Global site tag (gtag.js) - Google Analytics -->

Cătălin Petroşanu îşi trăieşte visul din scaun rulant. Ploieşteanul este pilot auto şi a câştigat multe premii cu Daciile sale

24 iulie 2023
Share:
fb-img-1690094463289-jpg-1690094748.jpg

Ploieşteanul Cătălin Petroşanu demonstrează oricui că urmărirea visurilor nu poate fi condiţionată de nimic, nici măcar de incapacitatea de a merge. Bărbatul de 42 de ani este în scaun rulant de copil, atunci când a avut un accident la coloana vertebrală, dar asta nu l-a oprit să participe cu cele două Dacii modificate pe care le are la multe competiţii de profil. Daciana şi Corneluşa, aşa cum au fost botezate cele două Dacii, îi aduc lui Cătălin mari bucurii atunci când îşi fac treaba şi îl urcă pe podium. Corneluşa a fost adusă de Cătălin la evenimentul din weekendul trecut de la Hipodromul Ploieşti şi s-a lăsat admirată alături de ceilalţi "cai putere" din expoziţie. 

"Cred că orice om ar trebui să îşi depăşească un pic limitele chiar dacă e perfect funcţional sau ca mine, că nu mă pot deplasa normal şi trebuie să folosesc un scaun rulant. De copil stăteam pe lângă tata care meşterea la maşini şi mi-a plăcut. De la vârsta de 8 ani sunt în această stare şi am dat un examen special pentru permisul auto. Era greu pe vremea aceea să găseşti o maşină adaptată. Tata a adaptat maşina lui pentru mine că nu aveam pe ce să fac şcoala de conducere. Aveam nevoie de o maşină cu dublă comandă ca să poată fi controlată şi de un instructor ca să pot face şcoala. Acum am două maşini adaptate cu comenzi manuale ca să pot conduce doar cu ajutorul mâinilor", povesteşte Cătălin.

Bărbatul este atât de pasionat de automobilism încât cheltuie mare parte din salariul de inspector de calitate pe piese pentru cele două maşini cu care concurează de cinci ani la diverse competiţii. 

"Am început în 2018 la Klausenburg Retro Racing unde am obţinut premiul de popularitate. A venit pandemia şi nu s-au mai organizat concursuri şi oricum în 2019 a trebuit să repar maşina şi cum se găsesc greu meseriaşi serioşi, a durat ceva, dar din 2022 particip iar. Am obţinut licenţa de pilot auto. Am fost la Campionatul Naţional de Îndemânare Auto unde am mers la 6 etape din sezon. Anul trecut, pentru întreg sezonul am primit premiul special de la Federaţia Română de Automobilism pentru cele 6 etape din sezon. Pe urmă am schimbat maşina şi am mers la Campionatul de Super Slalom unde am obţinut locul 2 şi locul 3. Campionatul de Super Slalom 2023 este în desfăşurare şi deja am 3 clasări pe podium. Îmi doresc să merg la campionatul de viteză în coastă pe viitor, dar depinde mult de banii pe care îi voi avea. La acest nivel este greu dacă nu ai susţinere. Este o pasiune costisitoare. Periodic am nevoie de anvelope noi, revizia maşinii, filtre pentru că solicitarea e mare, mai pică o bucşă, un pivot, plus că deplasarea ar trebui să se facă pe platformă, iar eu nu am şi mă duc cu maşina. Este obositor şi pot să stric maşina pe drum, la ce drumuri avem. Normal este ca maşina să fie verificată şi în bună stare şi să meargă până la locul concursului pe platformă că după 300 de km are nevoie de o altă verificare. Am avut noroc şi am ajuns cu bine la concursuri, dar am păţit când m-am întors să se defecteze. Am păţit-o anul trecut după un concurs la Râmnicu Vâlcea când mai aveam 100 de km până acasă. Ne-am întors cu ea pe platformă", povesteşte pilotul ploieştean. 

Cătălin Petroşanu se simte susţinut de familie, chiar dacă recunoaşte că soţia şi părinţii săi s-au temut la început pentru siguranţa sa, dar pe urmă l-au susţinut din tot sufletul când l-au văzut cât de bucuros era după fiecare cursă. Pasiunea aceasta, însă, înseamnă şi o cheltuială considerabilă şi Cătălin spune că mare parte din salariul său se duce pe piese noi pentru maşini.

"Anul acesta am reuşit să atrag câţiva sponsori care mă susţin şi fără ajutorul lor cred că nu aveam cum să merg mai departe. La viteză în coastă sunt costurile mult mai mari şi caut şi alţi sponsori. Acolo sunt şi costurile de înscriere mai mari şi mai multe zile petrecute pe unde se organizează etc. Dar cu paşi mici eu cred că o să reuşim. Un om fără pasiuni este un om trist şi eu nu vreau să trăiesc aşa!", spune Cătălin. 

De ce Dacii şi nu altă marcă? 

"Dacia galbenă, Daciana, model 1300 din 1981 este din familia mea din copilărie şi am multe amintiri frumoase cu ea, iar cea de-a doua, Corneluşa, este numită aşa de la fostul proprietar, prietenul meu Cornel. Este o Dacie 1310 din 2004. Ambele sunt aplaudate de oameni şi mă bucur de această reacţie. Publicul m-a convins că am făcut o alegere bună", explică pilotul ploieştean.