Global site tag (gtag.js) - Google Analytics -->

Video-Cum ieşim cu bine din inflaţie? Sfaturi practice de criză de la Liviu Drăghici, autorul cărţii "Principiile banilor"

12 aprilie 2022
Share:
coins-gedd6625f9-640-jpg-1649786210.jpg

Într-o perioadă scurtă de timp, românii au asistat neputincioşi la o creştere importană a tuturor preţurilor de la bunurile de larg consum până la serviciile de tot felul.  Şi asta în situaţia în care salariile au fost majorate mult prea puţin. Asistăm la un fenomen inflaţionist din care noi, consumatorii, suntem cei mai şifonaţi. Cel mai important lucru pentru a depăşi astfel de perioade este să ne mărim veniturile, dar dacă acest lucru nu este posibil, este neapărat nevoie să economism şi să fim atenţi la consum. Liviu Drăghici, autorul cărţii Principiile banilor, ne-a dezvăluit câteva modalităţi prin care putem depăşi cu bine inflaţia.

 

https://youtu.be/pyKoU1oqE2s

 

"Inflaţia este o reducere a puterii de cumpărare a banilor. Mai simplu, dacă o pâine era 1 leu şi s-a scumpit la 1,20 lei şi tu aveai salariu 1000 de lei şi acum ai 1100 de lei numărul de pâini pe care poţi să-l cumperi cu noul salariu este mai mic chiar dacă salariul a crescut. Dacă pentru populaţie, inflaţia vine cu pierderi, există şi entităţi care câştigă. Cel mai mare câştigător este statul pentru că încasează mai mulţi bani la buget din taxe, impozite, tva etc, dar şi cei care controlează piaţa energiei, combustibililor. E clar că firmele acestea încasează mai mult în această perioadă. Pentru că are de câştigat, statul nu acţionează ferm pentru limitarea efectelor inflaţiei. S-a vorbit până nu demult de o reducere a accizei. Pentru populaţie, pe termen scurt ar fi fost o măsură bună, dar a rămas doar în stadiu de discuţie. De ce? Pentru că statul reducând acciza ar fi avut de pierdut din încasările pe care le reţine de pe urma acestei accize, aşa că am auzit tot felul de declaraţii care nu s-au finalizat prin nimic concret", explică Liviu Drăghici. 

În mod cert, inflaţia ne va afecta pe toţi, dar putem să luam câteva măsuri pentru a simţi mai puţin efectele acestei perioade.

"În primul rând ar trebui să anulăm sau să amânăm acele cheltuieli care nu sunt esenţiale. Voiai să schimbi maşina? Mai aşteaptă măcar până în toamnă sau poate anul viitor pe vremea asta! Voiai să redecorezi casa? Dacă nu îţi cade nimic în cap, mai aşteaptă. Redu cheltuilelile care nu sunt esenţiale pentru că s-ar putea să simţi impactul în zona alimentelor, utilităţilor unde se vede deja că am primit facturi mai mari. Risipa alimentară e o problemă şi am putea să cumpăram exact ce ştim că mâncăm. De altfel, oamenii au şi început să îşi ajusteze comportamentul din punctul acesta de vedere. Este bine să fim pregătiţi mereu şi să punem bani deoparte. Pentru că inflaţia şi crizele de tot felul sunt ciclice, se întâmplă la o perioadă de timp şi e bine să ne prindă pregătiţi. Oamenii îşi aduc aminte de economisire când ajunge cuţitul la os, dar momentul cel mai bun ar fi atunci când toate merg bine", spune Liviu. 

Este o perioadă de supravieţuire individuală din care, cu siguranţă, multe firme mici vor avea de suferit.

O problemă stringentă şi care afectează foarte mulţi români o reprezintă creditele la bănci. Ratele lunare au explodat şi din ce în ce mai mulţi oameni sunt în impas.

"Cel mai la îndemână este să faci refinanţare cu efect pe termen scurt, fie lungeşti perioada creditului, fie refinanţezi pe aceeaşi perioadă şi poate găseşti o dobândă mai bună. Din păcate, băncile nu riscă absolut nimic în crize şi oamenii sunt la mâna băncilor. Pe termen lung soluţia este să plăteşti mai multe rate, dar acum e greu dacă au venit toate facturile mărite", explică Liviu Drăghici. 

În orice domeniu al vieţii noastre se pot face economii, dar e foarte important pentru psihic să nu ne lipsim total de micile plăceri. În general, însă, ar trebui să căutăm soluţii să scădem cheltuielile cu cel puţin 10%. În măsura în care timpul vă permite, încercaţi să faceţi diverse activităţi aducătoare de profit pentru a vă suplimenta veniturile. Multe se pot face de acasă şi pe lângă nişte bani în plus, vă vor aduce şi satisfacţia de a conştientiza că vă descurcaţi în situaţii grele.

foto:Steve Buissinne from Pixabay"> Pixabay