luni , 6 aprilie 2020
Acasă / Administratie / Atenție la incendierile de miriște ! Amenda poate ajunge la 2.500 de lei!

Atenție la incendierile de miriște ! Amenda poate ajunge la 2.500 de lei!

Vremea frumoasă i-a scos pe agricultori din casă mult mai devreme decât anii trecuți. Aceștia au mers pe câmpuri pentru a face pregătirile pentru însămânțările din primăvară, dând foc vegetației uscate, fără a respecta normele de apărare împotriva incendiilor. Așa se face că în ultimele 24 de oră, pompierii militari de la ISU Prahova au intervenit în 15 situații de acest gen, incendii care se puteau extinde ușor cu ajutorul vântului. 

Incendiile de miriște au fost lichidate în localitățile Puchenii Mari, Ploiești (strada Amzei), Tomșani, Mizil, Iordăcheanu, Albești Paleologu, Teișani (2), Vălenii de Munte, Valea Călugărească, Ariceștii Zeletin, Posești, Bălțești, Șotrile și Slănic, cuprinzând o suprafață de aproximativ 77 ha de vegetație uscată.

Pe toate căile, pompierii atrag atenția că incendiile de vegetație uscată se pot propaga la gospodăriile populației, punând în pericol viața și bunurile cetățenilor!

 ”De asemenea, reamintim prahovenilor că arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, iar în cazul realizării igienizării terenurilor prin ardere, este obligatorie obţinerea acceptului de la Agenţia pentru Protecţia Mediului și a permisului de lucru cu focul, impunându-se totodată, respectarea cu strictețe a măsurilor și regulilor de apărare împotriva incendiilor.

Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, următoarele fapte:

– arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;

– amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi.

Inacţiunea persoanelor fizice şi juridice aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantaţii, culturi agricole, mirişti, păşuni şi fâneţe şi care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea şi stingerea acestora se sancţionează cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei, H.G. nr. 537/2007 privind stabilirea sancţiunilor în domeniul apărării împotriva incendiilor”, se arată într-un comunicat de presă.

Verifică şi

Bogdan Toader a solicitat CJSU Prahova introducerea obligativităţii purtării măştii de către cetăţeni

Bogdan Toader, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, in calitate de vicepreşedinte al CJSU Prahova a solicitat …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *