Global site tag (gtag.js) - Google Analytics -->

Raport Greenpeace: Ploieştiul poate reduce poluarea producând energie prin panouri solare puse pe clădirile publice

9 iunie 2022
Share:
8f3f1ad5-8e33-4031-a4f6-8adfde123159-jpg-1652808040.jpg

Orașul Ploiești are un potențial extraordinar de a-și produce propria energie curată, consideră reprezentanţii Greenpeace România, ong care a  lansat raportul „O resursă nefolosită — Potențialul fotovoltaic al clădirilor publice din România”. Greenpeace a analizat datele oferite de primării din 11 orașe ale României privind potențialul solar al clădirilor publice şi a tras concluzia că Ploieştiul, nu numai că ar produce multă energie verde, ci ar reduce mult şi emisiile de carbon, lucru foarte important într-un municipiu înconjurat de trei rafinării funţionale şi cu un trafic rutier mare. 

 

Astfel, Greenpeace România a aflat chiar de la Primăria Ploieşti că acoperișurile clădirilor deținute de primărie însumează o suprafață de 92.115 mp, iar consumul actual de electricitate este de 1.509 MWh. Pe acoperișurile clădirilor publice pot fi instalate capacități fotovoltaice de 11 MW, deși doar 1 MW ar satisface nevoia actuală de electricitate.  Adică, acoperișurile verzi pot produce 13.683 MWh, deși ar fi nevoie de numai 1.602 MWh pentru a satisface nevoia locală.

Mai mult, această tehnologie ar însemna evitarea producerii a 385 tone de emisii de carbon. Ar fi nevoie de aproximativ 933.809 euro şi pe lângă beneficiile enumerate mai sus ar putea fi generate cel puțin 27 locuri noi de muncă.  

Cu toate acestea, puține lucruri au fost făcute pentru a susține această direcție, concluzionează cei de la Greenpeace România.

Autorul raportului a descoperit că "costurile de generare a energiei solare pe acoperişurile clădirilor deţinute de administraţiile locale variază între 71 şi 79 euro/MWH, cu mult sub preţurile actuale ale electricităţii pe pieţele spot care variază în jurul valorii de 200 de euro/MwH"

"Renunțarea la dependența de combustibili fosili din Rusia în contextul războiului din Ucraina, creșterea facturilor la energie (care adâncește sărăcia energetică) și necesitatea reducerii emisiilor de carbon sunt elemente esențiale ale contextului care va crea lumea de mâine.REPowerEU, planul Comisiei Europene pentru această tranziție verde, propune un viitor în care energia să fie accesibilă, sigură, sustenabilă și în care diversificarea surselor de producție să primeze. Uniunea Europeană vizează ca până în 2027 toate clădirile existente, atât publice sau private să fie dotate cu panouri solare pe acoperiș, cu ajutorul cărora să-și producă propria energie electrică.

 

Anticipând inițiativa UE, Greenpeace a vrut să afle în ce stadiu se află utilizarea acoperișurilor clădirilor publice din România pentru producția de energie curată și regenerabilă. În consecință, a solicitat accesul la datele publice deținute de 22 de primării din marile orașe. Rezultatul nu a fost surprinzător: potențialul fotovoltaic al clădirilor publice administrate de acestea este foarte mare, însă dorința de a-l exploata și, implicit, de a răspunde solicitărilor Greenpeace, e limitată. 

 

Concluziile raportului privind potențialul fotovoltaic al clădirilor publice din România:
 

  • Suprafața totală utilizabilă pe acoperișurile publice din cele 11 orașe: peste 1 milion mp

  • Potențialul energiei fotovoltaice instalate pe clădirile din patrimoniul orașelor analizate depășește cu până la de trei ori necesarul instalat pentru acoperirea în întregime a consumului cumulat anual

  • 11 orașe din România pot economisi peste 4 milioane euro anual utilizând doar potențialul energiei fotovoltaice instalate pe acoperișurile clădirilor din patrimoniul local

  • Costurile de generare a energiei solare pe acoperișurile clădirilor deținute de administrațiile locale variază între 71 euro/MWh și 79 euro/MWh, cu mult sub prețurile actuale ale electricității pe piața spot, care gravitează în jurul valorii de 200 EURO/MW.

Marian Mândru, campaigner pentru climă și energie în cadrul Greenpeace România, declară: „Potențialul fotovoltaic al clădirilor publice din România este mare și neexploatat. Și e o pierdere, pentru că energia regenerabilă produsă local este benefică atât pentru autoritățile publice, cât și pentru comunități și mediu. Criza energetică și climatică, dar și condițiile favorabile energiei verzi la nivel european, impun deblocarea rapidă a acestei resurse. Este în puterea primarilor să acționeze, să evalueze potențialul de energie fotovoltaică și să înceapă implementarea proiectelor. De asemenea, se impune crearea unui cadru legislativ ambițios, cu ținte clare și imediate, care să grăbească acest proces.”

Greenpeace face un apel către administrațiile publice din întreaga Românie: „Ajutați comunitatea și implicați-o în acest proces vital de tranziție prin producerea de energie verde! Calculați potențialul fotovoltaic al clădirilor pe care le administrați! Folosiți energia ieftină și curată de pe acoperișuri! Oferiți un cadrul legislativ ambițios, care să vină în sprijinul acestui proces și să-l grăbească pentru a atinge cât mai rapid obiectivul de neutralitate climatică.” 

Studiul este realizat de către Andrei Ilaș, membru fondator al Comunității de Energie, la solicitarea și cu aportul Greenpeace.