vineri , 10 iulie 2020
Acasă / Economic / Ministrul Mediului: “Am putea de multe ori să mergem patru într-o maşină. Este mai economic să circuli aşa şi din punct de vedere al poluării şi financiar”

Ministrul Mediului: “Am putea de multe ori să mergem patru într-o maşină. Este mai economic să circuli aşa şi din punct de vedere al poluării şi financiar”

Nu vrem ca România să devină un parc auto second hand al Europei. Nu avem încă o formă finală pentru nouă taxă, dar cu siguranţă nu putem lăsa ca maşinile vechi să polueze în continuare. Este ceea ce a spus ministrul mediului, Graţiela Gavrilescu, venită la Ploieşti pentru a participa la un summit pe teme de energie, la Centrul de afaceri Lumina Verde. 
“Preocuparea nr.1 a Ministerului Mediului, a mea şi a guvernului a fost să dăm întâi banii înapoi pentru toate taxele 2007-2013, 2013-2017 pentru care noi am pierdut la curtea de justiţie. E vorba de suma de 6,7 miliarde de lei, notificările persoanelor au început deja să fie făcute la ANAF şi anul viitor banii vor fi daţi. Prioritatea nr.2 este că nu trebuie să mai vedem de şoselele patriei maşini care să pună în pericol siguranţa cetăţeanului, maşini care să polueze şi cred ca e important pentru fiecare să trăim într-un mediu curat. Pentru fiecare act normativ emis vom face grupuri de lucru, astfel încât dezbtareile cu toţi factorii decidenţi să fie găsit un optim, ca nota de fundamentare să fie sustenabilă, legală şi reală. La ora actuală nu am soluţia finală ca să vă spun ce vom pune în locul timbrului de mediu. În perioada cea mai scurtă de timp vom emite un HG, dar după ce se vor finaliza întâlnirile de lucru şi vor decide forma finală, vor fi explicate măsurile pentru ca fiecare cetăţean să ştie ce trebuie să facă, după care va fi aprobată hotărârea de guvern”, a explicat Graţiela Gavrilescu.
A fost lansat deja ghidul de finanţare pentru reînnoire a parcului auto printr-un program multianual cu facilităţi care să fie tentante pentru cetăţean şi pentru firme. “În acelaţi timp extindem programul cu Rabla plus, ca maşinile electrice din românia să fie cât mai multe, ca şi maşinile Hibrid, am lansat deja ghidul şi e în dezbatere publică, şi în paralel am lansat şi ghidul de finanţare pentru dezvoltarea reţelei naţionale de alimentare a maşinilor electrice. Ne-am gândit şi la culoarele pe care se vor dezvolta autostrăzile în România”, a completat Gavrilescu. 
Primăriile vor fi obligate să pună astfel de staţii de alimentare, pentru că vor primi fonduri de la minister doar pentru maxim două prize, urmând ca din bugetul propriu să cumpere alte două prize. 
Totodată, Gavrilescu crede că este şi mai ieftin şi eficient să se circule într-o maşină la întreaga capacitate. “Mergem pe drumurile patriei şi vedem că fiecare dintre noi conduce propria lui maşină. Am putea de multe ori să mergem patru într-o maşină şi este mai economic să circuli aşa şi din punct de vedere al poluării şi financiar”
Vor fi suplimentate tichetele pentru Rabla  pentru că în şase săptămâni s-au epuizat cele deja puse în circulaţie pentru maşinile produse în România. “Am reuşit să identificăm bani în buget ca să acoperim cererile, care vor depăşi cu mult 25.000”, a precizat ministrul. 

Verifică şi

Cererile unice de plată pentru campania agricolă 2020 se depun până pe 15 iunie

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Prahova (APIA Prahova) reamintește tuturor beneficiarilor că data …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *