Global site tag (gtag.js) - Google Analytics -->

Aleşii de la Urlaţi vor decide, mâine, asupra demolării sediului Primăriei. Clădirea a fost proiectată de Toma Socolescu

24 mai 2022
Share:
283777392-516942103458838-1225227940346764127-n-jpg-1653395077.jpg

Aleşii locali de la Urlaţi vor decide mâine asupra viitorului sediului primăriei din localitate. Mai exact, asupra demolării clădirii construite în 1929 după planurile arhitectului Toma Socolescu. În vreme ce executivul susţine că imobilul este nesigur şi prezintă pericol avandat de prăbuşire, mai mulţi consilieri locali, dar şi un ONG consideră că demolarea ar fi o mare greşeală. Mai mult, Fundaţia Pro Patrimonio România a înaintat o cerere de nedemolare a clădirii. 

"Mâine va avea loc ședința CL în care, printre altele, va fi propusă demolarea actualei clădiri a Primăriei Urlați. Ar fi cea mai mare greșeală să accepte Consiliul Local distrugerea unei importante clădiri de patrimoniu, proiectată de marele arhitect Toma Socolescu.

Există soluții pentru consolidare, există programe de finanțare care pot fi accesate (vezi, spre exemplu, PNRR, prin programul de consolidare seismică a clădirilor publice). Cert este că pentru a păstra și proteja asemenea clădiri importante trebuie depuse eforturi din partea administrației locale. Este și datoria noastră, a tuturor de a cere salvarea clădirii. Demolarea și construirea unei noi clădiri „păstrând forma celei inițiale” ar fi un eșec care, în plus, va costa cel puțin 2.5 milioane Euro. Mă voi opune proiectului de demolare a uneia dintre cele mai importante clădiri din Urlați. Restaurarea este soluția corectă", a precizat pe pagina sa de socializare, Mircea Crisbăşanu, unul dintre consilierii locali şi totodată o persoană implicată foarte mult, prin ONG-ul său, în promovarea oraşului Urlaţi şi a zonei din jurul acestuia. 

Fundaţia Pro Patrimonio consideră că există numeroase programe cu fonduri europene prin care imobilul poate fi restaurat. 

"Clădirea istorică are valoare identitară pentru oraș și demolarea ei va distruge o parte din memoria și specificul locului. Chiar instituția primăriei pierde un reper, un simbol care reprezintă chiar orașul;

Clădirea a fost realizată de un arhitect foarte valoros (Toma Socolescu) din perioada interbelică care a realizat clădiri importante în Ploiești și județul Prahova, fapt care conferă o valoare culturală și identitară deosebită clădirii primăriei;

Pentru problemele structurale, care sunt folosite ca argument pentru demolare, există soluții diverse de consolidare, fapt care nu justifică demolarea, precum și fonduri pentru realizarea acestor lucrări;

Politicile europene, concentrate în conceptul New European Bauhaus, pun accent pe reconversia și valorificarea clădirilor istorice și descurajează demolările. Sustenabilitatea însemnă a valorifica la maxim a ceea ce există și a adapta și aduce la standarde moderne o clădire, fără a recurge la soluția demolării (care reprezintă o acțiune cu impact mult mai mare asupra mediului – deșeuri, poluare, pierderea identității locului etc.)", conchide arhitectul Şerban Sturdza, preşedintele acestei fundaţii. 

În replică, primarul oraşului, Marian Măchiţescu, susţine că deşi şi domniei sale îi vine foarte greu să se gândească la demolarea celei mai frumoase clădiri din Urlaţi, aceasta este soluţia dată de două expertize. 

"De 6 ani, clădirea are bulină roşie şi este un pericol să rămânem în continuare acolo. Am luat în calcul şi modernizarea şi reabilitarea acestui sediu dar ar costa mult mai mult, pentru că nu e vorba doar de clădirea din faţă, ci şi de celelalte corpuri care fac parte din acest ansamblu de clădiri. Avem două expertize tehnice care recomandă acelaşi lucru: demolarea", a explicat Măchiţescu. 

Direcţia de Cultură Prahova nu poate interveni în această situaţie. 

"Din punct de vedere legal, nu putem interveni, pentru că imobilul nu este nici monument istoric şi nici nu se află într-o zonă de protecţie. Dar am avut mai multe discuţii cu domnul primar Măchiţescu, care a promis că noul sediu va arăta la fel ca acesta, pentru că e o clădire emblematică pentru Urlaţi. Din câte am înţeles, fundaţia imobilului acesta este foarte şubredă pentru că se află foarte aproape de nişte izvoare subterane care se strâng acolo şi care în timp au erodat-o", a precizat Constantin Stere, directorul Direcţiei de Cultură, Culte şi Patrimoniu Prahova. 

Odată ce proiectul de hotărâre va fi aprobat, până la sfârşitul acestui an, clădirea va fi demolată. Primăria Urlaţi se va muta în casa de cultură, termenul de ridicare al noului sediu fiind 2 ani. 

foto: Urlati.ro