Global site tag (gtag.js) - Google Analytics -->

Sărmanii, pet-urile şi Uniunea Europeană

3 iulie 2017
Share:
Sărmanii, pet-urile şi Uniunea Europeană

Se trezesc devreme, poate chiar şi noaptea când afară este cald şi trag zgomotos de nişte saci sau cărucioare pline cu PET-uri. Câteodată un câine care îi însoţeşte face larma şi mai mare, atunci când intră în conflict cu alţi câini. Ajunşi la ghenă, amărâţii Ploieştiului încep cotrobăiala prin gunoiul menajer, unde cei care nu ştiu sau nu vor să selecteze deşeurile, aruncă şi plastic.

Cu fiecare secundă de scotocire, oamenii aceştia îşi măresc riscul de a se îmbolnăvi de multe, prea multe boli, la care financiar, în primul rând, nu pot face faţă. Sunt oamenii care vă stresează dis de dimineaţă cu zgomotul pe care îl fac la ghenă, dar tot ei sunt şi părinţii care îşi trimit copiii pe rând la şcoală pentru că nu au decât o pereche de ghete pentru toţi. Cei mai mulţi trăiesc în Bereasca şi Mimiu. În Bereasca există o stradă unde mai fiecare familie caută PET-uri în gunoi. Se poate vedea asta în curţi, unde tronează nişte saci imenşi plini cu material plastic. Nu au absolvit nicio formă de învăţământ şi cât ne-am da noi de deschişi la minte, prea puţini îi angajează când le văd culoarea pielii. Mulţi dintre ei nu au acte şi prin urmare nu pot beneficia de venitul minim garantat. Unii nu au acte pentru că nu au nici locuinţă stabilă.

Acum câţiva ani îi găseai la Groapa de gunoi a Ploieştiului căutând fier vechi. Am fost odată acolo cu poliţia la o razie şi printre şmecheraşii care erau şefi dând ordine şi "apărând" oamenii, am găsit şi din aceia care spuneau că nu pot altfel să-şi crească copiii pentru că nimeni nu-i angajează, că nu au carte. Să vă mai spun că am găsit şi români de pe la Berceni care rămăseseră fără muncă şi nu mai aveau ce să pună pe masă? Sărăcia e cumplită şi nu alege. Ţine de noroc în mare parte să ai cu ce trăi.

Ani de zile m-am arătat contrariată de faptul că atunci când îi prindea, poliţia locală le confisca PET-urile şi îi mai şi amenda. Despre amenzi nu vorbim, că oricum sunt insolvabili, dar oamenii legii trebuiau să îşi facă datoria, potrivit legii. Pe mine mă interesa finalitatea, faptul că cineva colecta selectiv, aşa cum fac şi eu în casă de câţiva ani.

Până azi, însă, niciun primar nu mi-a spus că acest furt aduce o gaură considerabilă în bugetul local. Doar anul trecut, Primăria Ploieşti a plătit 1,2 milioane de lei penalizare către Administraţia Fondului de Mediu pentru că nu a fost în stare să strângă decât 7% deşeuri selectate, faţă de 15% cât ne-a impus Uniunea Europeană. Acum această ţintă s-a majorat la 25% şi va fi vai de noi. Ca şi mine, cred că nici organele de control-poliţie, jandarmerie nu ştiu acest amănunt şi văd doar valoarea intrinsecă a PET-ului furat.

Dacă totul va merge bine, ghenele vor fi monitorizate video, zice primarul Adrian Dobre. Chiar cred că nu asta era măsura necesară depistării sărmanilor, pentru că poliţia locală ştie totul despre ei. Şi de unde să-i ia şi cât strâng pe zi. Rămâne însă întrebarea, ce vor face aceşti oameni când singurul lor venit o să dispară? O să ne aştepte la colţ de stradă să ne dea în cap pentru câţiva bănuţi sau o să ajungă nişte Jeani Valjeani pentru o bucată de pâine? Cum nu au acte de identitate şi nu votează, aceşti oameni nu prea contează! Dar contează atunci când îţi doreşti o comunitate sigură şi liniştită!

Am putea strânge mai multe deşeuri şi să nu fim penalizaţi dacă aceste persoane nu ar mai trăi din vânzarea plasticului şi fierului vechi, dar am putea strânge mai multe şi dacă noi am fi mai civilizaţi şi am selecta gunoiul încă din case după care am depune un minim efort să-l aruncăm acolo unde trebuie. Am putea evita să fim penalizaţi dacă în loc să fim nesimţiţi şi să ne lăsăm lângă ghenă molozul de la curăţenia apartamentului, am fi dispuşi să plătim pentru ca Rosal să-l ducă separat la rampă. (pentru cine nu ştia acest gen de deşeur are alt preţ la rampă decât celelalte, ceva mai mare)

Unii mi-au spus că nici Rosal nu ar respecta întocmai sortarea şi că au văzut când deşeurile erau amestecate de angajaţii firmei de salubritate. Nu am văzut asta, nu pot spune cât e de adevărat. Dar e clar că problema este mult mai serioasă decât pare şi că doar cu voinţă şi cu înţelepciune putem să o depăşim. Dacă nu, vom plăti penalităţi ani în şir şi vom termina în cele din urmă prin a fi sufocaţi de gunoaie! Şi noi şi planeta care ne găzduieşte!