Global site tag (gtag.js) - Google Analytics -->

Canicula ce a cuprins S-E României se păstrează cel puţin până duminică

8 august 2019
Share:
Canicula ce a cuprins S-E României se păstrează cel puţin până duminică

ANMH avertizează că valul de canicula care a cuprins astăzi sudul ţării va rămâne şi în zilele următoare. Astfel, în cursul zilelor de joi, vineri, sâmbătă și duminică valul de căldură se va extinde, iar în orele amiezilor disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge sau va depăși ușor pragul critic de 80 de unităţi, în regiunile din jumătatea de sud a țării și pe arii mai restrânse în restul teritoriului. 

Temperaturile maxime se vor situa frecvent între 32 și 34 de grade, mai ridicate, spre 35...37 de grade, joi (8 august) local în sudul și estul țării, vineri și sâmbătă (9 și 10 august) pe arii restrânse în sud, iar duminică (11 august) în toate zonele de câmpie și podiș.

În intervalul menționat, temperaturile minime nocturne se vor situa, local, în jurul a 20 de grade, mai ales în Câmpia Română, pe litoral și în Dealurile de Vest.

Cum să depăşim cu bine canicula?

Verifică funcţionarea corectă a sistemului de aer condiţionat.

Izolează ferestrele.

Montează temporar, între ferestre şi perdele, un sistem de reflectare a căldurii (exemplu: folie de aluminiu).

Acoperă ferestrele în care bate soarele dimineaţa sau după amiaza cu draperii, jaluzele, obloane. Acestea pot reduce căldura în casă cu până la 80%.

Rămâi în casă şi limitează expunerea la soare.

Petrece cea mai mare parte a zilelor călduroase în clădiri publice precum biblioteci, şcoli, teatre, centre comerciale, etc.

Mâncă regulat, echilibrat şi uşor.

Evită utilizarea sării.

Bea multă apă. Persoanele care au epilepsie, suferă de inimă, rinichi sau ficat au restricţionare privind utilizarea lichidelor ori au probleme de reţinere a lichidelor, de aceea trebuie să consulte un medic înainte de a creşte aportul acestora.

Limitează consumul de băuturi alcoolice.

Poartă haine uşoare, răcoroase, colorate deschis care acoperă cat mai mult pielea.

Protejează-ți faţa şi capul purtând o pălărie cu boruri largi.

Nu lăsa niciodată copiii sau animalele singure în autovehicule închise.

Evită muncile extenuante în partea cea mai călduroasă a zilei.

Utilizează un sistem de contact permanent cu o altă persoană şi ia pauze frecvente.

Canicula asociată cu seceta (lipsa de precipitaţii) poate afecta regiuni foarte mari şi un număr ridicat de oameni. Ea creează condiţii pentru manifestarea altor pericole precum incendii, viituri şi alunecări de teren.

sursa info: fiipregatit.ro