sâmbătă , 10 aprilie 2021
Acasă / Social / 30% dintre elevii ploieşteni evaluaţi de Asociaţia Medicover au risc de a face diabet zaharat de tip 2

30% dintre elevii ploieşteni evaluaţi de Asociaţia Medicover au risc de a face diabet zaharat de tip 2

Asociatia Medicover anuntă începerea etapei de consiliere individuala pentru peste 300 de elevi de clasa a V-a din Ploieşti si familiile lor, ca parte din Asistenţă Individuală Integrată a Programului “inCerc” de Preventie a Diabetului Zaharat de Tip 2 si a Bolilor Civilizatiei.

Din cei 1.000 de elevi evaluaţi, 300 prezentau risc de a dezvolta diabet zaharat de tip 2, aşa că aceştia au fost invitaţi la consiliere, alături de familia lor.

 Asistența Individuală Integrată reprezintă cea de-a doua etapă a Programului de Prevenție a Diabetului Zaharat de tip 2 și a Bolilor Civilizației, „înCerc“, un program unic în România, care își propune să contribuie la scăderea riscului dezvoltării diabetului
zaharat de tip 2 la copii, una din principalele cauze ale speranței de viață potențial mai reduse a copiilor născuți după anul 2000, prin comparație cu speranța de viață a părinților lor.

 

Cea de-a doua etapă a Programului „înCerc“ succedă primei faze, Analiza Complexă de Sănătate, care constă în evaluarea non-invazivă și gratuită a peste 1.000 de elevi ploieșteni de clasa a V-a din 30 de școli, ca urmare a acordului din partea a peste 84% din tutorii legali/părinți.

 

Toți elevii invitați să ia parte la AII, alături de familiile lor, vor beneficia de consiliere personalizată pe parcursul a 18 luni, în cadrul a șase sesiuni individuale desfășurate alături de patru specialiști (medic generalist, nutriționist, specialist în activitate fizică și
psiholog).

 

Specialiștii sub supravegherea cărora se vor desfășura sesiunile de consiliere vor completa prima sesiune printr-un prim atelier educativ care va fi organizat în luna aprilie 2018.

 

„Programul înCerc este inedit prin evaluarea amplă a stării de sănătate a copiilor și prin instituirea de măsuri comprehensive pentru un stil de viață sănătos, cu implicarea întregii familii. Am remarcat entuziasmul și dedicarea copiilor și părinților. Sunt sigur că rezultatele pe termen lung vor fi pe măsură“, punctează medicul generalist Silvian Cioată, unul dintre specialiștii din cadrul echipei de consiliere „înCerc“.

 

„Timpul limitat, programul prelungit la școală, lipsa educației nutriționale din școli sunt doar unele dintre aspectele din cauza cărora copiii ajung să consume multe dulciuri, sucuri și mâncare tip fast-food, așa-zise bunătăți, în fapt dăunătoare, la care le este greu să renunțe mai târziu. Cu toate acestea, după prima zi de lucru – sâmbătă, 10 martie – am observat că atât părinții, cât și copiii conștientizează că trebuie să schimbe ceva și au fost dornici să încerce să adopte un program alimentar mai echilibrat, să consume mai multe fructe și legume, să se hidrateze și să evite dulciurile și sucurile“, adaugă specialistul în nutriție Ana-Maria Demetrescu, unul dintre specialiștii din cadrul
echipei de consiliere „înCerc“.

 

Autoritățile locale au sprijinit de la început inițiativa Asociației Medicover în județul Prahova, după cum conchide și primarul Municipiului Ploiești,  Adrian Dobre:

 

„Am apreciat, încă de la debutul acestui amplu program, posibilitatea pe care proiectul o oferă conturării unei imagini clare asupra sănătății copiilor noștri, precum și impactul generat de implicarea participanților, de măsurile aplicate direct. Toate acestea, împreună, conduc spre o educație în domeniul nutriției, prin adoptarea unui stil de viață sănătos, atât de elevii ploieșteni, cât și de familiile lor.

Transmit, așadar, tot sprijinul meu Asociației Medicover, un partener viabil, care a luat decizia derulării acestui program, unic în România, pentru prima dată la nivelul municipiului Ploiești.

În acest context, municipalitatea ploieșteană își exprimă dorința de a se continua și poate chiar dezvolta proiectul, unul important pentru sănătatea copiilor noștri, și în fapt a viitorului nostru, ori, de ce nu, de deschidere a unor noi oportunități de parteneriat în domeniul asigurării și menținerii sănătății publice.“

Programul „înCerc“ a fost implementat pentru prima oară în Polonia, în 2013, de către Fundația Medicover, sub denumirea „PoZdro!“. În România, orașul Ploiești este primul din țara noastră în care se implementează acest program de prevenție.

Programul „înCerc“ li se adresează copiilor de clasa a V-a și familiilor acestora și are drept scop atât reducerea riscului de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2, cât și îmbunătățirea stilului de viață a acestei categorii de public, printr-o dietă corespunzătoare, sănătoasă și activitate fizică susținută, vârsta de 10-12 ani fiind una propice acestor schimbări, conform specialiștilor „înCerc“/ „PoZdro!“.

„Ne bucurăm să îi avem pe copiii și părinții din Ploiești alături de noi în cea de-a doua etapă. Sâmbătă, 10 martie, am demarat consilierea personalizată și am văzut multe familii zâmbitoare după întâlnirea cu specialiștii. Feedback-ul a fost unul pozitiv. Vă așteptăm alături de noi dând curs invitației primite alături de rapoartele de sănătate trimise către familiile ale căror copii au fost evaluați non-invaziv în școală“, subliniază Georgiana Apreutesei, Manager de Proiect „înCerc“.

Programul „înCerc“ este sprijinit de Ministerul Educației Naționale și Ministerul Sănătății. Partenerii implicați ai Asociației Medicover sunt Medicover, Synevo, Primăria Ploiești, Inspectoratul Școlar Județean Prahova, Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, Asociația Română pentru Studiul Obezității.

Verifică şi

Finanţările din sectorul ONG pot fi verificate de acum pe Platforma Donatorilor

Federaţia “Fundaţiile comunitare din România” a lansat Platforma Donatorilor, aplicația care transparentizează datele despre finanțările …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *