Global site tag (gtag.js) - Google Analytics -->

Trei proiecte importante pentru Prahova vor primi bani în 2025 prin Ministerul Dezvoltării

13 ianuarie 2025
Share:
Se reabilitează drumul Valea Doftanei- Brădet, după ce autostrada a mai fost amânată 3 ani

Ministerul Dezvoltării a publicat spre dezbatere publică, un proiect de Hotărâre de Guvern care stabilește criteriile de prioritizare pentru proiectele de investiții finanțate prin Programul național de construcții de interes public sau social (PNCIPS), derulate în anul 2025, de către Compania Națională de Investiții (CNI), a anunțat Cseke Attila, ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației.

Ministrul a subliniat că, prin acest proiect, se urmăresc atât stabilirea unor criterii transparente și echitabile pentru prioritizarea investițiilor din cadrul PNCIPS pe parcusul anului 2025, cât și stimularea unei implementări mai rapide a proiectelor aflate în stadii avansate de execuție, garantând, astfel, continuarea implementării programului într-un mod optimizat. Printre aceste proiecte au fost amintite şi trei care se derulează la nivelul judeţului Prahova. 

Astfel, 25% din creditele bugetare vor fi repartizate pentru investiții semnificative. Din această categorie, CNI are în derulare 29 proiecte de investiții, printre care se numără şi construirea unui spital orăşenesc în Sinaia şi reabilitare şi modernizare DJ102I, Valea Doftanei, județul Prahova - Bradet, un drum foarte important care va fluidiza traficul rutier pe Valea Prahovei.  

Ministrul a mai anunţat şi că 20% din bugetul alocat pentru acest an vor fi direcționați către domeniul educație, în cadrul căruia sunt în derulare peste 190 de obiective, precum Academia de Studii Economice București, Palatul Universității din București, cămine studențești din București, Constanța, Timișoara, Târgu Mureș, Ploieşti, Colegiul Național ”Carol I” și Opera Română din Craiova.

5% se vor aloca investițiilor din domeniul cultură, în cadrul căruia sunt în derulare peste 260 proiecte, precum centre și așezăminte culturale din județele Călărași, Prahova, Satu Mare, Olt, Cluj, Argeș, dar și cinematografele din localitățile Roșiorii de Vede și Reghin. Investiţia din Prahova este în modernizearea Centrului Cultural "Ion Manolescu" din  Breaza. 

Pentru infrastructura edilitară se vor aloca 15% din creditele bugetare, în contextul în care, la nivelul CNI, sunt în derulare peste 190 de proiecte de investiții care vizează înființarea sau extinderea unor rețele de alimentare cu apă și canalizare în județele Arad, Bihor, Botoșani, Gorj, Harghita și Vâlcea, precum și reabilitarea infrastructurii rutiere din județele Constanța, Iași, Maramureș și Olt, a precizat ministrul Cseke Attila.

Proiectelor din domeniul sănătate li se vor aloca 10% din fonduri. Din această categorie, CNI are în derulare peste 115 proiecte de investiții, precum spitalele județene din Alexandria, Călărași, Galați, Miercurea Ciuc și Vâlcea, Sanatoriul Balnear și de Recuperare Mangalia, Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna (jud. Dolj), Spitalul Orășenesc Rupea (jud.  Brașov).

Tot 10% vor primi cele peste 550 de proiecte aflate în derulare în domeniul sport, precum complexurile sportive din Alexandria, Năsăud, Rodna (jud. Bistrița Năsăud), Holboca (jud. Iași), sala polivalentă din Slobozia, bazele sportive din Titu (jud. Dâmbovița) și Zărnești (jud. Brașov), bazinele de înot din Vatra Dornei, Vaslui și Târgu Secuiesc.

Nu în ultimul rând, pentru alte obiective de interes public sau social din domeniul construcțiilor, vor fi repartizate 15% din fondurile disponibile pentru 2025 întrucât, la nivelul CNI, se află în diferite stadii de execuție peste 195 de obiective, precum Cazinoul din Constanța, Tribunalul Teleorman și Judecătoria Alexandria, Palatul Parlamentului, Palatul Administrativ din Suceava, fostul Palat Mihail Sturdza din Iași, Penitenciarul Gherla și Baza COSR Izvorani.

”Pentru a accelera finalizarea proiectelor aflate în stadii avansate de execuție, am decis repartizarea fondurilor în funcție de stadiul de implementare a proiectelor. Astfel, 50% din fonduri vor merge către proiectele cu stadiul fizic de peste 80%, 30% pentru proiectele cu stadiul de implementare cuprins între 40% și 80%, iar 20% pentru cele între 0% și 40%”, a conchis ministrul dezvoltării, care a adăugat că, în cazul epuizării sumelor alocate unei categorii, sumele disponibile pot fi realocate lunar pentru alte categorii, asigurând, astfel, echilibrul bugetar.

La finalul anului 2024, ministerul a alocat 900 de milioane de lei pentru plata tuturor cererilor de plată restante în cazul proiectelor de investiții derulate de minister prin CNI.