luni , 27 ianuarie 2020
Acasă / Social / De mâine, puteţi accesa programul Rabla pentru electrocasnice ediţia a II-a

De mâine, puteţi accesa programul Rabla pentru electrocasnice ediţia a II-a

De mâine, 24 mai 2019, persoanele fizice pot accesa programul Rabla pentru electrocasnice. Doritorii se pot înscrie prin intermediul aplicației electronice pe pagina web a Administrației Fondului pentru Mediu https://solicitant.afm.ro/PF/. Programul a fost lansat astăzi în Prahova, de către ministrul mediului, Graţiela Gavrilescu, la sediul Rematholding din Ariceştii Rahtivani. Aceasta este cea de-a doua ediţie a programului. 

Programul Rabla pentru electrocasnice are caracter multianual şi se aplică la nivel naţional. Prin acest program Ministerul Mediului își propune să crească gradul de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice, precum și stimularea achiziționării de electrocasnice eficiente energetic.

Așa cum am promis încă de la lansarea primei ediții a Programului, anul acesta îl extindem pentru două categorii de echipamente foarte cerute de români – mașini de spălat vase și televizoare. În plus, succesul foarte mare al ediției din 2018 ne-a determinat să dublăm bugetul Programului, care anul acesta este de 40 milioane lei”, a declarat viceprim-ministrul, ministrul mediului Grațiela Gavrilescu.

Finanțarea se va acorda sub formă de vouchere, pentru achiziționarea de echipamente electrice și electronice de uz casnic, după cum urmează:

  1. a) 200 lei pentru mașini de spălat rufe cu eficiența energetică A++;
  2. b) 300 lei pentru mașini de spălat rufe cu eficiența energetică A+++;
  3. c) 300 lei pentru mașini de spălat vase cu eficiența energetică A++;
  4. d) 400 lei pentru mașini de spălat vase cu eficiența energetică A+++;
  5. e) 400 lei pentru aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat portabile, cu eficiența energetică la răcire (A+++/ A++);

f)300lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficiența energetică A++;

g)400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficiența energetică A+++.

  1. h) 200 lei pentru televizoare cu eficiența energetică A și A+;
  2. i) 400 lei pentru televizoare cu eficiența energetică A++ și A+++.

Există şi noutăţi la această ediţie, în sensul modificării regulilor sau adăugării de facilităţi.:

-posibilitatea modificării, de către solicitant, a informațiilor introduse eronat (cu excepția CNP), prin utilizarea codului unic de accesare a înscrierii, până în momentul semnării contractului de finanțare.

– posibilitatea de a modifica eficiența energetică a unui echipament aprobat, doar de la o clasă superioară la o clasă inferioară, până în  momentul utilizării voucherului, cu modificarea sumei aferente fiecărei categorii de echipament.

Persoana fizică beneficiază de valoarea unui voucher la achiziţionarea unui EEE eligibil, în schimbul predării unui DEEE echivalent, cu excepția mașinilor de spălat vase care vor putea fi achiziționate la schimb cu oricare alt electrocasnic din program (frigider, televizor, aer condiționat, mașină de spălat rufe).

Schimbul se face în sistem 1:1, la adresa menționată de solicitant, iar predarea echipamentului vechi se va face în momentul livrării celui nou-achiziționat.

 

 

 

 

 

Verifică şi

Video-Află ce a descoperit ministrul mediului, Costel Alexe, în timpul vizitei la Ecoburn din Prahova

Ministrul mediului, apelor şi pădurilor a mers în comuna Brazi pentru a discuta cu vecinii …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *