joi , 13 august 2020
Acasă / Social / Eseu-manifest depunctat la Bac: “Trebuie să învăţăm cum să gândim, nu ce să gândim!”

Eseu-manifest depunctat la Bac: “Trebuie să învăţăm cum să gândim, nu ce să gândim!”

O elevă care a terminat clasa a XII-a la Colegiul Național „Mihail Cantacuzino” din Sinaia a făcut o scurtă radiografie a sistemului educaţional românesc, în loc de a scrie un scurt eseu despre “Viziunea asupra lumii”, aşa cum cerea subiectul de la proba de limbă română de la examenul de la Bacalaureat. Greta Ciubuc Szabo a luat doar nota 7 la această probă, pentru că eseul nu i-a fost punctat, dar spune că şi-a asumat nota mai mică.  A dorit să tragă un semnal de alarmă măcar pentru generaţiile viitoare, dacă pentru ea şi colegii ei nu se mai poate face nimic. Ea este deja acceptată într-un program de Communication Design la o Universitate din Berlin.Nu ştie dacă va rămâne în Germania după terminarea studiilor, dar deocamdată simte ca a nimerit exact acolo unde trebuie. 

Pe pagina de facebook, Greta a postat următoarele:

“Câțiva dintre voi știți deja de ce am ales să fac la BAC-ul de la română. De medie nu aveam nevoie, așa că mi-am asumat ca în loc de eseul tipic pe operă de la subiectul al treilea să scriu, tot în formatul de “minim 400 de cuvinte”, opinia mea în legătură cu cât de inutil este să memorezi aceste 20 și ceva de comentarii. Mai jos aveți atașate screenshot-uri ale PDF-ului cu ceea ce am scris. Deși la punctaj eseul meu nu a fost luat în considerare, scopul meu a fost și este altul, să schimb (sper) ceva pentru generațiile următoare. Societatea românească are cu siguranță nevoie de oameni mai educați, mai citiți, dar din păcate, se vede că nu asta se dorește de la noi. Ci în schimb, se dorește doar ca la acest examen să fim ușor de corectat și de încadrat într-un tabel, nicidecum să arătăm că până la 18-19 ani am fi învățat să gândim singuri. Eu am decis să iau atitudine, chiar dacă îmi “sacrific” media, pentru că nu am mai putut să accept acest regres al sistemului educațional. Nu puteam să mă așez la birou și să învăț mot-a-mot cuvintele altora care știam că “îmi vor aduce punctajul maxim” și atât. Am decis să gândesc!”, a scris Greta pe pagina de facebook. 

 

 

Verifică şi

Concert al Filarmonicii din Ploieşti, mâine, în faţa Bisericii Sfântul Andrei

Orchestra simfonică ploieșteană avându-l la pupitrul dirijoral pe maestrul Radu Postăvaru vă așteaptă joi, 23.07.2020, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *