Global site tag (gtag.js) - Google Analytics -->

Video Reportaj-De ce trebuie să mergeţi măcar o dată în viaţă, în vacanţă, pe Insula Zakynthos!

18 august 2019
Share:
Video Reportaj-De ce trebuie să mergeţi măcar o dată în viaţă, în vacanţă, pe Insula Zakynthos!

Când vine vorba de vacanțe, cei mai mulți români se gândesc la Grecia. Insulele grecești cu peisajele lor superbe si clima mediteraneană, cu mâncărurile delicioase îmbăiate în uleiul de măsline de cea mai bună calitate, atrag anual zeci de mii de turiști români. Grecii au observat asta și de ani de zile ne întâmpină cu bucurie, cu meniuri în limba română și ghizi turistici români pentru ca șederea noastră la ei să fie cât mai plăcută. Anul acesta am ales Zakynthos, cea mai sudică dintre insulele din Marea Ionică, care are o suprafață totală de 400 de km pătrați.

https://www.youtube.com/watch?v=eZfsCcYlbIM

Ne doream verdeață, așa că am eliminat din start Rhodos, de exemplu, o insulă cu mai puțină vegetație. După o oră și 20 de minute de zbor, am descoperit o insulă cu drumuri ca în palmă, dar sinuoase și care abundă în peisaje care mai de care mai spectaculoase. Deși ne-am speriat de temperaturi mari, în realitate ne-am putut bucura de zile cu maxime de 31 de grade în medie, iar seara, te puteai odihni bine dacă țineai ușile balconului larg deschise, fără aer condiționat. Din start, vă recomandăm să fiți înarmați cu aparate împotriva țânțarilor și creme de corp speciale, pentru că insula abunda și în acești mici vampiri sâcâitori.

Vacanța de 7 zile în Zakynthos a costat aproximativ 2.000 de euro pentru trei persoane. Am luat biletele de la agenția de turism, pachetul pentru trei persoane fiind 1400 de euro pentru cazare într-o vilă de trei stele aproape de plajă, mic dejun și transport dus-întors cu avionul. Tot în acest pachet intrau și alte servicii: transportul de la aeroport la hotel, asigurare storno și asigurare medicală. Noi am ales golful Keri pentru liniște și peisaj, zona aflându-se la aproximativ 20 de km de aeroport.

 

Distanţele sunt scurte până în orice staţiune, fie că veţi alege Tsilivi, Alykes, Vasilikos, Laganas, Geracas sau locuri mai îndepărtate ca Vromi şi Volimes, dar ai senzaţia că ajungi greu dintr-un punct în altul din cauza serpentinelor de peste tot. Recomandăm să închiriaţi maşină pentru a vă plimba pe insulă, pentru că peste tot veţi găsi plaje superbe, cu ape de un albastru ireal, cu nisip sau cu pietricele, albe sau bej, printre stânci sau în golfuleţe romantice. Peste tot există centre de închirieri de maşini la preţuri care variază între 30 şi 40 de euro pe zi. Maşinile de închiriat sunt în general mici, dar potrivite pentru drumurile înguste de pe insulă şi foarte bune atunci când vine vorba de consumul redus de carburant.

În Zakynthos puteţi ajunge şi cu autoturismul personal, dacă nu vă speriaţi de drumul de 22 de ore, din care o ora si jumatate inseamna deplasarea cu feribotul de la Kyllini la Zante, capitala insulei.

Indiferent cum veţi ajunge aici, atunci când veţi vedea peisajul, veţi înţelege de ce insula se numeşte şi Floarea Levantului, pentru că răsăritul de soare de aici este ca o sărbătoare a naturii. Roata de foc iese victorioasă din apele verzi-azurii, avântându-se în înaltul cerului pentru a răsfăţa pământul roditor şi plantaţiile de măslini şi pinii de pe culmile dealurilor stâncoase.

Veneţienii nu sunt singurii care şi-au pus amprenta pe dezvoltarea insulei. Bizantini, francezi, turci, ruşi şi englezi şi-au dorit să stăpânească Floarea Levantului şi au lăsat câte ceva din propria cultură. Englezii au lăsat însă urme care se văd şi acum în tipurile de drumuri, alimentarea cu apă, digurile de larg, sistemul de educaţie şi cel sanitar. În 1815 englezii au fondat aici prima tipografie publică. După ce a fost predată proaspătului înfiinţat stat grec, insula s-a dezvoltat şi mai mult în primul rând pe seama fabricilor de săpun, devenit cel mai important produs local şi a uleiului de măsline. Astăzi, prosperitatea insulei este susţinută de turism, dar şi de producţia de ulei de măsline, care înseamnă 6% din producţia totală a ţării, de vinuri şi stafide locale.

Dacă nu ai văzut plaja Navagio din golful Agios Giorgios când ai vizitat Zakynthos, ai cam venit degeaba aici, îți vor spune cei mai mulți turiști. Navagio este cu siguranță cea mai fotografiată plajă de pe insulă, dar și din Grecia, aflându-se în top 10 cele mai frumoase peisaje din lume.

Așadar, la Navagio puteți ajunge pe mare, dar și pe șosea pentru a admira de sus un peisaj care cu siguranță vă va tăia respirația. Noi am ajuns aici seara, cu aproape o oră înainte de asfințitul soarelui. Am mâncat pe drum, în satul Maries, o cină tradițională, la prețuri mici, după care am parcat în vârful dealului pentru a vedea de sus minunatul colț de rai.

Navagio poate fi văzută din zona împrejmuită special, dar și mai bine dacă vă deplasați în dreapta pe masivul stâncos. Dacă nu aveți încălțăminte cu talpă groasă, de preferat cu degetele acoperite, cel puțin nu vă duceți în șlapi. Aici relieful parcă este din poveștile acelea în care eroii au de trecut prin încercări grele pentru a salva prințesa sau a aduce la palatul regelui vreo comoară. În multe locuri cu greu poți călca în siguranță, țepi de calcar ieșind parcă din pământ pentru a te opri să vezi raiul. Aici am văzut așa de multe persoane imprudente încât mare parte din bucuria peisajului ne-a fost tăiată de teama că cineva s-ar putea prăvăli în hău cu tot cu telefonul cu care dorea să surprindă cea mai frumoasă imagine. Și asta, deși chiar în vârf, tronează piatra funerară a unui tânăr grec, care și-a pierdut viața încercând să facă o fotografie. Dennis îi avertizează parcă, pe toți cei care sunt mai atenți la telefon decât la terenul accidentat, zâmbind din poza de pe monumentul de marmură. Abia am avut timp să ajungem aici, să vedem albastrul și turcoazul imbinate spectaculos cu bejul strălucitor al stâncilor și plajei, că ne-am întros privirile spre cerul invadat de mov, roșu și portocaliu care s-a unit cu marea lăptoasă de la asfințit. Ți se taie respirația și rămâi mut, plin de minunea lui Dumnezeu. Simți că ți se golește mintea și inima de orice grijă și savurezi cu fiecare părticică a ta acest tablou. Nu te mai saturi, dar minunea ține doar câteva minute. Când soarele a intrat complet în mare, se lasă întunericul, iar stânca devine neprietenoasă.

 

Noi nu am mai ajuns să vedem plaja aceasta minunată și de pe mare, dar ne-am propus să revenim anul viitor și să mergem și în croaziera prin care se vizitează atât Navagio, cât și Peșterile albastre.

Pentru a merge în această croazieră trebuie să vă deplasați fie în portul Vromi, fie în Zante. Dacă aveți rău de mare, este indicat ca în afară de pastilele speciale pentru această afecțiune ,să vă îmbarcați pe un vas de mai mari dimensiuni, pentru că tangajul este mult mai mic, iar dacă marea nu este agitată nici nu veți simți că vă deplasați pe valuri. O astfel de excursie costă în jur de 65 de euro depinde de unde luaţi vasul, și în afară de vizitarea acestor obiective veți avea și timp de înot și plajă în aceste locații. Există o excursie de 8 ore cu un vas de croazieră pe care se şi ia masa şi care înconjoară insula. Astfel, poţi vizita de pe mare plajele superbe de la Tsilivi, Alikanas, Alikes, Tragaki, Kipseliportul Sf. Nicolae cu cele doua plaje: Xigia ( unde apa este sulfuroasa ) si Makris Yalos, ajungînd în nord, după care se ajunge la Peşterile albastre unde puteţi face fotografii superbe când vasul încetineşte şi pe urmă la Navagio unde se poate face plajă şi înota. Se trece prin portul Vromi, pe urmă prin golful Keri, prin Laganas şi Vasilikos.

Noi am dat 17 euro de persoană pe o excursie de 4 ore, cu o ambarcaţiune din care se putea vedea fundul mării, cu plecare din Keri către Maratonisi, insula testoaselor, pesterile din keri si insula Kameo. În largul golfului Laganas, dar si in Maratonisi, daca aveti noroc puteţi vedea broastele testoase Carreta Carreta devenite deja simbol al insulei pentru că aceste vietuitoare au descoperit aici cu sute de ani în urmă, un spatiu propice pentru a si depune ouăle . Atât pe Maratonisi, Laganas cât şi pe Geracas, aceste broaste sunt protejate, existând paznici care veghează asupra zonelor unde ţestoasele îşi depun ouăle.

 

Chiar în ultima zi de şedere în Zakynthos noi am avut norocul să dăm peste o ţestoasă chiar în Keri, la aproximativ 100 de metri de zona pe care o alesesem pentru plajă. Înota liniştită pe fundul mării şi nu a fost deloc speriată când ne-a văzut. Clima cu ierni de 15 grade Celsius, ploioase şi veri călduroase, a făcut ca multe vieţuitoare, păsări şi mamifere, să îşi facă cuib aici, într-un ecosistem protejat de mai multe organizaţii de mediu guvernamentale şi non guvernamentale.

Trei seri ne-am dus în Zante, capitala insulei şi ne-am plimbat pe strada pietonală, între Pieţele Solomos şi Sfântul Marcu, am mâncat la terasele din zonă şi am făcut cumpărături din magazinele cu suvenire,  îmbrăcăminte şi încălţăminte şi delicatese culinare. Piaţa Sfântul Marcu este inima oraşului, locul de întâlnire al localnicilor şi locul în care s-au petrecut de-a lungul timpului toate evenimentele istorice importante ca arderea bibliei de aur si plantarea copacului libertăţii în 1797. Biserica uriaşă a Sfantul Marcu a fost înlocuită cu un alt lăcas de cult mai mic, pentru că în oraş au rămas prea puţini catolici şi nu mai era nevoie de o clădire atât de mare. Lângă biserică se află şi muzeul privat dedicat lui Dionisios Solomos şi al intelectualilor din Zakynthos pentru că, am uitat să vă spun, această insulă este un fel de Moldova de la noi, un loc care a dat Greciei cele mai luminate minţi. Solomos a fost nu numai un ilustru poet, care a scris versurile imnului naţional actual al Greciei, ci şi un susţinător al luptei de eliberare.

Am urcat în vârful dealului Bochali unde sunt rămăşiţele castelului veneţian, dar porţile acestuia se închideau la ora 15, asa ca nu am vazut decat zidurile groase care îl înconjurau. Aveam să citim pe urmă, că mare lucru nu a mai rămas de acest castel, dar există o zonă de unde se pot face niste fotografii superbe cu oraşul si portul. Concret, dacă vreţi să intraţi la Castel veţi descoperi depozitul de muniţie care a supravieţuit veacurilor, o parte din biserica veche a Mântuitorului, cu uşa de intrare şi câteva arcade prin care se intra in castel precum şi baza mai multor clădiri.

Pe insulă nu prea există clădiri vechi. Peste 90% dintre clădirile din Zakynthos au fost năruite în urma cutremurului din 1953, aşa că oraşul a fost încă odată reconstruit din temelii. Din păcate s-au pierdut pentru totdeauna vile cu arhitectură deosebite, biserici mici şi frumoase, case mici din piatră, grădini cu ornamente deosebite. Zona este în continuare una cu activitate seismică frecventă, pentru că Zante se află pe marginea plăcii litosferice euroasiatice, alaturi de asa numita faţă ionică, exact acolo unde placa litosferică africană pătrunde în Eurasia, presând-o în continuu.

Cu case mai noi, Zante tot este un oraş frumos, pitoresc, care emană aer de vacanţă. Seara, o plimbare pe faleză este un prilej de răcorire şi de admirare a yahturilor de lux care aşteaptă să fie închiriate.

Nu se poate să vii în Zakynthos şi să nu mergi la o seară grecească! Nu toate restaurantele şi tavrenele organizează, dar dacă întrebaţi în jur, e imposibil să nu fie măcar una care să aibă şi acestă experienţă culturală şi culinară. Noi am găsit o tavernă tradiţională care, în schimbul meniului de 20 de euro de persoană ne-a oferit o seară de neuitat cu muzică şi dans.

 

Meniul este fix în astfel de locuri şi în general este format din mâncăruri tradiţionale greceşti: salată grecească, chifteluţe din carne şi legume, tocanita de iepure sau de miel, ghiveci de legume cu carne sau frigarui de pui sau porc servite cu tzatziki, cartofi prăjiţi sau copţi şi salată de legume.

Mâncarea în Grecia este deosebit de gustoasă, stropită din abundenţă cu ulei de măsline şi ierburi din insulă care îi dă o aromă inconfundabilă. Un fel care poate deveni principal în zilele călduroase de vară este salată grecească cu roşii de grădină, castraveţi, ceapă de apă care nu ustură niciodată, ardei gras verde, fix 5 măsline Kalamata şi neapărat o bucată mare de brânză feta la care se adaugă evident ulei de măsline şi ierburi special amestecate. Poţi servi şi brânzeturi locale din lapte de capră la grătar sau prăjite, în crustă de ou bătut cu pesmet sau în folie de aluminiu cu roşii. Fructele de mare, caracatiţa, calamarul şi peşti de tot felul sunt întotdeauna pe placul turiştilor şi localnicilor. Fie că vei servi gavros, un fel de hamsie prăjită, fie caracatiţă la grătar sau calamar umplut cu feta, la orice se poate adăuga sosul tzatziki făcut din iaurt gras, usturoi şi castravete tăiat mărunt. La fel ca peste tot pe unde am mai fost în Europa, grecii s-au adaptat la cerinţele turiştilor aşa că în orice restaurant veţi gasi si burgeri, pizza si paste preparate în mai multe feluri, dupa preferintele tuturor. La desert puteţi încerca însiropatele baclavale şi sarailii cu miere şi nucă din abundenţă, prăjitura cu zeamă de portocale şi straturi de foi sau orice preparat cu cremă din patiseriile de pe insulă, preparate de care grecii sunt foarte mândri. Pe stradă puteţi încerca alune şi fistic în crustă de zahăr sau condimente, batoane cu susan, miere şi fructe uscate sau fritura, o prăjitură făcută din griş pudrată cu scorţişoară şi zahăr. Încercaţi vinul Verdea, un vin alb de pe insulă, care este o combinaţie din mai multe soiuri de struguri. Gustul uşor acrişor merge bine la toate preparatele pe bază de carne.

Există posibilitatea să luaţi cu dumneavoastră pentru prieteni sau pur şi simplu să vă amintiţi cu plăcere şi de acasă de Grecia, baklava, kataif şi sarailii, rahat, dar şi regina patiseriei din Zakynthos, nuga, o pastă din zahăr şi albuş de ou care poate avea în reţetă şi stafidele renumite pe insulă, nucă, alune sau fistic. Uleiul de măsline ambalat în recipiente de tot felul poate fi un cadou practic la fel ca măslinele în ulei sau condimente şi sosuri, disponibile atât la pachete, cât şi în bidoane sau borcane. Nu rataţi combinaţiile de condimente pentru mâncăruri diverse care vor da cu siguranţă o aromă mediteraneeană tuturor preparatelor pe care le veţi face acasă şi care vă vor aminti de însorita insulă. Reprezentările broscuţei Carreta Carreta pe magneţi de frigider, jucării de pluş, vederi şi alte obiecte sunt şi ele un suvenir specific insulei Zakynthos. Săpunul şi cremele cosmetice pe bază de ulei de măsline sunt şi ele foarte căutate.

Dincolo de suvenire şi mâncare, veţi păstra în suflet cu siguranţă, apusurile şi răsăriturile de aici, aerul care miroase a condimente parfumate şi sentimentul că trebuie să reveniţi şi vara viitoare.