miercuri , 27 ianuarie 2021
Acasă / Administratie / Salvamontiştii de la Cheia, îngrijoraţi că oamenii nu înţeleg: Accesul cu motociclete şi ATV-uri este interzis pe munte!

Salvamontiştii de la Cheia, îngrijoraţi că oamenii nu înţeleg: Accesul cu motociclete şi ATV-uri este interzis pe munte!

Chemaţi de vremea frumoasă de afară şi de primăvara cu toate înflorite şi verzi, mulţi români uită cu totul de restricţiile impuse de ordonanţele militare, dar şi de legislaţie cu totul şi ies din casă să se bucure de natură pe vârful muntelui. Şi nu oricum, ci cu motocicleta, deşi este interzisă urcarea muntelui, pe cărări marcate, cu mijloace de transport motorizate. 

Salvamontiştii de la Cheia se întâlnesc des cu astfel de turişti. Ultimii doi au fost văzuţi ieri pe Culmea Gropşoarele, în Munţii Ciucaş, unde se odihneau alături de motocicletele lor. La fel ca toţi cei depistaţi în asemenea situaţie, şi cei doi bărbaţi au spus că nu ştiau că nu au voie şi că nu au văzut panourile care explică de ce nu au voie, deşi acestea sunt puse în locuri vizibile în multe zone din Munţii Ciucaş.

Salvamontişii atrag atenţia că Situl ROSCI 0038 CIUCAȘ este arie protejată, iar motocicletele degradează traseele marcate şi strică liniştea şi habitatul de care au nevoie vieţuitoarele. 

credit foto: Luiza Bălăceanu

Recunoscut pentru stâncăriile sale caracteristice formate din conglomerate, traseele spectaculoase și flora specifică pajiștilor alpine, Masivul Ciucaș este poate cel mai frumos munte din Carpații de Curbură. Aria naturală protejată ROSCI0038 Ciucaș este situată pe teritoriul județelor Brașov (60%) și Prahova (40%) iar scopul instituirii acesteia este conservarea unei remarcabile biodiversități existente în 22 de habitate de interes comunitar. Sunt peste 1.200 de specii de plante dintre care 152 sunt protejate. Fauna este deasemenea foarte bogată: 60 de specii de mamifere, 148 de specii de păsări , 5 specii de reptile , 1.508 specii de nevertebrate etc.

În urma deplasărilor făcute pentru monitorizarea acestor habitate de către S.T.Prahova, s-a constatat o stare favorabilă de conservare a habitatelor vizate, traseele turistice sunt foarte bine marcate și întreținute, există panouri informative suficiente, în toate zonele de acces turistic, iar lipsa gunoaielor este mai mult decât îmbucurătoare și dă un exemplu pozitiv.

Pentru a proteja natura, inclusiv salvamontiştii se opresc cu maşinile la Cabana Ciucaş după care merg pe jos acolo unde au treabă, pentru întreţinerea unor echipamente de comunicaţii sau căutarea turiştilor rătăciţi. După ridicarea restricţiilor, salvamontiştii roagă turiştii să semnaleze atunci când văd ATV-uri şi motociclete pe cărările de munte.

Verifică şi

Proba practică pentru permisul auto care se dadea azi se amana

Din cauza unor probleme tehnice apărute la nivel central, astăzi, 25.01.2021, Direcția Regim Permise de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *