Global site tag (gtag.js) - Google Analytics -->

Video și foto: De ce să mergi la Disneyland Paris, lumea lui Mickey Mouse!

3 octombrie 2019
Share:
Video și foto: De ce să mergi la Disneyland Paris, lumea lui Mickey Mouse!

Cu siguranță, cel mai frumos cadou pe care l-ați putea face copilului vostru vreodată, dar și vouă înșivă, este o excursie într-un parc Disneyland. Noi am mers la Disneyland Paris și pot să vă spun că a meritat fiecare euro. 

Excursia am cumpărat-o printr-o agenție de turism, deși am fi putut găsi și singuri o variantă. S-a dovedit, însă, o alegere înțeleaptă, pentru că hotelul era foarte bine poziționat față de parc şi orarul de zbor bun. Excursia a fost rezervată cu trei luni înainte și ne-a costat 1.700 de euro pentru doi adulți și un copil de 14 ani. Pachetul a însemnat zborul cu avionul cu aterizare pe Aeroportul Charles de Gaulle din Paris, cazarea pentru trei nopți, într-un hotel  de trei stele, situat la 5 minute de parc cu mic dejun și intrările la Disneyland pentru trei zile.

Am mai plătit câte 34 de euro de persoană transportul cu trenul dus-întors de la aeroport la parc. Când ne-am întors am descoperit că o variantă mai bună și nu cu mult mai scumpă, era cea a autocarului, care face doar 10-15 minute de la aeroport la hotel și care costa 22 de euro pe segment. Trenul străbate această distanță în aproape două ore, pentru că se oprește în fiecare stație până la Marne la Vallee, o suburbie aflată la 32 de km de centrul Parisului, unde a fost făcut acest parc din povești.

Am plecat noaptea de acasă, pentru că la 6 dimineață decola avionul și am ajuns undeva la 12.00 in parcul de distracții după ce am reușit să facem formalitățile pentru cazare si ne-am lăsat bagajele. Hotelurile de 3 si 4 stele de pe lângă Disneyland sunt o variantă mai ieftină și mai liniștită a hotelurilor din interiorul parcurilor și la fel ca ultimele au tematică cu eroi din povești. Din 10 în 10 minute, autobuze rapide te duc la parc, fără să mai trebuiască să plătești suplimentar pentru acest transport. Pentru cei care au cazare în Paris și vin o zi sau două să viziteze parcul, stația de tren Marne la Vallee este chiar la intrarea în Disneyland.

După cum vă spuneam, agenția s-a ocupat și de biletele de intrare, (mai multe puteți afla accesând acest link: https://www.booktickets.disneylandparis.com)  în parcuri, acestea costând pentru fiecare, 211 euro pentru trei zile pentru ambele parcuri, adică Disneyland Paris și Studiourile Walt Disney.

Pe site sau la intrare veți plăti 87 de euro pe zi pentru un parc sau 107 euro pe zi pentru două parcuri. Nu recomand cea de-a doua variantă pentru că este practic imposibil să vezi ambele parcuri în aceeași zi și să bifezi toate atracțiile. Varianta cea mai bună ar fi să cumpărați bilete pentru două, trei sau patru zile, costul reducându-se mult pe zi. Astfel, nu vei mai da 87 de euro pe zi, la pachetul pentru trei zile, ci doar 70 de euro pe zi. Copiii sub 12 ani au reducere, iar la acest pachet pentru un copil intrarea va fi de 65 de euro pe zi.

Cel mai bine este să mergi dimineața când se deschide parcul, adică la ora 10.00, pentru că nu vei găsi cozi la intrare. Disneyland este o lume de vis, în care te simți minunat chiar dacă nu mai ești demult de vârsta poveștilor. Grija pentru detalii, culorile perfect îmbinate, magazinele cochete, castelul care tronează în mijlocul parcului și aerul de țară a minunilor în care toată lumea este pusă pe distracție și poartă bentițe cu urechiușe de șoricel deși nu mai este copil, fac din acest parc o destinație perfectă.

În prima zi noi am mers la Studiourile Walt Disney, dar pentru că eram prea curioși să vedem ce este și dincolo, nu am bifat toate atracțiile, așa că am revenit aici și în cea de-a treia zi. Încă de la început vă recomand să fiți cu ochii pe harta pe care o puteți lua  din hotel sau de la intrarea în parc și mai ales să urmăriți toate acele semne prin care vă puteți da seama dacă vă veți simți bine într-un roller coster sau altă atracție, precum și dacă micuțul vostru are înălțimea potrivită pentru a putea intra. Pe hartă sunt trecute niște semne de genul: nu este indicat pentru femei însărcinate, interzis sub o anumită înălțime sau atracție care poate provoca frică oaspeților mai tineri. Dacă știți că amețiți ușor sau că vă speriați cu ușurință este mai bine să întrebați la intrare despre fiecare atracție în parte. Nu vă gândiți că veți face față doar pentru că la rând sunt și copii de 10 ani, pentru că nu este neapărat un barometru al suportabilității personale.

