Global site tag (gtag.js) - Google Analytics -->

"Ca să ne schimbăm viaţa este necesar să ne schimbăm modul de a gândi" Loredana Mocescu ne învaţă cum să facem asta

7 iulie 2025
Share:
man-7412527-1280-png-1751908273.png

Ca să ne schimbăm viața este necesar să ne schimbăm mintea. Mai exact modul de a gândi. In mod sigur, făcând aceleasi lucruri care ți-au adus nefericire, nu te poți aștepta ca lucrurile sa se schimbe și să fii fericit. Consilierul de dezvoltare personală Loredana Mocescu spune că schimbarea reală începe când îndrăznești să te uiți acolo unde îți era teamă, adică atunci când capeți curajul de a urma un alt drum. Şi acest lucru se poate face cel mai uşor cu psihoterapie. 

img-20241127-wa0048-jpg-1751280970.jpg

" Mintea care te zidește sau zidită bine, te servește?

Trăim mare parte din viață fără să ne dăm seama că mintea noastră poate fi fie un aliat loial, fie un zid gros între noi și viața autentică. Mintea poate construi un templu interior de claritate, abundență și libertate. Sau poate ridica o închisoare de tipare, frici și repetiții care ne țin pe loc. Dar de ce nu putem avea alte rezultate cu aceeași minte?

Poate ți-ai spus uneori: „Data viitoare va fi diferit.” Și totuși, cu aceeași minte – cu aceleași convingeri, aceleași mecanisme de apărare, aceleași emoții reprimate – tot ce obții e o variație pe aceeași temă, o repetiție...uneori transgenerațională. Un alt decor, dar aceeași piesă de teatru. Adevărul simplu este că mintea neschimbată nu poate crea rezultate schimbate, diferite. Schimbarea reală începe când îndrăznești să privești unde nu vrei să te uiți.

Citeste si:https://prahovaeconomica.eu/eveniment-online-cu-loredana-mocescu-cum-atragi-energia-banilor-energia-erotismului-energia-vitala

Cum îți vezi propriile tipare?

S-ar putea să crezi că, dacă te autoanalizezi suficient, dacă citești, asculți podcasturi, etc, vei descoperi singur/ă tiparele tale inconștiente. Realitatea e alta: mintea are puncte oarbe. În psihologie, ele sunt acele zone pe care nu le putem percepe singuri, oricât am vrea. Exact cum la mașină colțurile oarbe nu se văd în oglinzi, dar pot provoca accidente, la fel și în viață, ele sunt cele mai riscante. 

De aceea, relațiile apropiate – mai ales relația de cuplu – devin un teren sacru în care partenerul îți apasă fix acele butoane. Important de înțeles e că partenerul tău nu creează butoane noi. El doar apasă pe butoane vechi din copilăria ta. Tu proiectezi pe el propria ta durere din trecut, în speranța că acum se va rezolva ceea ce atunci nu a fost posibil.E ca și cum ai cumpăra un produs greșit de la Mega Image și insiști să îl schimbi la Carrefour. E dureros. Dar e și oportunitatea supremă de vindecare. Așa se spune, de exemplu, din punct de vedere religios: „Cuplul este examenul mântuirii.” Psihologia modernă i-ar spune examenul refacerii atașamentului securizat pierdut în copilărie.

Furia – prieten sau dușman?

Furia nu e un inamic.E un semnal luminos pe bordul ființei tale care îți arată unde cari durere, unde repeți tipare, unde ai renunțat la tine. Ce faci cu furia? O lași să te ghideze spre ce e de ars, spre ce e de conștientizat. Nu e un drum pe care să mergi mereu singur/ă, te poți arde mai grav decât pare: prea multă provocări duse singur/ă pot conduce la boală sau moarte ca ardere finală, din păcate.

De cele mai multe ori ai nevoie de un martor obiectiv, un ghid sau un terapeut care să te însoțească. E mult mai sănătos și salvator. Nu aştepta urgența, ci dezvoltă gândire anticipativă de adult...urgența e un tipar cunoscut, e supraviețuire, dar gândirea anticipativă de adult e siguranță. 

Mintea – instrument sau călău?

Mintea este ca o pălămidă. Cresc ierburi sălbatice, dacă o lași de izbeliște. Te va convinge că ai altceva mai urgent de făcut decât să sapi în grădina conștiinței tale, să lucrezi în terapie. Pentru că revin în minte vorbele mamei sau bunicii: ce mai e și moda asta? 

- Pe vremea mea, maică...erai declarată puternică cu cât duceai mai multe poveri singură...acum vă văitați atât de asta?

- E, fix, așa mamaie, pentru că tu ai făcut asta noi nu avem model despre CUM să procedăm altfel și în psihicul sistemului nostru de familie e atâta durere adunată că explodează în boli și moarte mult prea devreme...e timpul să fac eu curat, mamaie acolo, în beciul inconștientului nostru, să pot respira eu și copiii mei mai bine, să nu mai sufere de anxietate, de bullying, etc atâția copii și tineri de parcă ei....nici atât nu ar avea motiv să sufere de acestea...

Auto-sabotarea e sport național. Mai ales în cultura noastră, unde mulți am învățat să supraviețuim, nu să ne dezvoltăm. Și totuși, aceeași minte care minte poate fi și izvorul abundenței: Când e curățată, ordonată, conștientă, devine locul din care înflorește viața ta.

Cum ne cedăm puterea și perpetuăm autosabotarea

De multe ori aud în terapie:

„Din cauza fostului partener sunt distrusă.”

„Din cauza lui nu mai pot avea încredere.”

Când spui asta, poate nu realizezi că exact atunci îți predai puterea personală în mâinile cuiva care nu mai e lângă tine. E ca și cum ai declara: „Tu ești stăpânul vieții mele, al emoțiilor mele, al prezentului meu.” Așa apare autosabotarea: rămâi blocat/ă în rolul victimei și mintea ta caută doar confirmări că ești neputincios...Recăpătarea puterii începe în clipa în care spui: „A fost greu, dar eu aleg să văd ce pot învăța, să îmi curăț rănile cu care vin din trecutul meu și să merg mai departe, curios/curioasă să descopăr, să explorez viața.” 

Adevăr simplu: aici suntem, în primul rând, materie

Mulți fug în spiritualitate sperând să nu mai simtă durerea. Dar orice „by-pass spiritual” se termină tot în minte. Oricât am vrea să plutim doar în „vibrații înalte”, tot aici trăim, în corp, în emoții, în relații. Transformarea începe cu curățarea terenului minții – altfel, orice sămânță de înțelepciune se va sufoca în buruieni.

Oare nu ai plătit destul cu ani, cu ani de suferință, cum ar fi să nu mai lași să curgă anii și....să plătești cu bani, nu cu ani, transformarea ta? Te invit la terapie, astfel îți vei arăta ție, dar și Univesului/Dumnezeu intentia ta de a lucra în echipă, de colaborare și transformare: îți vei acorda cea mai importantă și scurtă resursă de pe pământ TIMPUL : timp pentru auto-educare și auto-îngrijire! Terapia nu este un moft sau un refugiu pentru cei slabi. Este TIMPUL pe care îl rezervi pentru a te reeduca emoțional, pentru a înțelege ce te sabotează și pentru a îngriji spațiul interior în care vrei să crească altceva, îți vei crește ANI în viața ta, ani ai unei vieți calitative, sănătoase!

Cu iubire,

Loredana Mocescu 

Ghid în Constelații Familiale, Consilier în Psihoterapie Pozitivă, Educator Parental, Pedagog și Fondatoarea metodei educaționale Z.E.N Education

Dacă doreşti să lucrezi cu Loredana pentru bunăstarea ta sufletească îi poţi scrie un mesaj pe pagina de facebook sau trimite un sms sau whatup la: 0740.018.409