Global site tag (gtag.js) - Google Analytics -->

Rosal nu mai vrea să ridice gunoiul din Ploieşti şi alte 33 de localităţi din Prahova

6 iunie 2017
Share:
Rosal nu mai vrea să ridice gunoiul din Ploieşti şi alte 33 de localităţi din Prahova

Printr-un comunicat de presă, primarul Municipiului Ploiești îşi manifestă indignarea şi totodată îngrijorarea faţă de decizia operatorului de salubritate Rosal de a nu mai ridica gunoiul pe teritoriul orașului.

"Decizia, care contravine tuturor normelor privind siguranța sănătății publice, pune ploieștenii în situația de neacceptat de a fi victimele nevinovate ale iresponsabilității  guvernului.

Criza putea fi evitată pur și simplu printr-o corectă trasare a responsabilităților în ceea ce privește colectarea taxei de mediu, iar această decizie pur și simplu nu a fost luată. Este incredibil că, deși Ministrul Mediului este o ploieșteancă, Grațiela Leocadia Gavrilescu, Ploieștiul a fost adus în situația de a fi primul oraș mare al României în care nu va mai fi ridicat gunoiul.

Deși de la 1 ianuarie 2017 primăria Ploiești nu mai are nicio atribuțiune în ceea ce privește gestionarea contractului de salubritate, primăria orașului nu poate sta impasibilă să asiste cum orașul va fi acoperit de gunoaie și sănătatea ploieștenilor va fi pusă în real pericol.

Primarul Adrian Dobre solicită tuturor parlamentarilor de Prahova, indiferent de culoarea politică, să înceapă de urgență demersuri pe lângă guvernul Grindeanu ca acesta să treacă la acțiune și să rezolve problema  responsabilității colectării taxei.

În încheiere primarul Ploieștiului are un mesaj special pentru ministrul Mediului, doamna Grațiela Leocadia Gavrilescu: ”Distinsă doamnă ministru, orașul în care trăiți este realmente îngropat sub gunoaie de către guvernul din care faceți parte. Primăria orașului nu poate face nimic pentru că, alături de colegii de coaliție, ați avut ca prioritate mutarea responsabilității gestionării contractului într-o zonă pe care o controlați politic. Dacă pentru combaterea poluării a fost greu să faceți măcar un singur demers concret,deși aveați la îndemână toate pârghiile să ne sprijiniți, sper că nu veți ignora apelul meu de a vă implica urgent în rezolvarea problemei colectării deșeurilor. Nu știu cu ce v-au supărat ploieștenii, dar sigur nu merită să fie ignorați de ministerul Mediului”.

Vă reamintim că pe data de 5 iunie, Rosal a transmis un comunicat de presă prin care anunţa motivele pentru care nu va mai ridica gunoiul.

"Începând de astăzi, 05.06.2017, SC Rosal Grup SA se află în imposibilitatea de a colecta deseurile menajere din localitatile ce fac parte din zonele 2 si 6, pe care le deservește, inclusiv municipiul Ploiești, conform contractului 1792/ 13.09.2016 incheiat cu Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara   ’’Parteneriatul pentru Managementul Deseurilor Prahova’’.

Măsura ne este impusă ca urmare a faptului că SC Vitalia Servicii pentru Mediu – Tratarea Deseurilor SRL , proprietarul singurei rampe ecologice la care suntem obligați prin contract să transportam spre depozitare deșeurile menajere, nu mai permite accesul mașinilor Rosal fără asumarea prin contract a platii contravalorii  ”taxei de mediu”, care  potrivit OUG nr. 196/2005 revine proprietarilor/administratorilor de depozite si nu operatorilor de salubritate. Subliniem faptul că începând cu luna ianuarie 2017 și până la finalul lunii mai 2017, SC Rosal Grup SA plateste  din resurse financiare proprii contravaloarea acestei taxe. Acest efort facut de subscrisa in scopul indeplinirii obligatiilor contractuale fata de cetateni nu mai poate fi sustinut din resurse proprii si in locul celui obligat prin lege.  Prin refuzul societatii Vitalia de a mai primi mașinile noastre in incinta rampei ecologice Boldesti Scaeni, fără asumarea platii contravalorii taxei de mediu, activitatea societatii noastre este pur și simplu blocată.

Compania noastră a notificat această stare de fapt tuturor institutiilor responsabile, așteptănd de la aceștia implicarea pentru identificarea soluției legale și corecte pentru rezolvarea situatiei create. Ne cerem scuze utilizatorilor și partenerilor noștri și îi rugăm să înțeleagă faptul că până la reglementarea situației, Rosal se afla in incapacitatea de a-si onora  obligațiile contractuale.

Director Sucursala Prahova,

Catalin Ionita"