Companiile din Prahova sunt în situaţii critice din cauza creşterii preţului la energie. CCI Prahova solicită soluţii viabile!

Colegiul de conducere al CCI Prahova a transmis o scrisoare deschisă privind impactul în economie al creşterii preţului la energie. Mai multe companii din Prahova şi-au exprimat îngrijorarea faţă de această scumpire care le majorează cu 60% costurile de producţie. În această situaţie, patronii se gândesc că vor fi nevoiţi să facă concedieri masive şi chiar că îi paşte falimentul.
Mai jos redăm scrisoarea deschisă aşa cum ne-a fost transmisă ea:
"Prin prisma experientei pe care Camera de Comert si Industrie Prahova o are in calitate de purtator de cuvant, sprijin si reprezentant al intereselor comunitatii de afaceri prahovene, la solicitarea companiilor din judet, aduce in atentia autoritatilor competente locale si centrale situatia deosebit de dificila cu care acestea se confrunta datorita cresterii exponentiale a pretului, atat la energie electrica cat si la gaze.
In contextul in care Prahova este unul din cele mai industrializate judete din Romania, o serie de companii importante din judet au contactat CCI Prahova - atat IMM-uri cat si firme mari si foarte mari, investitori autohtoni, dar si companii multinationale, care au ales sa faca mari investitii in Prahova si care contribuie major la dezvoltarea sustenabila a judetului nostru si a Romaniei dar si la bunastarea comunitatii locale, prin crearea de locuri de munca si prin nivelul ridicat de taxe, impozite si contributii pe care le platesc la buget.
Aceste companii se afla in situatii critice deoarece, in conditiile unui buget prestabilit si a unor contracte ferme aflate in derulare si care trebuie onorate in conditiile negociate, sunt puse in fata unor cresteri chiar si de 60% a cheltuielilor pentru energie, costuri suplimentare ce in timp pot conduce la concedieri masive, cresteri de preturi si ulterior la faliment, deoarece antreneaza cresterea altor cheltuieli care pur si simplu le sufoca activitatea.
Acest lant al scumpirilor si blocajul economic vor afecta inevitabil consumatorul final, care va avea de suferit, atat prin pierderea locului de munca dar si in gospodaria proprie, fiind nevoit sa faca fata cresterii pretului energiei electrice si gazelor, la nivel individual.
In acelasi timp, companiile solicita un cadru legislativ coerent, flexibil si fara birocratie care sa incurajeze si sa dea posibilitatea dezvoltarii de investitii in domeniul energiei, private sau prin programe Guvernamentale, on- sau off-shore, inclusiv energii regenerabile, aspect ce ar putea asigura o piata concurentiala corecta si generoasa care sa conduca la un echilibru intre cerere si oferta.
In sensul celor de mai sus, tinand cont de implicatiile grave ce se vor repercuta in economia romaneasca, in climatul investitional si in nivelul de trai al populatiei, Colegiul de Conducere al Camerei de Comert si Industrie Prahova trage un semnal de alarma si solicita in mod respectuos factorilor decidenti sa propuna si sa sustina solutii viabile si sa ia masuri care sa sprijine comunitatea de afaceri in contextul cresterii necontrolate a pretului energiei"
Colegiul de Conducere al CCI Prahova
30 septembrie 2021