Global site tag (gtag.js) - Google Analytics -->

Cum s-a ajuns la situaţia în care gunoiul din 84 de localităţi din Prahova zace neridicat de o săptămână!

9 februarie 2024
Share:
img-20230610-wa0012-jpg-1686405351.jpg

Criza gunoaielor pare că se adânceşte în Prahova, unde în 84 de localităţi deşeurile menajere nu au fost ridicate de o săptămână. În vreme ce prefectul Virgiliu Nanu a chemat încă o dată la discuţii părţile implicate încercând să găsească soluţii, ADI Deşeuri, entitatea juridică prin care s-a făcut contractul cu operatorul de salubritate pentru toate localităţile din asociaţia de dezvoltare, avertizează Vitalia, societatea care deţine rampa ecologică de la Boldeşti Scăeni, că nu respectă contractul de delegare. 

În acest sens, Vitalia a transmis un comunicat de presă prin care explică cum s-a ajuns la această situaţie şi trage totodată un semnal de alarmă că lucrurile ar putea degenera şi mai mult. 

"Potrivit fluxului deșeurilor în sistemul integrat, deșeurile municipale colectate de operatorii de salubritate din jud. Prahova trebuie transportate la stația de tratare mecanico-biologică operată de societatea SWO, parte a grupului de firme Rosal-UWS-Blue Planet. După tratare, deșeurile sunt transportate la rampa ecologică de deșeuri nepericuloase operată de Vitalia. Din 5 octombrie 2023 și până la data de 7 februarie, SWO și-a sistat activitatea de tratare pe fondul unor defecțiuni și i-a notificat pe toți cei cinci operatori – Aquasal Utilserf, Comprest, United Waste Solutions (UWS), Floricon Salub și Salub Intersev – cu privire la această problemă de funcționalitate. Deși avea termen de 15 zile, maxim 30 de zile să remedieze situația, SWO nici la acest moment nu a dat drumul activității de tratare. Drept urmare, Vitalia nu poate primi aceste deșeuri deoarece tot acest flux de tratare nu este respectat.

Cetățenii localităților prahovene riscă din nou să se confruntă cu necolectarea deșeurilor ca urmare a faptului că grupul de firme UWS (fost Rosal)-SWO-Blue Planet continuă să nu achite facturile restante către Vitalia. Suma a ajuns în prezent la 8,8 milioane de lei. Neîncasând, Vitalia a ajuns la rândul său în situația de a fi somată de Adminstrația Fondului de Mediu (AFM) pentru plata unei sume de 3,5 milioane de lei, altfel i se va sista activitatea. În cazul în care Vitalia nu virează această sumă către AFM, conturile sale vor fi blocate, atrag atenția reprezentanții Vitalia. Așadar, problema de fond a actualului impas în care a ajuns din nou activitatea de colectare și tratare a deșeurilor în jud. Prahova ține exclusiv de neachitarea obligațiilor financiare de către doi dintre operatori UWS și SWO, firme cu un istoric de rău platnici de peste zece ani. De precizat că, din sumele datorate, peste 60% reprezintă taxe către bugetul de stat – TVA și contribuție pentru economia circulară.

Potrivit contractului cadru semnat de Vitalia cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI Deșeuri Prahova), în baza articolului 11.4, compania are opțiunea legală de a sista serviciul, dat fiind că nu și-a încasat sumele facturate, dar neplătite de operatorii menționați. O altă problemă care derivă din tot acest blocaj este aceea că, dacă se va ajunge la situația în care Vitalia intră în incapacitate de operare, vor avea de suferit toți operatorii locali, inclusiv cei care au fost și sunt buni platnici.

Nu ar fi corect ca și ceilalți operatori de salubritate din județ să nu poată depozita deșeurile, și ne referim aici la Floricon, Salub Interserv și Aquasal din cauza celor doi rău platnici. Și autoritățile nu credem că și-ar asuma această decizie care ar avea un impact direct asupra locuitorilor prahoveni”, mai atrag atenția reprezentanții Vitalia.