 

Cea mai dezagreabilă chestie în Disneyland este statul la cozi, cu siguranță. Se stă la coadă pentru orice: pentru a intra în parc, pentru a face poză cu personajele binecunoscute, pentru a intra la o atracție, pentru a cumpăra mâncare, pentru a plăti cadouri în magazine și chiar și pentru a intra cu fast pass, care nu e chiar asa de rapid, atunci când și alții l-au accesat. De fapt, acest tip de bilet de acces poate fi rezervat pe ore de la orice atracție. Mai rău este că deși ți-ai putea calcula timpul cu tot cu statul la coadă, nu îți poți lua fast pass la două atracții la scurt timp una după alta pentru că sistemul nu îți va permite acest lucru. Fast pass-ul se ia dimineață la intrare, pentru că la prânz deja nu veți mai găsi pe nicăieri, pentru că este un număr limitat de astfel de bilete. Este indicat să vă luați fast pass la atracții unde se stă mult la coadă, la roler costere de exemplu unde poți sta și o oră la coadă pentru a te plimba cu trenulețul ăla înfricoșător două minute.

https://www.youtube.com/watch?v=wKcH1v-3NRE

După ce am văzut atracțiile pot spune că parcul este indicat copiilor peste 5 ani care să înțeleagă ce se întâmplă acolo și să aibă și înălțimea potrivită măcar pentru o parte din atracții. Din păcate mulți părinți nu înțeleg că nu au de ce să vină cu bebeluși sau copii sub patru ani, aici, de aceea vă veți lovi tot timpul de cărucioare închiriate chiar din parc și lăsate aiurea, cu tot cu bunurile personale, în preajma cozilor.

Disney nu a făcut numai filme de animație, ci și cu actori, așa că la studiouri veți vedea și spectacole de divertisment, dar și unul cu cascadori. Moteurs Action! este un spectacol de cascadorie de film în care actori și cascadori își demonstrează talentul chiar în fața spectatorilor din tribună, în decoruri speciale.

 

Pentru copiii mai mici, nu ratați Stitch Live, un spectacol interactiv în care puteți vorbi cu haiosul extraterestru Stitch. Mergeți neapărat la teatru, unde într-o sală imensă rulează un musical înregistrat. Noi am văzut Regele Leu și interpretarea actorilor, dar și costumele ne-au impresionat. Aici nu este permisă filmarea sau fotografierea.

Dacă vreți nivel crescut de adrenalină încercați Turnul Terorii din Zona Crepusculară. Noi ne-am lăsat convinși de țipetele celor din liftul care coboară cu o viteză amețitoare din vârful unui bloc cu 10 etaje și nu ne-am urcat. Povestea este cea a unor actori din anii 30 care sunt suprinși de un fulger, pe timpul unei furtuni în acest lift, unde își găsesc sfârșitul. Se pare că din când în când mai pot fi văzuți în lift...

Nu am mai avut răbdare să stăm și la acea coadă, așa că am ratat trenulețul care duce în spatele magiei din filme. Dacă mergeți în anotimp mai rece, ar fi bine să vă protejați aici cu o pelerină de ploaie, pentru că într-un canion al catastrofelor puteți fi stropiți!

Tot la Studiouri găsiți Crush s Coaster inspirat din filmul în cautarea lui Nemo, covorul zburător al lui Aladin, parașutele soldaților din Povestea jucăriilor, Slinky Dog Zigzag în care te poți da și tu chiar dacă pare de copii mici pentru că sigur o să-ți placă sau RC Racer pe care eu nu l-aș recomanda celor care au probleme de sănătate serioase. Nu ratați aventura șoricelului bucătar Remy din Ratatouille. O să vă placă decorurile, plimbarea cu șoricelul și în general tot ce veți vedea pe acolo.

Ce mâncăm la Disneyland Paris?

