Penitenciarul Ploieşti caută angajatori pentru deţinuţii eligibili. Legea prevede multe avantaje pentru firme
Penitenciarul Ploiești oferă o soluţie pentru deficitul de forţă de muncă firmelor, asociaţiilor şi instituţiilor din Prahova care doresc să lucreze cu deţinuţii necalificaţi. Potrivit legii, beneficiarii de forţă de muncă din penitenciare au mai multe avantaje, statul încercând astfel să îi integreze în muncă şi societate pe cei privaţi de libertate.
Avantajele pentru angajatori sunt următoarele:
- scutirea de la obligațiile de plată la bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor de sănătate, fondul de șomaj
- disponibilitatea deținuților la munci necalificate
- asigurarea disciplinei și organizării deținuților
- asigurarea unui număr constant de persoane private de libertate pe toată perioada derulării contractului( ținând cont de nevoile beneficiarului),
- continuitatea serviciilor prestate pe întreaga perioadă de derulare a lucrărilor
- cheltuielile totale ale desfășurării activității cu persoanele private de libertate sunt exclusiv cele stipulate în contractual încheiat între penitenciar și beneficiarul forței de muncă
În plus, experienţa a demonstrat că persoanele private de libertate sunt de multe ori mai motivate în a păstra și atinge eficiența într-un loc de muncă în vederea reabilitării și obțin rezultate superioare în muncă față de angajații societății respective.
Totodată, beneficiarul poate avea siguranța asupra materiilor prime, materialelor, uneltelor și utilajelor folosite în perioada derulării lucrărilor, neexistând riscul sustragerii acestora. Paza și hrana persoanelor private de libertate sunt asigurate, după caz, de către administrația locului de deținere, fără a implica alte costuri suplimentare din partea beneficiarului.
Deținuții sunt atent selecționați în vederea prestării serviciilor, aceștia fiind inclusi într-un regim mai permisiv de executare a pedepsei (semideschis), ținândi-se cont de starea de sănătate, vârsta, conduita persoanei private de libertate, deprinderi și aptitudini, interdicțiile ce decurg din hotărârea de condamnare, natura și modul de săvârșire a faptei
Folosirea la muncă a deținuților se realizează în baza unui contract de prestări servicii, încheiat între directorul penitenciarului, în calitate de prestator și beneficiarul muncii prestate, denumit beneficiar. În conținutul contractului se specifică: necesarul de persoane private de libertate, programul de lucru, tariful pe unitatea de timp sau produs. Tariful orar nu poate fi sub nivelul celui aferent salariului minim brut pe economie.
În baza cererilor deținuților sau în baza nevoilor identificate, deținuții sunt analizați în cadrul comisiei de selecționare și repartizare la muncă, ținându-se cont de criteriile de selecționare la muncă, pe care persoanele private de libertate trebuie să le îndeplinească.
Motivarea deținuților de a avea o conduită corespunzătoare vine în urma numeroaselor avantaje care implică prestarea unei munci: zile câștig pentru munca prestată în vederea acordării liberării condiționate, obținere credite( necesare pentru a beneficia de recompense), realizarea de venituri, petrecerea timpului într-un alt loc/ocuparea timpului liber.
Veniturile obținute le pot folosi după liberare sau pentru cumpărarea de bunuri, sprijinirea familiei sau alte asemenea scopuri, exercitarea dreptului de petiționare, a dreptului la corespondență și a dreptului la convorbiri telefonice, fotocopierea documentelor de interes personal, efectuarea anumitor examene medicale, derularea unor contracte de asigurare, repararea pagubelor cauzate bunurilor puse la dispoziție de administrația penitenciarului, plata transportului până la domiciliu, la punerea în libertate, îndeplinirea obligațiilor civile stabilite prin hotărârea de condamnare.
Persoană de contact: inspector de poliţie penitenciară Alina RADU, telefon 0244.526.834, e-mail pploiesti@anp.gov.ro