Global site tag (gtag.js) - Google Analytics -->

Prahova este sub coduri de caniculă şi vijelii până miercuri-dimineaţă

10 iunie 2024
Share:
Cod portocaliu de vijelii și grindină in Prahova

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare de ploi torențiale, furtuni, grindină și vijelii, valabilă până mâine dimineaţă care vizează şi judeţul Prahova. Până miercuri dimineaţă este în vigoare şi un cod portocaliu de caniculă. 

În intervalul 10 iunie, ora 10 – 11 iunie, ora 10, Prahova este sub COD GALBEN de Instabilitate atmosferică în cea mai mare parte a țării, ce se va manifesta prin averse, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii, căderi de grindină și descărcări electrice, iar cantitățile de apă pot ajunge izolat, și la peste 30...40 l/mp.

În intervalul 11 iunie, ora 10 – 12 iunie, ora 10, Prahova se află şi sub COD PORTOCALIU de temperaturi deosebit de ridicate, caniculă, disconfort termic accentuat. 

❗ RECOMANDĂRI ❗

❗Închideți toate ferestrele locuinței

❗Curățați șanțurile și rigolele de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apei provenite din precipitații

❗În cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, nu încercați să le traversați prin apă și nu vă apropiați de malurile acestora

❗Evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare și a elementelor de construcție ce pot fi ușor dislocate

❗Sistați activităţile desfăşurate în teren deschis sau la înălţime

❗Evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ

În același timp a fost emisă și o avertizare meteorologică de caniculă și disconfort termic, valabilă până mâine la ora 10.00!

???? COD GALBEN În cea mai mare parte a Moldovei, nordul Olteniei și al Munteniei, sud-vestul Transilvaniei, sudul Banatului și pe litoral se vor înregistra temperaturi ridicate, între 30 și 34 de grade, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) situându-se în jurul valorii de 80 de unități. Temperaturile minime din timpul nopții vor atinge și depăși 20 de grade.

???? COD PORTOCALIU În sud-estul Olteniei, sudul-estul Munteniei și în partea continentală a Dobrogei, se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate, respectiv între 35 și 37 de grade, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

❗RECOMANDĂRI ❗

❗Stați la umbră și evitați expunerea prelungită la soare!

❗Consumați suficientă apă pentru a vă hidrata corespunzător! Evitați consumul băuturilor alcoolice!

❗Purtați pălării de soare și haine lejere de culori deschise!

❗Consumați fructe și legume proaspete!

❗NU aprindeți focul în zone cu vegetație uscată sau împădurite pentru a preveni incendiile!

❗Resturile de țigară pot genera incendii. NU le aruncați la întâmplare!

????????Consultați site-ul oficial al Administrației Naționale de Meteorologie și află mai multe despre codurile emise https://www.meteoromania.ro/avertizari/

????????Accesați https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU, pentru a afla cum să acționezi înainte, pe timpul și după producerea unei situații de urgență.