Global site tag (gtag.js) - Google Analytics -->

O rochie schiţată de Iulia Hasdeu este, de acum, exponat permanent în muzeul de la Câmpina (galerie foto)

13 noiembrie 2023
Share:
382709282-812271830905698-1437893857597891694-n-jpg-1699869031.jpg

O rochie schiţată de Iulia Hasdeu în urmă cu 137 de ani a prins viaţă printr-un proiect Lace şi este expusă de sâmbătă, lângă pianina tinerei geniale din Muzeul Castel B.P. Hasdeu. Loredana Marin, fondatoarea revistei Lace Magazine, a avut ideea de a transpune în realitate o schiţă făcută în cerneală în 1888, pe un caiet de studiu de tip jurnal, de către Iulia Hasdeu. Copilul genial, care a murit la 18 ani chiar în anul în care a făcut schiţa, se visa Regina României, fiind îndrăgostită de prinţul Ferdinand, viitorul rege Ferdinand I Întregitorul. 

Rochia a fost realizată de designerul vestimentar Alexandra Catrangiu care a reuşit pe deplin „Reînvierea unei viziuni”. 

"Loredana şi-a dorit să o aducă pe Iulia în contemporan şi aşa s-a născut acest proiect pe care l-am făcut cunoscut în ultimul număr al revistei Lace Magazine împreună cu oamenii frumoşi care au lucrat la el. George Grigorescu a dus proiectul la nivelul următor cu schiţa, pentru că el studiază tot ce ţine de familia Hasdeu şi avea informaţii preţioase. Eu am pus-o în scenă efectiv cu emoţie şi bucurie, iar prietenii noştri Iulia şi Robert Suditu de la Lenscapades au realizat un pictorial deosebit apărut de asemenea în Lace cu ajutorul modelului Iustina Golea. Magia a fost desăvârşită de make up artistul Ioana Mateescu şi de hair stilistul Corina Muşat care au adaptat ţinuta la realitatea vremurilor. Sâmbătă, pe 12 noiembrie, de ziua ei de naştere, post mortem, Lace a oferit rochia muzeului care va rămâne expusă în camera cu cale din Castelul care îi poartă numele", a explicat Alexandra Catrangiu. 

Iulia nu a apucat să facă la Paris rochia pe care a schiţat-o, după cum nu a apucat nici să fie mireasa. A ars, însă, rapid, etape la care alţii nici nu visează. La 8 ani făcea liceul la Paris, la 17 ani era înscrisă la Universitatea de la Sorbona unde urma să-şi susţină licenţa în filosofie. A scris poezii, proză şi teatru şi cunoştea 6 limbi străine, fiind "a patra generaţie neîntreruptă de oameni de litere" în familia ei. 

"Prin reproducerea rochiei în prezent, am reuşit să aducem înapoi o parte din esenţa şi strălucirea Iuliei Hasdeu, domnişoara geniu a literaturii româneşti, care nu a mai apucat să se manifeste" (George Grigorescu)