Global site tag (gtag.js) - Google Analytics -->

Sorin Grindeanu despre Autostrada Comarnic-Braşov: "Să ştiţi că nu e simplu. S-a ajuns la o variantă de finanţare fezabilă!"

7 noiembrie 2023
Share:
fb-img-1691834817103-jpg-1691835172.jpg

Întrebat ieri despre transonul autostrăzii Comarnic-Braşov, ministrul transporturilor Sorin Grindeanu nu a putut avansa o dată de la care acest proiect ar putea să înceapă. Acesta a precizat că sunt încă discuţii legate de traseu, costuri şi că "nu e simplu". Potrivit lui Grindeanu, o estimare de cost de aproximativ 4 miliarde de euro ar putea fi susţinută de minister. 

"Ne ţinem de ţintă. Până la sfârşitul acestui an vom recepţiona SF-ul şi PT-ul pe început de autostrada, pe partea de Braşov, scoatem la licitaţie imediat după, pe Cristian-Codlea, ceea ce înseamnă primul tronson care va fi scos în această perioadă odată cu recepţionarea SF-ului şi a proiectului tehnic. Cei de la CNAIR sunt în această fază de recepţionare şi după, urmează licitaţiile. Să ştiţi că nu e simplu. Am avut nenumărate discuţii legate de traseul autostrăzii Comarnic-Braşov, de costuri, iniţial s-a venit cu un cost pe la 8 miliarde de euro pe 160 de km, ceea ce depăşeşte puterea Ministerului Transporturilor de a finanţa o asemenea lucrare şi atunci au fost câteva luni bune, anul acesta, în care s-a ajuns la o variantă pe undeva la jumătate care este fezabilă, se poate asigura finanţarea, urmând ca cei care fac studiul de fezabilitate pe parcursul anului următor să înceapă să finalizeze toate aceste tronsoane", a declarat Sorin Grindeanu. 

Citeste şi: https://prahovaeconomica.eu/centura-de-6-km-a-comarnicului-are-termen-de-executie-21-de-luni-video-de-la-demararea-lucrarilor

Până la autostradă, însă, autorităţile judeţene şi cele centrale şi-au mutat atenţia pe lucrări adiacente DN1, pasaje şi centuri făcute în jurul celor mai importante localităţi: Sinaia, Buşteni şi Azuga, acolo unde se şi aglomerează traficul. 

"O să avem pasaje la intrarea şi ieşirea din Sinaia şi pasaj la Azuga, toate în parteneriat Consiliul judeţean Prahova şi Ministerul Transporturilor, toate fiind cu proiectarea terminată, urmează să scoatem licitaţia de execuţie. Sper ca la anul pe vremea asta să circulăm pe centura Comarnicului. Cealaltă de la Buşteni-Azuga e o lucrare complexă are 18 poduri şi tot felul de lucrări de artă, acolo e o lucrarea care va dura probabil mai mult de un an. Oricum o să circulaţi pe ele cu mult mai repede decât pe autostradă", a explicat Iulian Dumitrescu, preşedintele CJ Prahova. 

Cât despre modernizarea DJ 102I Valea Doftanei -Brădet, denumit pompos Transbai pentru care a fost semnat contractul în martie 2023 care ar putea fluidiza traficul pe DN1 în lipsa autostrăzii, trebuie terminată mai întâi lucrarea de la Băneşti, de lângă centura Câmpinei, despre care Iulian Dumitrescu a spus că se află într-o fază avansată.