De altfel, piața  cu șoricelul ne-a plăcut cel mai mult. Pentru a păstra ideea Parisului gastronomic, unde și un șoricel poate fi maestru bucătar, aici este creat Bistroul lui Remy, unde ca să mâncați, aveți neapărată nevoie de rezervare din timp, dar și magazinul Marianei, iubita lui Linguini. Printre șoricei de tot felul, în acest magazin veți găsi multe chestii drăguțe pentru bucătărie, de la platouri, la cești și căni, de la polonice la forme de pr ăjituri. În mijlocul piațetei tronează o fântână arteziană în care curge șampania pentru frații lui Remy și de acolo pornesc două alei cu standuri cu mâncare din mai multe țări: goffre din Belgia, pizza și paste din Italia, brânzeturi, măsline și vin mediteraneean din Grecia sau cârnați și bere din Germania. Prețurile sunt mai mici aici, dar și porțiile sunt ca pentru șoricei.

Puteți însă să luați o gustare mai sănătoasă pentru că în rest, în parcurile Disneyland veți găsi mai ales mâncare de tip fast food. Pentru restaurantele a la carte trebuie să faceți rezervare cu multe zile înainte dar și să fiți pregătiți să plătiți de exemplu, 30 de euro pentru o porție de pește. Altfel, burgeri, cartofi prăjiți, salate cu sosuri nesănătoase, dar gustoase, hot dog, nughets cu suc sau bere.

 

Să vă faceți o impresie o bere la doză de 330 de ml costa 6 euro, o sticla de apă la jumatate era 3 euro, un hot dog 8 euro, un meniu cu burger, cartofi prăjiți și suc 14 euro. Mai rar găseam salată verde, dar ca să mâncăm și ceva sănătos luam, chiar dacă nu era grozavă la gust pentru că era doar salată verde, fără roșii, ceapă, castravete etc. Ceva mai bine puteai mânca în afara parcurilor, în Disney Village, dar acolo puteai merge mai mult seara când plecai spre hotel. Fructe nu am văzut mai pe nicăieri și din păcate un supermarket este abia la o stație de tren de Disneyland. De aceea, nu ar fi o idee rea dacă vreți să mâncați cât de cât echilibrat cele câtva zile la Disneyland să vă luați fie de acasă, fie din aeroport fructe pentru trei zile. Apropos de fructe, vă puteți încerca dinții cu mărul tras în zahar topit al Albei ca Zăpada. Mărul e bun, dar e mai greu de ajuns la el.

Ca să vedeți toate atracțiile din Studiouri e nevoie de o zi întreagă de dimineață de la 10 până seara la 18, cu condiția să prindeți măcar două fast passuri.

Cumpărături din Disneyland Paris

Parcul  Disneyland este magie curată. Împărțit în mai multe zone, aici am găsit atracții pentru toate vîrstele, mai puțin pentru bebeluși, după cum am spus deja. Am luat-o pe Main Street USA și am intrat în câteva magazine măcar pentru a admira marfa de pe acolo, deși cu greu ne-am putut abține să nu cumpărăm ceva. Prețurile sunt mari și cele mai multe produse nu merită acele costuri pentru că le poți lua de acasă mult mai ieftin. Dar acasă nu e de la Disneyland, așa că vei pleca măcar cu o bentiță cu urechi de Mini mouse de 20 de euro, cu o podoabă pentru pom în formă de personaj de desene animate la 10 euro sau cu un tricou care costă cel puțin 15 euro cel pentru copii sau 25 de euro cel pentru adult. Hanoracele costau și 70 de euro, iar rochiţele de prinţese şi 100 de euro,  dar să știți că am văzut cozi și în magazine prin urmare și aceste produse își găseau clienți. De altfel, ca aici nu am văzut nicăieri mai multe prinţese pe metru pătrat. De la cele cu suzetă în gură, până la acelea care se străduiau să meargă în conduri cu toc. Main Street USA este o strada tipic amerciană din secolul 20, cu clădiri superbe, frumos colorate, cu vitrine strălucitoare și firme vechi, de legendă.

Nu ratați parada vedetelor Disney de la ora 17.00! Ca să prindeți locuri bune, rămâneți în această zonă sa vedeţi carele alegorice şi cele mai îndrăgite personaje Disney: Marry Popins, Alice în ţara minunilor, prinţesele Ariel, Cenuşăreasa, Belle, Albă ca zăpada, Elsa din Frozen şi lista poate continua mult şi bine pentru că poveştile sunt şi ele foarte multe.

 

În timpul zilei puteţi găsi mare parte dintre aceste personaje pe lângă atracţiile principale, în puncte care apar pe hartă, şi, după ce veţi sta câteva zeci de minute la coadă vă puteţi fotografia cu ele. Main Street duce chiar la Castelul Frumoasei Adormite, care nu este deloc înconjurat de plante spinoase, ci de fântâni arteziene muzicale, fiind colorat în roz şi mov de parcă este din acadea. Sub castel veţi găsi peştera dragonului, iar de jur împrejur atracţii pentru copiii mai mici din Fantasyland: Casa lui Pinochio, Casa celor şapte pitici şi a Albei ca Zăpada, Caruselul lui Lancelot, Caruselul aerian al lui Dumbo, Labirintul lui Alice din Ţara minunilor, Caruselul ceşcuţelor Pălărierului Nebun sau cel al lui Peter Pan.

