Un student de la UPG Ploieşti a câştigat premiul I la Concursul de idei de afaceri GoBiz 2023. Aerul este curăţat mai uşor de CO2 prin ideea sa!

Un student în anul III la ingineria petrolului şi gazelor de la UPG Ploieşti a obţinut premiul I la finala editiei a VII-a a Concursului de idei de afaceri GoBiz 2023, care s-a desfăşurat în perioada 9-12 Noiembrie 2023, la Predeal.
Andrei Stefan Oprişescu Dulgheru , student la specializarea Inginerie de Petrol si Gaze, Facultatea de Ingineria Petrolului și Gazelor, a reuşit această performanţă cu proiectul ResoTech Climate Enhancers, care are drept scop filtrarea mai uşoară a CO2 cu ajutorul unor transductoare de sunet.
"Transductoarele de sunet sunt dispozitive care transformă curentul electric în unde sonore. Undele se propagă în aer şi creează nişte diferenţe de presiune, iar când un gaz este parcurs de o undă sonoră, moleculele acelui gaz urmează sensul respectivei unde, potrivit legii fizice Stokes Rayleigh. Pornind de la acest principiu eu am făcut un proiect care a simulat computerizat acest fenomen fizic în baza a două expresii matematice care descriu acest fenomen. nu am avut banc de probe, dar în principiu, am putea antrena prin unde sonore emise la frecvenţe specifice am putea antrena mişcarea moleculelor de dioxid de carbon din aer pentru a putea crea anumite zone în care să putem capta CO2 din zonele cu concentraţie mai mare. Eu l-am legat ca fiind ceva adjunvant al staţiilor de captare de tip Dac, care funcţionează ca un flitru de aer ce reţine CO2. Sistemul ar creşte randamentul pentru că prin unde sonore împinge CO2 în raza de captare. Nu va mai consuma curent electric atât de mult pentru că concentraţia locală din preajma lor va fi mai mare, iar compresoarele vor putea mai uşor să extragă CO2. În acest moment, dacă vrei să faci o astfel de staţie mai eficientă, nu ai altă soluţie decât să mai montezi o staţie, iar proiectul meu încearcă să crească randamentul unei staţii şi să nu mai ai nevoie de încă o staţie. Am construit o argumentare ştiinţifică şi eficienţa în practică depinde de foarte mulţi parametri. Este doar un început, am câştigat un concurs de idei", a explicat Andrei Oprişescu Dulgheru.
Proiectul a fost declarat eligibil pentru participarea si la etapa finala a OLIMPIADEI NAŢIONALĂ A ECONOMIŞTILOR ÎN FORMARE” (ONEF), ediţia 2023 care va avea loc la Craiova, intre 7-9 decembrie 2023.
Nu este primul proiect inovativ cu care Andrei participă la concursuri. Alături de un alt coleg, tânărul a propus două proceduri tehnice noi și în dezvoltare, pe care doreşte să le breveteze și să participe cu acestea la MIT CLIMATE & ENERGY PRIZE 2024 , Cambridge, MA (https://cep.mit.edu/), cea mai prestigioasă compețiție de start-upuri pentru studenți în domeniul energiei regenerabile și a dezvoltării de tehnologii și soluții inovative pentru reducerea amprentei de carbon. Mai multe pe acest subiect găseşti aici.
Tot în această toamnă, Andrei a obţinut medalia de aur la Ediția a 3-a a WYIIA (World Youth Invention and Innovation Award), eveniment găzduit de Universitas Sarjanawiyata Tamansiswa (UST) din Yogykarta, Indonezia. În aceasta competitie Andrei a facut echipa cu Raduta Petrescu Andrei (UPB Bucuresti) si au sustinut proiectul intitulat:“HydroShift: Our Innovative Sector Coupling Strategy Aimed at Reducing GHG Emissions Within the Oil Industry” acesta fiind desemnat castigator si medaliat cu AUR la sectiunea Energy & Engineering.