Povestea lui Andrei Udrea, ploieşteanul care a ajuns să antreneze juniorii echipei Rapid Bucureşti

Ploieşteanul Andrei Udrea demonstrează că, în ciuda tehnologizării excesive din viaţa noastră, se poate face carieră în sport, atunci când o faci cu pasiune. La cei 24 de ani ai săi, Andrei este antrenor secund la Academia FC Rapid Bucureşti la grupa U 16 care a câstigat Supercupa, înfrângând în mod decisiv echipa Universitatea Cluj cu scorul de 6 la 1. Andrei vrea să ajungă un antrenor de top şi pentru a-şi atinge scopul îmbină studiul urmând un doctorat în Ştiinţa Sportului, cu dăruirea pe teren alături de tinerii pe care îi antrenează, dar şi ca profesor de educaţie fizică şi sport. De 3 ani, Andrei este profesor titular la şcoala 183 din Bucureşti.
"Am absolvit facultatea de Educaţie Fizică si Sport la Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport, Bucureşti. Am continuat studiile de Master în Performanţă în sport -specializarea fotbal- la aceeasi universitate. În prezent fac un doctorat în Stiinţa sportului la UNEFS, iar teza de doctorat este centrată pe experienţa fotbalistică cu juniorii Rapidului. În acest sens deţin carnet de antrenori şi licenţă C UEFA, urmând pe viitor să obţin si celelalte categorii de licenţe pentru a ma ajuta să devin un antrenor de succes. Lucrez la Academia FC Rapid Bucureşti de 3 ani. Am fost preparator fizic la grupele u14, u15 si u16 timp de 2 ani, iar din vara anului 2024 am devenit antrenor secund la grupa u16.
În sezonul 2023-2024 am jucat prima finala din istoria academiei în Cupa Elitelor u16 unde am pierdut cu 2-0 impotriva celor de la Farul Constanta. Dar în sezonul 2024-2025 am reusit să câştigăm primele trofee pentru academie, Liga Elitelor U16 si Supercupa Elitelor U16. In finala Ligii Elitelor u16 am jucat împotriva FCSB unde ne am impus cu 1-0, iar Supercupa am disputat-o în compania celor de la Universitatea Cluj şi am câstigat cu 6-1", povesteşte cu mândrie Andrei Udrea.
Sportiv de performanţă încă din copilărie, Andrei şi-a dăruit mai toată viaţa fotbalului. Acasă, la Ploieşti, a jucat la FC Astra Ploieşti.
"Consider ca este un avantaj pentru mine ca am practicat fotbalul de la varsta de 6 ani pana la 19 ani. Fotbalul, ca orice altceva, este într-o continuă evoluţie şi un antrenor trebuie să fie dispus să înveţe mereu şi să se adapteze noilor tendinţe. Şi asta fac, atât studiind, cât şi practic, alături de sportivi, pe teren. Pe lângă cunoştinţele tehnice şi tactice pe care un antrenor trebuie să le stăpânească, este important să ai abilităţi de comunicare şi să fii empatic cu jucătorul. Trebuie să ştii cum să comunici cu jucătorii tăi, să îi motivezi, să le fii mereu alături. Pe lânga toate acestea, consider ca este foarte important ca antrenorul să fie alături de jucător atât emoţional cât si mental, atât în vestiar cât şi pe teren", spune Andrei.
Noul stil de viaţă al celor mai mulţi dintre noi, mereu pe fugă, conectaţi în mediul virtual mai mult decât în realitate, este o provocare pentru cei care promovează sportul ca activitate care menţine sănătatea fizică şi mintală. Din experienţa sa de profesor, Andrei Udrea şi-a dat seama că părinţii, în primul rând, sunt cei care trebuie să înţeleagă că trebuie să îşi îndrume copiii spre practicarea unui sport şi în general spre mişcare fizică pentru a-i menţine sănătoşi, energici,echilibraţi şi, de ce nu, focusaţi pe performanţă.
"Pentru mine nu este deloc greu să lucrez cu copiii. Fiind şi profesor de Educaţie Fizică şi Sport pot spune că-mi petrec aproape toată ziua printre copii, atât la şcoală, cât şi la Asociaţie. La noi la Rapid lucrurile se dezvoltă frumos, într-un mediu sănătos şi profesionist. Îmi este uşor să lucrez cu copiii care îşi doresc să atingă marea performanţă. Pe lângă antrenamentele fizice ne concentram şi pe dezvoltarea mentala a copiilor pentru ca ei să poata fi pregătiţi emoţional atunci când vor face pasul spre echipa mare a Rapidului. Cea mai mare satisfacţie a unui antrenor de copii si juniori este atunci când pe un copil cu care ai lucrat îl vezi jucând la televizor, în Liga 1.
Da, este o provocare să-i desprinzi de tehnologie. În ziua de azi mulţi copii petrec mult timp pe telefoane, tablete sau console de jocuri video, iar acest lucru afectează negativ nivelul lor de activitate fizică. Dar fotbalul este şi va rămane cel mai iubit sport şi acesta este un avantaj pentru noi pentru că avem multi sportivi care practica fotbalul de la vârste fragede şi îşi doresc să ajungă fotbalişti. Nu toţi copiii sunt sedentari, important este ce le transmit părinţii, ca de altfel, în toate aspectele vieţii. Eu sunt optimist, pentru că văd numărul mare de copii aduşi la fotbal. Asta înseamnă că părinţii au înţeles importanţa mişcării şi pe lângă celelalte activităţi acordă sportului un loc însemnat. E normal, nu? Cei care ne cresc vor să ne ştie bine", explică antrenorul.