luni , 22 aprilie 2019
Acasă / National / Vom plăti gunoiul pentru cât aruncăm! Vezi ce presupune acest principiu
Vaccineaza-l

Vom plăti gunoiul pentru cât aruncăm! Vezi ce presupune acest principiu

Ministerul Mediului anunță promulgarea Legii privind aprobarea OUG 68/2016 pentru modificarea şi completarea Legii 211/2011 referitoare la regimul deşeurilor, prin care se introduce colectarea separată a unor categorii de deşeuri. În plus, şi în România se va ajunge la principiul “plăteşte pentru cât arunci”. 

Legea prevede că, “pentru asigurarea unui grad înalt de valorificare, producătorii de deşeuri şi deţinătorii de deşeuri sunt obligaţi să colecteze separat cel puţin următoarele categorii de deşeuri: hârtie, metal, plastic şi sticlă”.

Totodată, “operatorii economici care efectuează operaţii de colectare şi transport de deşeuri au obligaţia să le livreze şi transporte deșeurile numai la instalaţii autorizate pentru efectuarea operaţiunilor de sortare, tratare, reciclare şi depozitare”.

Actul normativ va reglementa modificarea şi completarea Legii nr. 211/2011, în vederea transpunerii corecte şi complete a Directivei 2008/98/CE, directivă ce are scopul de a contribui la realizarea , în UE, a obiectivului “o societate a reciclării”, urmărind evitarea generării de deșeuri și utilizarea acestora ca resurse.

Legea va conduce la aplicarea și în România a principiului ‘plăteşte pentru cât arunci’ de către autorităţile publice locale şi introduce obligaţii etapizate privind nivelul de pregătire pentru reutilizare, reciclare şi alte operaţiuni de valorificare materială, inclusiv operaţiuni de umplere, rambleiere, care utilizează deşeuri pentru a înlocui alte materiale, ale persoanelor juridice pe numele cărora sunt emise autorizaţiile de construcţie sau demolări.

Introducerea instrumentului “plătești cât arunci” nu presupune o taxă suplimentară cetățeanului ci, dimpotrivă, oferă posibilitatea de a plăti mai puțin gestionarea deșeurilor iar impactul va fi unul pozitiv – scăderea cantităților de deșeuri duse la depozitare.

Verifică şi

Orange România a fost amendată de către Consiliul Concurenței cu 14 milioane de euro

Consiliul Concurenței a sancționat Orange România SA cu amendă în valoare de 64.915.183 lei (aproximativ …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *