, 15 iunie, la Ploieşti, oricine doreşte să afle mai multe despre trecutul la care înaintaşii noştri au fost părtaşi este aşteptat să participe la un eveniment care include dezbateri, dar şi o expoziţie de benzi desenate chiar de elevi reunite în cadrul evenimentului „Imagini din trecut. Holocaustul din România”
"Trecutul se întoarce și ne afectează prezentul. Secolul al XX-lea a fost unul dintre cele mai sângeroase din istorie, dar trecerea timpului îi face pe unii dintre contemporanii noștri să uite sau să ignore ororile care au distrus destinele a milioane și milioane de oameni.Orori care au avut loc aici, printre noi, lângă noi. Știai, de exemplu, că la începutul lui iulie 1941, bărbaţii evrei cu vârsta cuprinsă între 18 şi 60 de ani din Ploieşti au fost închişi în 80 de imobile, duși la un centru de recrutare și apoi trimiși pe jos spre lagărul de la Teiş, din judeţul Dâmboviţa, în apropiere de Târgovişte?
„Imagini din trecut. Holocaustul din România” este un proiect care ne apropie de experiențele trăite de evrei și romi în perioada Holocaustului din România și ne prezintă o istorie diferită a comunităților în care locuim; o istorie a celor persecutați, deportați, exterminați pentru că au fost/s-au născut ALTFEL.
Joi, 15 iunie 2023, vă invităm să descoperim poveștile de viață din perioada Holocaustului, ale evreilor și romilor din Prahova.Vom începe la ora 17.00, la Palatul Culturii din Ploiești, Sala „Marea Unire”, cu un dialog despre istorii locale, și vom continua de la ora 18:30, în Parcul Central, zona ansamblului monumentul „I.L. Caragiale”, cu inaugurarea expoziției de bandă desenată la realizarea căreia au contribuit elevi și cadre didactice de la Colegiul Național „Nichita Stănescu” din Ploiești. Dezbaterea va fi susținută de către Ion M.Ioniță, jurnalist și redactor șef al publicației de profil Historia, Alexandru Florian, director general al Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, Ana Bărbulescu, doctor în sociologie la Universitatea din București și cercetător științific la Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel“, și Alexandru Niculescu, reprezentantul elevilor din Ploiești care au contribuit la realizarea benzilor desenate. Moderator: Flavia Drăgan, jurnalist.
Accesul la eveniment este gratuit, iar înscrierile se fac completând formularul din acest link: bit.ly/469Ss4f
„Imagini din trecut. Holocaustul din România”” este o expoziție de bandă desenată realizată în cadrul proiectului cultural-educațional „Visualising The Past Through Graphic Novels. Prompting Local Involvement For Holocaust Remembrance In Romania” finanțat de Uniunea Europeană prin programul Citizenship, Equality, Rights, Values (CERV-2022-CITIZENS-REM), implementat de Institutul ,,Elie Wiesel" în zece județe din România (Bihor, Botoșani, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Gorj, Maramureș, Prahova, Sibiu, Timișoara) cu sprijinul Fundației Freedom House România și a comunităților locale. Înainte de fiecare expoziţie, va fi organizat un atelier pentru 22 de studenţi din licee locale, pentru a explica conceptul proiectului, a prezenta istoria comunităţilor locale de evrei şi romi şi pentru a încuraja contribuţia la realizarea naraţiunii. Expoziţiile vor fi prezentate şi în format digital, pe website-ul proiectului, cu acces deschis, astfel încât profesorii să le poată utiliza în clasă. Totodată, expoziţiile în format tipărit vor fi împrumutate, la cerere, şcolilor din toată ţara.
Detalii despre proiect: https://www.inshr-ew.ro/portfolio-item/visualising-the-past-through-graphic-novels-holocaust-remembrance-in-romania-imagini-din-trecut