Global site tag (gtag.js) - Google Analytics -->

Nimeni nu răspunde pentru banii aruncaţi pe studii de fezabilitate. "Aşa e legea!"

12 martie 2018
Share:
Nimeni nu răspunde pentru banii aruncaţi pe studii de fezabilitate. "Aşa e legea!"

După două săptămâni de când aleşii locali ploieşteni au votat ca suma de 2,72 milioane de lei cheltuită pe studii de fezabilitate, avize şi alte documente în baza cărora ar fi trebuit să fie realizate nişte investiţii, să intre pe cheltuiala publică, primarul Adrian Dobre a venit cu lămuriri. Da, banii aceia au fost cheltuiţi în zadar, dar potrivit legii, pentru orice proiect trebuie să faci studiu de fezabilitate chiar dacă ai sau nu şanse ca el să fie finanţat.

Vezi ştirea iniţială aici: https://prahovaeconomica.eu/2018/02/26/27-milioane-de-lei-aruncati-pe-apa-sambetei-la-ploiesti-vezi-lista-proiectelor-sistate/

"Această casare s-a dat ca urmare a unei măsuri date de Curtea de Conturi pentru o serie de investiţii cu studii de fezabilitate care aveau o anumită vechime, peste cinci ani şi care trebuiau scoase din patrimoniu. O parte din aceste investiţii au fost realizate, dar pe baza altor avize şi studii, altele urmează să fie realizate. Legea prevede ca după cinci ani, dacă proiectul nu a fost implementat, studiul să fie reactualizat din punct de vedere al valorilor, ori se poate realiza dacă este cuprins într-o altă investiţie mai mare", a declarat primarul Adrian Dobre.

La întrebarea dacă aceşti bani au ajuns pe "apa sâmbetei" primarul a răspuns că banii au fost cheltuiţi pe aceste studii, dar că în România pentru orice proiect trebuie să faci această documentaţie, fie că este vorba despre ceva ce are şanse să fie implementat, die că este vorba despre un proiect sortit eşecului. 

"Vă dau un exemplu. Noi la ora actuală suntem obligaţi să avem studii de fezabilitate pentru 200% din valoarea care ne-a fost atribuită (pentru proiecte pe fonduri europene). Ne garantează cineva că vom primi aceşti bani? Nu! Dar aşa scrie în ghid şi aşa suntem obligaţi să facem. Fără studii de fezabilitate nu am putea obţine nici prima tranşă de 100% din proiectele europene. Vrei să faci o investiţie şi să obţii o finanţare printr-un credit, dacă bugetul nu-ţi permite. Trebuie să ai un studiu de fezabilitate cu nişte indicatori tehnico-economici aprobaţi prin hotărâre de consiliu local, apoi te duci şi depui la CAIL ca să-ţi aprobe suma respectivă, după care ţii licitaţie şi aşa mai departe şi faci contractul cu banca şi s-ar putea ca în toată această perioadă de timp să-ţi apară o altă problemă, ori să treacă atât de mult timp astfel încât studiul de fezabilitate să nu mai corespundă necesităţii din teren", a explicat primarul.

E cam greu de înţeles cum pot trece mai mult de cinci ani pe astfel de proceduri, dacă o autoritate ţine neapărat ca acel proiect să se implementeze, dar e clar că în România să faci studii de fezabilitate e o afacere prosperă, sprijinită de actuala legislaţie. 

Cât despre dorinţa primarului de a reveni pe subiect după două săptămâni, cu atât mai mult cu cât toate proiectele de pe lista hotărârii de casare erau pe mandatul altor primari.....