Global site tag (gtag.js) - Google Analytics -->

Garda de Mediu Prahova face acţiuni de inspecţie şi control la rafinăriile din jurul Ploieştiului

5 mai 2025
Share:
messenger-creation-4dbe64b3-4278-4e6c-b8a7-14719e17bd40-jpeg-1726241031.jpeg

După ce în urmă cu câteva zile, primarul Mihai Poliţeanu acuza Garda de Mediu Prahova de "durere în dos" în ceea ce priveşte sancţionarea agenţilor comerciali care poluează Ploieştiul, astăzi, după minvacanţa de 1 mai, a venit şi răspunsul celor de la gardă: vor face acţiuni de inspecţie şi control. 

Pe 1 mai, edilul şef al Ploieştiului susţinea public că a reuşit să mobilizeze mai multe instituţii în noaptea de 30 aprilie-1 mai după ce a primit mai multe sesizări de disconfort olfactiv accentuat în zona de sud a oraşului, mai exact pe lângă fosta rafinărie Astra. Acest demers a rămas, însă, fără rezultat, pentru că nimeni de la Garda de Mediu Prahova nu a răspuns apelului său. 

Astăzi, după ce au venit din vacanţă, comisarii Gărzii de Mediu Prahova au fost puşi la treabă. 

"Ca urmare a disconfortul olfactiv resimțit de locuitorii Municipiului Ploiești în ultima perioadă, precum și a sesizărilor primite, Garda de Mediu Prahova a demarat acțiuni de inspecție și control la rafinăriile din arealul Ploieștiului. Vom reveni cu informații noi și cu concluziile noastre după finalizarea acțiunilor de control", a postat conducerea Gărzii de Mediu Prahova 

Pe 24 aprilie, însă, tot pe pagina de socializare a Gărzii de Mediu Prahova apărea următorul material în care arată cu degetul spre Primăria Ploieşti. 

"Ce a făcut Garda Națională de Mediu pentru a proteja prahovenii de poluare?

•⁠ ⁠2013 acțiuni de inspecție și control

•⁠ ⁠354 sancțiuni în valoare de 11 231 500 lei

•⁠ ⁠9 cazuri de dispunere a încetării activității

•⁠ ⁠8 sesizări penale

și continuăm.

Ne înțelegem foarte bine misiunea, așa cum este aceasta trasată prin lege. Acțiunile noastre de control sunt menite să determine o schimbare în bine și să intervină acolo unde alte instituții nu au capacitatea sau expertiza. De aceea trebuie să lucrăm împreună. Noi ne dorim ca acțiunile noastre să se reflecte în mod direct în creșterea calității aerului, solului și apei, pentru oameni. De aceea este important ca autoritatea locală, în acest caz Primăria Ploiești, să își respecte la rândul său îndatoririle și aici ne referim direct la cele care reies din lege și concomitent din Planul Integrat de Calitate a Aerului. Din totalul de 34 de măsuri angajate, numai șase măsuri sunt finalizate. In link-ul https://gnm.ro/otherdocs/1u83hdayaoy.pdf puteți găsi răspunsul pe care Comisariatul Județean Prahova l-a transmis Primăriei Ploiești, care privește mai multe probleme de mediu, inclusiv îmbunătățirea calității aerului.