Copiii mai mari şi părinţii vor fi încântaţi, cu siguranţă, de Adventureland. Noi am urcat în copacul lui Robinson Crusoe. Am găsit practic o casă în copac cu mai multe camere şi chiar dacă mă îndoiesc că naufragiatul salvase o pianină, aici este şi  o cameră în care există şi o pianină, ba şi un dormitor cu pat. La coborâre, am descoperit şi o punte care se clatină, asemeni celor din filmele de aventuri. Pe insula piraţilor, copiii mai mici se bucură de un loc de joacă special pentru ei cu leagăne, tobogane şi tot felul de dispozitive de căţărat. Pasajul fermecat al lui Aladin este un tur al poveştii potrivit pentru copiii mai mici.

Nu am ratat plimbarea cu barca din aventura piraţilor din Caraibe şi ne-am întâlnit în grotele întunecoase cu Jack Sparrow şi piraţii lui, prizonierii din temninţele temuţilor corsari, scene din celebrul film. Decorurile şi luminile îţi dau impresia că totul este mai mult decât o reproducere. Tot aici, în Adventuraland, este şi un roler coster pentru copiii mari şi neînfricaţi, aventurieri ca şi Indiana Jones, dar care era acum în reparaţii.

Pe nesimţite, printr-o alee în care este toamnă mereu, am trecut în Frontierland, fiind însoţiţi, până la atracţiile vestului cucerit, de către personajele din Coco. În piaţa de aici venise deja Halloweenul şi totul era împodobit cu dovleci cu ochi şi frunze şi flori ruginii. Ne-am îmbarcat pe un vas etajat cu care am plutit pe râul din jurul Muntelui Tunetului. A fost foarte frumos şi nici nu am stat mult la coadă. În general cozile se formau la atracţiile care asigurau nivelul crescut de adrenalină şi o astfel de plimbare era mai degrabă pentru bunicii nostalgici. Plimbarea de câteva minute a fost plăcută, cu atât mai mult cu cât am putut admira întreaga zonă.

Roller coster ul din Muntele Tunetului era principala atracţie de aici. Plimbarea cu vagonetele care cărau aurul din munte, printre casele căutătorilor de aur şi prin mină durează 2 minute, dar la coadă se stă cel puţin o oră. Mai puţin se stă la intrarea în casa bântuită de o fantomă mireasă. Aici este tot un trenuleţ care te duce prin camerele bântuite şi unde ai sperietura garantată.

Poate cel mai înfricoşător roller coster din Disneyland Paris este hiperspaţiul din Star Wars din zona Discoveryland. Trenuleţul de aici nu numai că merge cu o viteză ameţitoare, ci te şi roteşte şi învârteşte, încât atunci când ieşi de acolo te bucuri ca poţi călca pe un teren stabil. Pentru copiii mai mici este caruselul aerian Orbitron sau trenuleţul lui Buzz Lightyear din Povestea jucăriilor 2 şi submarinul lui Nemo. Turul Stelelor nu este cea mai potrivită alegere dacă aveţi rău de mişcare, probleme cu coloana vertebrală sau nu suportaţi spaţiile închise. Dacă vremea este frumoasă, puteţi face un tur de pistă cu maşini ca din anii 50 în Utopia.

Ca menţiune generală, recomand să fiţi foarte atenţi la hartă, în care sunt precizate tot felul de indicaţii a căror cunoaştere vă poate scuti de probleme. Dacă nu înţelegeţi însemnările întrebaţi angajaţii. Multe dintre atracţii au zone în interior şi de afară nu vă puteţi da seama ce presupune să vă aventuraţi în ele. Tot de pe hartă puteţi descoperi locurile de fumat şi toaletele, toate foarte curate şi ingenios mascate.

Chiar dacă sunteţi foarte obosiţi după o zi întreagă de plimbare prin parc, nu rataţi spectacolul de la ora 21.00. Găsiţi-vă un loc bun de unde să vedeţi castelul pentru că acţiunea acolo va fi. Pentru asta e indicat să vă poziţionaţi încă de la ora 20.00 în zonă. Aşteptarea va merita cu siguranţă.

Au fost cel mai bine cheltuiţi bani pentru întreaga familie pentru că toţi ne-am distrat şi ne-am simţit copii pentru că poveştile au darul de a te face să visezi frumos.