Global site tag (gtag.js) - Google Analytics -->

Prahova este sub atenţionarea a două coduri de inundaţii până mâine la prânz

15 septembrie 2023
Share:
Prahova a primit bani de la Guvern pentru pagubele inundaţiilor din iunie

Hidrologii I.N.H.G.A. au actualizat Codul galben, conform situaţiei hidrometeorologice actuale şi prognozei meteorologice pentru următoarele 24 de ore, mai precis, acesta este în vigoare începând de astăzi, 15 septembrie, până mâine la ora 12.00

Astfel, vor fi afectate anumite sectoare de râuri din bazinele hidrografice: Someş, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Arieş, Olt, Argeş, Ialomiţa și Siret, în județele: Bistrița-Năsăud, Bihor, Cluj, Arad, Hunedoara, Alba, Brașov, Sibiu, Vâlcea, Argeș, Prahova, Ialomița, Covasna, Buzău, Vrancea, Galați și Vaslui.

Atenţionarea Hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale, care se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare ȋn intervalul 15.09.2023 ora 18:00 - 16.09.2023 ora 06:00, pe unele râuri din judeţele: Cluj, Bihor, Vâlcea, Argeş, Vrancea şi Galaţi.

Totodată, Prahova intră până diseară sub incidenţa unui cod portocaliu de inundaţii în localităţile de pe cursul râului Cricovul Sărat și afluenții acestuia. CODUL PORTOCALIU presupune risc de viituri majore generatoare de revărsări importante, care pot conduce la inundarea de gospodării şi obiective social – economice. De asemenea, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundații locale. În secțiunile monitorizate hidrometric, se pot produce depășiri semnificative ale COTEI DE INUNDAȚIE/FAZEI a II-a de apărare (mai mari de 20-30 cm). Din cauza intensității deosebite a fenomenelor hidrologice prevăzute a fi periculoase, se pot înregistra pagube economice însemnate și poate fi pusă în pericol viața oamenilor.